Anul economic 2013
În 2013 România este fruntaşa Europei la creşterea economiei. De câteva zile de când Eurostat a publicat date despre creşterea economică a ţării noastre, analiştii, politicienii şi ziariştii au întors pe toate părţile aceste rezultate. Obişnuiţi cu veşti proaste, de criză şi austeritate, cu recentele critici şi preziceri sumbre, mai că nu le vine să creadă că am atins în trimestrul trei din acest an o creştere de peste 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011. Este într-adevăr o creştere peste aşteptări care a surprins pe toată lumea, dar mai ales, a surprins neplăcut pe adversarii Guvernului Ponta, căruia până acum nu i-au dat nici o apreciere corectă sau şansă de reuşită în buna guvernare şi în dezvoltarea economico-socială a ţării.
Datele sunt edificatoare şi măcar pentru un timp ar trebui să închidă gura cărtiţelor răuvoitoare din structurile de putere ale statului. Industria şi anul agricol bun au contribuit din plin la creşterea economică de 4,1%; aceasta fiind cea mai mare ascensiune a PIB de când a început criza mondială, comparabilă cu cea din trimestrul 3 al lui 2011. Faţă de al doilea trimestru din 2013, avansul economiei a fost în T3 de 1,6%, aducând România pe poziţia de lider în topul european, cu cea mai puternică creştere economică.
Pe ansamblul primelor nouă luni PIB-ul a urcat cu 2,7%, potrivit datelor anunţate de Institutul de Statistică. Conform unor estimări, pe tot anul s-ar putea atinge o creștere de 3%. În trimestrul al doilea economia a urcat cu doar 0,5% faţă de precedentele trei luni şi cu 1,8% la semestru. Contribuţia pozitivă a agriculturii la creşterea economică – în anii agricoli buni ca 2011 sau 2013 – se înregistreză în trimestrele trei şi patru. La rândul său, industria şi-a majorat contribuţia la formarea PIB spre 28%, prin intermediul exporturilor.
Mai devreme sau mai tărziu, putem sconta pe impactul pozitiv al acestei performanţei economice asupra investiţiilor străine şi autohtone, publice şi private, asupra bugetelor şi a veniturilor cetăţenilor români.
Succesul acesta cade foarte bine pentru că este de natură a da o mai mare încredere în atacarea marilor obiective de investiţii şi proiecte de dezvoltare care vor asigura un ritm ascendant şi pe termen lung de creştere a avuţiei naţionale şi a bunăstării oamenilor. Spun că succesul cade bine pentru că începuse să se instaleze un curent de reţinere şi chiar de rezistenţă la iniţiativele guvernamentale de a actualiza proiecte pe care guvernele anterioare doar le-au amânat precum şi la noile obiective de investiţii.
În final sunt şi eu de acord cu aceia care spun că rezultatele economice dau măsura exactă a bunei guvernări. Si putem concluziona că Executivul condus de domnul Ponta încheie primul an de guvernare cu o performanţă demnă de toată lauda, iar prin noul buget pune bazele unor rezultate viitoare care vor crea alte stări neplăcute şi dificultăţi suplimentare competitorilor noştri politici.
Senator PSD
Laurenţiu Florian COCA