1,967 total views
Se pare că Administrațiile Bazinale de Apă din țară au probleme majore, rând pe rând sunt expuse public de publicațiile locale care scot în evidență „activitatea de calitate” a managerilor acestora.
Zilele trecute povesteam despre ABA Someș Tisa, condusă de Ioana Diaconescu, un manager care știe să execute foarte bine ordinele și la fel de bine cum să cheltuiască banii instituției pregătind și prioritizând astfel investițiile pentru cei mai mari baroni politici, cum ar fi cei din Moldova – Vlasie Ginel- afacerist, Radu Moldovan – președinte CJ Bistrița Năsăud, Ionel Arsene – președinte CJ Neamț, baroni care conduc anumite ministere gen – Ministerul Transporturilor – Cuc , Ministerul Apelor și Pădurilor – Deneș, Ministerul Sănătății și al Educației care sunt se pare „conduse” de un singur consilier – Oana Bulai și lista poate continua.
foto/atacul.ro – cumătrii Ionel Arsene și Ginel Vlasie – pe șantierul de la Slobozia-Roznov, 18 oct 2018
Așadar, se pare că avem de-a face cu o caracatiță moldovenească ale cărei tentacule „sug” doar bani publici, ABA-urile fiind hrana preferată preparată de Guvern prin Ministerul Apelor și Pădurilor, minister coordonat de „ilustrul” și controversatul Ioan Deneș.
Din discuțiile purtate, Administrațiile Bazinale de Apă din Cluj și Bacău au o mare prioritate la HG-urile emise de Guvern care vin în urma solicitărilor ministrului Ioan Deneș, cel care la comanda baronilor locali „le inventează” pentru terți, ajutat fiind evident de către prefecții celor două județe. HG-urile vin și în urma unor situații întocmite de prefecturi care semnalează necesitatea de urgență a unor lucrări ce trebuiesc executate în zonele afectate de calamități naturale. De ce se tot dau HG-uri și ce rol au acestea, într-un alt articol pe care îl pregătim.
Revenind la subiectul nostru, publicațiile din zonele menționate au luat legătura cu multe alte publicații din țară pentru a da o mână de ajutor în „promovarea” baronilor politci care fac legea în ministere și care hotărăsc HG-urile. Cu alte cuvinte, publicații din zona ABA-urilor și care de-a lungul timpului au publicat articole despre acestea. Articolele TdV despre ABA Olt au ajuns pe birourile managerilor de ABA-uri din țară, dar și în atenția unor publicații naționale și din alte județe. Astfel, ușor, ușor, cei care mai avem o linie dreaptă facem public modul de cheltuire a banului public care pleacă prin HG-uri cu dedicație către baronii locali și nu numai. Mai nou, HG-urile sunt metoda acceptată de Guvern pentru bani cu dedicație.
Așadar, după ABAST, a venit rândul celor de la ABA Siret Bacău, unde a descălecat „DNA-ul, pe urmele a 10 milioane de euro din fondul de intervenție al Guvernului, contract executat parțial de cumătrul Ginel” și a solicitat informații cu privire la invistiția „Amenajare râu Cracău la Slobozia, județul Neamț”, încheiat prin anul 2000, dar și contractul „Execuție în regim de urgență a lucrărilor necesare înlăturării efectelor calamităților naturale produse în luna iunie 2018”, la obiectivul „Amenajare râu Cracău, la Slobozia, județul Neamț”, în valoare de aproximativ 50 milioane de lei, susține atacul.ro
foto/atacul.ro – ministrul Deneș însoțit de Arsene vizitează șantierul de la Slobozia, 23 mai 2019
Autorul articolului scoate în evidență legăturile dintre baronii locali și miniștrii, stăpâni absoluți în instituțiile pe care le conduc, și care efectiv își împart banii statului între ei prin firmele de casă, cum este cazul de la Bacău pentru lucrarea pe râul Cracău care ajunge să fie executată fix de Aqua Parc SRL Roznov, societate controlată de Vlasie Ginel care nu este un noname al zonei, ci un individ cu o putere de decizie cuantificată în milioane de euro. Vlasie este cumătrul, cum menționează atacul.ro, lui Ionel Arsene – președintele CJ Neamț, iar cei doi sunt pe cai mari coordonându-i pe Deneș, Cuc ori Oana Bulai &Co și în fața cărora premierul Dăncilă cică nu comentează, cel puțin așa ne spun colegii din mas-media cu care facem schimb de informații. Adică stimabilii sunt „înfipți adânc”, în memoria unora.. (sâc!)..
DNA-ul a descălecat la ABA Siret, dar de plecat a plecat cu toate documentele proiectului mai sus menționat, deci nu cu mâna goală
Atacul.ro susține că „anchetatorii sunt interesați de tot ce a însemnat această lucrare hidrotehnică, făcută cu bani de la buget. Contractul de 50 de milioane de lei, parafat anul trecut de ABA Siret cu Aqua Parc SRL și „copiii” acesteia – Stef Edil și Mavgo Holding SRL -, a fost încheiat la doar câteva zile de la instalarea pe postul de director general la ABA Siret a lui Vlad Marcoci. Acesta a fost pus în funcție în data de 20 august, iar pe 28 august ABA Siret încheia contractul cu Aqua Parc SRL&Co. Ulterior, Vlad Marcoci a fost avansat la București șef peste investiții la Apele Române, iar locul său a fost preluat de către Mihail Popescu, transferat la Bacău de la Consiliul Judetean Neamț, via ADI Eco Neamț…(…)…Sursele noastre din „Apele Române” afirmă că nici situația lui Vlad Marcoci, director investiții în cadrul Administrației Naționale „Apele Române”, nu este deloc una bună. Marcoci ar fi fost demis, însă măsura nu a fost pusă în aplicare pentru că se află în concediu. Se pare că nemțeanul se află în conflict deschis cu directorul Victor Sandu, la rându-i plecat în concediu medical. Nu este exclus, însă, ca ordinul de demitere să fie anulat până la revenirea lui Marcoci din concediu”.
În afară de faptul că articolul publicației atacul.ro este foarte bine documentat…
punctând autorul amenajarea râului Cracău ca fiind un proiect cu ghinion, unde…
– două societăți abonate serios la banului public încasează peste 11,8 milioane lei
– proiectul reprezintă o situație clasică pentru România postdecembristă
– Proiect demarat în urmă cu 10 ani de zile să fie acum executat pe situații de urgență
…iar toate aceste aspecte reprezintă un motiv serios ca procurorii să ceară documentele pentru verificări. Mai mult, de la banii cheluiți de cele două firme, contractele tehnice, atribuirea în regim de urgență a contractului ori modul în care acesta a fost atribuit și firmele implicate, toate sunt elemente ce pot sta la baza unei anchete penale”, conchide atacul.ro.
…noi ne-am oprit, pentru că ne-a atras atenția și am făcut câteva verificări, la semnarea contractului dintre – A.B.A. Siret și Aqua Parc SRL – la doar 8 zile după instalarea la șefia A.B.A. Siret a lui Vlad Marcoci, care într-un timp relativ scurt ajunge șef peste investiții la A.N.A.R.-ul lui Sandu Victor. Cu alte cuvinte, Marcoci își face treaba pentru care a fost pus director peste A.B.A.SI. și anume: siguranța că Aqua Parc, societate controlată de Vlasie Ginel, cumătrul lui Ioan Arsene – președintele CJ Neamț, care poartă eticheta de inculpat pentru fapte de corupție, se va ocupa de amenajarea râului Cracău, și apoi este promovat la A.N.A.R..
Dar, după ce am verificat, am aflat că lucrările la care face referire atacul.ro, inclusiv hotărârea de Guvern emisă, au fost făcute până ca Marcoci Vlad să fie director la ABA Siret și nu acesta – contractul Aqua Parc – a fost motivul pentru care a ajuns director la A.B.A.SI și apoi promovat la A.N.A.R.. Marcoci Vlad ne-a fost descris ca fiind un om corect și cu coloană vertebrală care a deținut de-a lungul timpului foarte multe funcții de conducere, fiind în vremuri trecute, la un moment dat, cel mai tânăr prefect din țară – prefect de Neamț, iar când a fost solicitat pentru „priorități” și-a prezentat demisia.
Acum, este cunoscut faptul că Victor Sandu a fost clientul publicației episoade întregi, și poate va mai fi, iar când atacul.ro l-a prezentat pe neamț ca fiind în conflict deschid cu Sandu Victor, am zis să punem și aici câteva întrebări. Tot ce am aflat este că Marcoci a avut o delegare de atribuții care i-a expirat pe 6 august, dar Sandu fiind în concediu medical nu putea semna pentru alte 6 luni prelungirea de delegare a atribuțiilor. Momentan, Marcoci are delegare și nu mai are, iar situația se pare că i se va clarifica în săptămâna care urmează, când toți își vor termina concediile, fie ele medicale ori de odihnă. Inclusiv Deneș cică „s-ar fi îmbolnăvit” și e tot în concediu medical. Informațiile primite arată și că dacă Sandu nu-i prelungește lui Marcoci, baroni locali vor lua foc.
Bonus la articol – legătura dintre Ionel Arsene „deputatul -șosetă” și cumătrul lui, multimilionarul Ginel Vlasie…
…. care sunt vedetele publicației cancan.ro, pe 15 august 2019, surprinși în timp ce își „vorbeau la ureche, la colț de stradă, de frică să nu fie interceptați de servicii!”
Ionel Arsene – președintele CJ Neamț – i-a botezat al patrulea copil al lui Ginel, afaceristul cu Aqua Parc, care câștigă toate licitațiile pe care le vrea și datorită lui, că el este multimilionarul decizional politic pe zonă, a ajuns să fie Cuc numit ministru la transporturi, poziție din care Ginel umple contabilitatea firmei cu lucrări „câșticate” cu „sudoarea frunții”.
Tot Ginel se pare că are un control absolut pe toate balastierele din Moldova prin Agenția Națională de Resurse Minerale (ANRM), instituție condusă de un Gigi Dragomir, pus acolo politic de Arsene pentru că fostul deputat Ursărescu și-a dat demisia din cauza DNA-ului care l-a contactat. Se pare că și Ursărescu era la ANRM pus tot de Arsene (exact cum este Mihăilescu George, de la Vâlcea, la Romsilva pus de baronul local Constantin Rădulescu, președintele CJ Vâlcea – să înțeleagă și cititorul neavizat), iar directorul economic este pus tot de Arsene. Exact ce spuneam, politic decizional sunt baronii locali, miniștrii, în opinia noastră, sunt doar executanți politici și nimic altceva. Ca o paranteză: chiar dacă Mihăilescu este pus politic, dacă i se cer „priorități” a spus că-și va da demisia. Și îl credem! Lucrurile au fost oarecum explicate și pot fi citite AICI.
Aqua parc, prin cumetrie, „câștigă” lucrări precum:
– centura Galațiului – 25 milioane de euro
– întreținerea drumurilor în Bacău – 40 milioane de euro
– întreținerea drumurilor în Neamț, la cumătru, – 60 milioane de euro
– și se vehiculează prin zonă că urmează încă un contract în valoare de 100 milioane de euro.
Așa o fi!?
Drept la replică
Marcoci Vlad nu a fost contactat pentru un punct de vedere, considerăm că nu avem de ce, dar dacă se simte cumva lezat de cele inserate, oricând poate să remită publicației un drept la replică pentru publicare. Pe Victor Sandu, știind că se află în medical, nu am dorit să-l deranjăm, dar, la fel, dacă cele inserate nu sunt corect relatate ne poate remite o informare în acest sens. De altfel, directorul Sandu mai are câteva „restanțe” către publicație și îi reamintim că încă așteptăm un punct de vedere la celelalte articole pe care i le-am adus la cunoștință.
Mai multe despre cele documentate, și care vă spunem că merită citit, o puteți face accesând atacul.ro.