115 total views

Reprezentanţii industriaşilor chinezi care au vizitat judeţul nostru în data de 17 martie a.c., par cei mai conectaţi la procesul de privatizare al SC Oltchim .

De ce spunem acest lucru ?

Pentru că una din firme este autorizată să efectueze operaţiuni de extragere a ţiţeiului, dispunând de tehnologie de vârf capabilă să foreze la adâncimi medii şi mari. Ţinta acestei societăţi chineze o reprezintă câmpurile petroliere din trei judeţe – Gorj, Vâlcea şi Argeş. Aceste câmpuri în prezent sunt oprite de la extracţie şi conservate de către OMV Petrom.

De ce vor chinezii petrol românesc ?

Specialiştii ne spun că acest petrol este sărac în sulf, ( cca. 40% ) spre deosebire de petrolul ‘’greu’’ arab şi rusesc, ( inclusiv petrolul din fostele Republici Sovietice din Asia) care are o compoziţie de sulf de 80%, de aceea vor chinezii petrolul românesc.
Intenţia firmei de extracţie este de a oferi celei de-a doua firme chinezeşti specializată în prelucrare, materia primă necesară funcţionării a două platforme petrochimice gândite în anii 60 – 70 să funcţioneze în interdependenţa. Arpechim Piteşti a fost creată pentru prelucrarea exclusivă a petrolului ‘’uşor’’ românesc, având o capacitate de prelucrare de 3,5 milioane tone anual.
O parte din ţiţeiul prelucrat ajunge sub formă de etilenă ( o substanţă extrem de volatilă şi instabilă ) prin conducte ( singurul mod de transport) la combinatul chimic din Râmnicu Vâlcea, unde era folosită la producerea PVC-ului. O altă cantitate sub formă de propilenă venea pe cale ferată, tot la Oltchim, unde era prelucrată şi se obţineau substanţele chimice ( alcooli, fenoli, etc) care stau la baza producerii majorităţii obiectelor din gospodaria unui om. Restul produselor de rafinare, respectiv, benzina, motorina şi bitum erau desfăcute către piaţa internă.

Vâlcea va fi un jucător important!?

Interesul celor două societăţi chineze este de a deveni jucători importanţi pe piaţa Uniunii Europene, ştiind faptul că dacă produci în interiorul U.E., beneficiezi de o piaţă de desfacere de peste 500 milioane de cetăţeni şi nici nu ai oprelişti vamalo-politice pentru desfăşurarea producţiilor tale. Viitorul apropiat ne va confirma dacă Vâlcea va fi un jucător important pe piaţa petrochimiei aşa cum a fost peste două decenii între 1993 – 2013.

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.