280 total views

Sunt convins că o să intru în coliziune directă cu mulți dintre voi, dar îmi asum cele ce urmează:

Scrisoare deschisă

Sigur, n-am agreat acest miting, pentru că nu am înțeles: împotriva cui protestează puterea? Dacă protestează împotriva opoziției, înseamnă că ei nu știu că sunt la putere. Dacă protestează să-și arate mușchii, nota bene, chiar dacă noi știm cum arată mușchii fleșcăiți ai PSD. Dacă protestează împotriva justiției, aici lucrurile se complică puțin și tare ”mă tem” c-o să le dau dreptate, pentru că, în fond, și pesediștii sunt cetățeni ai acestei țări. Ca să ne înțelegem, exclud din start din fondul discuției demnitarii, oamenii de afaceri evazioniști, șpăgari de rang înalt, și am să mă refer strict la cetățeanul de rând care, vrând-nevrând, este nevoit să bată ”calea pașilor pierduți”, în căutarea dreptății.

În susținerea acestei afirmații, vin cu un exemplu personal:

În urmă cu vreo patru ani, am făcut o anchetă de presă în comuna Valea Mare din județul Vâlcea, la solicitarea unui număr foarte mare de cetățeni (15!?), sătui de abuzurile și faptele reprobabile, ale șefului de post, Dumitru Buteșteanu și adjunctului său, Laurențiu Turică, neconforme cu statutul de polițist. După multe înregistrări și înscrisuri, în care acuzațiile erau de-a dreptul halucinante (urmărit pas cu pas de mașina din dotare a postului de poliție local), obligat deontologic, am purces la postul de poliție să aflu și părerea impricinaților acuzați. Am fost scos în brânci pe ușă afară (la propriu), chiar de șeful de post. Cu probele obținute și însoțit de doi martori, m-am prezentat la IPJ Vâlcea, în biroul inspectorului șef, de atunci, Florian Marin. Analizând cele prezentate, împreună cu un subaltern, au considerat ”cauza” ca având conotații penale, cu consecințe grave de imagine asupra întregului Inspectorat. A promis că lucrurile nu vor rămâne așa, că va ancheta intern cazul și va lua măsurile ce se impun. Ulterior, am fost informat de localnici că două mașini, ale IPJ Vâlcea, au ajuns la Postul de Poliție Valea Mare și, după vreo două ore, au plecat cum au venit. O perioadă destul de lungă de timp am așteptat rezultatul ”anchetei”. Nimic. Am sesizat Ministerul de Interne și, în răspunsul lor, s-au arătat extrem de îngrijorați de faptele prezentate de mine, susținute de probe materiale, ”grave și de netolerat”, înaintând cazul spre ”competentă soluționare” la IPJ Vâlcea, de unde, binențeles că nu am primit niciun răspuns. Am dat publicității ancheta, susținută și de câteva emisiuni TV, în care au intrat în direct locuitori din Valea Mare, care au reclamat și alte aspecte zguduitoare din activitatea celor doi polițiști. Concluzia? Am fost dat în judecată și după vreo trei ani de procese, în care eu nu am fost citat niciodată, mai exact anul trecut, am fost condamnat să plătesc o sumă de bani consistentă celor doi polițiști ”șifonați” de ancheta mea, plus cheltuieli de judecată.

Aici, merită menționate câteva aspecte:

1. Judecătoria Bălcești, pe motive bine întemeiate (lipsă de probe) a respins acțiunea celor doi.
2. Condamnarea s-a pronunțat de către Tribunalul Vâlcea, în urma apelului formulat (tot fără probe).
3. Președinta completului de judecată era soția șefului jandarmilor vâlceni.
4. Procuror de ședință – nevastă de polițist.
5. Hotărârea s-a dat la finele anului trecut.

Este foarte important punctul 5, deoarece, cu câteva luni înainte de pronunțare, șeful de post a fost mutat disciplinar în altă localitate și, în urma unui dosar penal înaintat pe numele său, a fost condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare. Ajutorului său, Turică, pentru fapte similare sesizate de mine, i s-a interzis dreptul de a profesa și se află, în prezent, sub control judiciar. Dacă inspectorul șef al IPJ Vâlcea de atunci și actualul prefect – Florian Marin – ar fi acționat în spiritul legii, nu se stopau abuzurile acestor polițiști? Și cum rămâne cu imaginea poliției, care în percepția colectivă, este varză!?

Nu sunt eu în măsură să strig: Dați-mi banii, dle Prefect!?

Dacă lua măsuri atunci, nu se ajungea aici. Cei doi polițiști certați cu legea, nu mai comiteau ilegalități care sunt extrem de grave: trafic cu valută falsă, constituirea de grupuri infracționale și atragerea de foloase necuvenite, infracțiuni forestiere, molestarea unor cetățeni, intimidarea martorilor, etc. Îmbucurător este faptul că, zilele trecute, am câștigat o contestație în anulare și repunerea pe rol a dosarului în care am fost condamnat.

Începe hora, domnilor foști polițiști!

Ceea ce am povestit mai sus, este un exemplu concret de cum își fac datoria instituțiile statului plătite din buzunarele noastre. În cariera mea de jurnalist de investigații, mi-am făcut de nenumărate ori semnul crucii în fața unor hotărâri judecătorești date împotriva unor probe vizibile și din avion, în fața unor procurori care au dat NUP în dosare cu probe indubitabile. M-am închinat și atunci când Coruța a confundat DNA cu propria persoană, sfidând, cu o aroganță formidabilă, instituțiile statului de drept. De multe ori mi-am pus întrebarea, ce forțe oculte o țin în brațe? Am citit tot ce s-a scris despre activitatea sa și m-am îngrozit când am aflat numărul dosarelor ținute de ani buni la sertar, așteptând prescripția. În schimb, m-a impresionat celeritatea rezolvării unor dosare cu nume sonore ale politicii românești.

Stimați protestatari ai diverselor partide, Laura Codruța Koveși este o persoană, iar DNA este o instituție. Nu confundați persoana cu instituția. Laura nu este JUSTIȚIA din România. Nu mai credeți în lacrimile ei de crocodil și judecați la rece faptele ei, cercul ei de prieteni: Oprea, Portocală, Ghiță ș. a. m.d.

Stimați parlamentari, nu mai schimbați, pe repede înainte, articole din legile justiției. Reformați justiția din temelii! Nu vă mai bateți capul formulând articole pentru această fundamentală lege, ci luați de model legile altor țări care au funcționat foarte bine și funcționează de zeci de ani!

Referitor la partidele politice, nu mai promovați persoane cercetate sau în curs de cercetare penală. Înainte de a-i pune pe liste, faceți un sondaj în cercul lor de prieteni, vecini și cunoștințe. Comuniștii nu erau proști când făceau dosare de cadre. Numai așa veți obține adevărata pace socială!

Semnează – un cetățean nemulțumit de prestația fostului șef IPJ, Florian Marin, astăzi Prefect

Distribuie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.