288 total views

…care au atact dur lipsa integrării Spitalului Județean Vâlcea în proiectul privind „aprobarea modului de administrare, finanțare și implementare a acțiunilor prioritare pentru tratamentul intervențional al pacienților cu accident vascular cerecral acut, prin care se propune extinderea protocolului către 31 de spitale urmând, ca după implementare, să existe 41 de spitale capabile să ofere tratament acut intervențional prin tromboliză intravenoasă pacienților cu accident vascular cerebral ischemic acut (AVC) pe raza a 36 de județe și a municipiului București”.

Înainte de a prezenta punctul de vedere al conducerii SJU Vâlcea, care în opinia noastră vine foarte târziu (comunicat USR – 6 februarie, comunicat SJU – 21 februarie), adresăm o întrebare conducerii USR Vâlcea și anume: nu ați considerat oportun o întrevedere cu managerul SJU, pentru a vedea care sunt motivele pentru care unitatea vâlceană nu a fost încă integrată în acest proiect? Și apoi să formulați și să remiteți un comunicat de presă, ținând cont că prin intermediul acestuia cereți inclusiv demiterea conducerii pentru incompetență și rea voință? Întrebăm!

Este adevărat, o vină clar o are și conducerea spitalului prin insuficienta promovare, mai ales în presa locală, a posturilor de medici, mai ales când se observă lipsa candidaților și nu numai ori pierderea concursului din varii motive.

La fel, și președintele Consiliului Județean – Rădulescu Constantin – care nu promovează problemele cu care se confruntă, ci promovează doar proiecte fantasmagorice ori mii de mii de mii de miliarde aduse în județ și care sunt numai „în tranzit” prin Vâlcea, folosindu-se de „marea industrie” de propagandă pe care o distribuie vâlcenilor.

Așadar, comunicatul U.S.R. Filiala – Râmnicu Vâlcea “ Tromboliza Salvează Vieți” nu are legătură cu realitatea, spune managerul SJU – Dan Ponoran care explică de ce spitalul pe care îl conduce nu se află printre cele vizate de minister, iar pacienții vâlceni care suferă de AVC nu pot beneficia de tratament acut intervențional prin tromboliză. Iată că, în urma comunicatului USR, conducerea SJU face public motivele pentru care nu au fost incluși în programul național de tromboliză, spunând clar că nu poate respecta punctul 2 din condițiile impuse.

Criteriile de eligibilitate pentru spitale enunțate prin ordinul 450/2015 cât și în proiectul de implementare mai sus menționat, sunt următoarele:

existența unui serviciu de gardă de neurologie în regim de permanență, 7/7, 24/24

existența unui computer tomograf funcțional în regim de permanență 7/7, 24/24

existența unui serviciu de gardă de radiologie în regim de permanență 7/7, 24/24

Concret, spitalul vâlcean nu poate asigura funcționarea CT -ului 7/7 și 24/24 din lipsa medicilor radiologi, ultimul concurs pentru medic radiolog, și pe care nu l-a ocupat nimeni, fiind în ianuarie. Ori gardă, conform legislației, nu se poate face la CT doar cu 3 medici care au competență pe tomograf, neavând numărul necesar de medici radiologi, nu se pot îndeplini criteriile de integralitate.

La acest moment, la nivelul Spitalului de Urgenta Valcea exista incadrati trei medici in specialitatea Radiologie si Imagistica Medicala cu comptenta Computer Tomograf care pot efectua garzi, iar in conformitate cu legislatia in vigoare este necesar un numar de minim patru medici pentru serviciul de garda (conform O.M.S. 870/ 2004);

Spitalul Judetean de Urgenta Valcea a organizat de nenumarate ori concursuri pentru ocuparea posturilor de medici cu specialitate de Radiologie si Imagistica Medicala, ultimul concurs organizat a avut loc chiar in luna ianuarie a anului 2019, dar din pacate postul nu a fost ocupat;

Referitor la solicitarea adresata Spitalului Judetean de Urgenta Valcea privind organizarea transparenta a unui nou concurs pentru ocuparea postului unui medic radiolog inca neocupat, va informam ca postul a fost deja trimis spre publicare catre “Viata Medicala”, iar comisiile de examinare sunt formate din doi membri cadre didactice cu functie de predare in disciplina de profil, desemnati de catre Universitatea de Medicina si Farmacie si un membru desemnat de catre Colegiul Medicilor Valcea.

Spitalul Judetean de Urgenta Valcea are Computer Tomograf functional intre orele 08:00 – 20:00, de luni pana duminica, iar incepand cu luna aprilie a anului 2019, in cadrul Spitalului de Urgenta Valcea va functiona si un aparat RMN.

Conducerea Spitalului Judetean Valcea va intreprinde toate demersurile legale necesare pentru remedierea acestei situatii;”

Comunicat USR

Propunere USR Vâlcea Vâlcenii merită mai bine! Accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, fiind a doua cauză de mortalitate și una dintre cele mai importante cauze de dizabilitate la nivel global. În România afecțiunile cerebro-vasculare reprezintă împreună cu afecțiunile cardiovasculare principala problemă de sănătate publică.

Conform Ministerului Sănătății, accidentul vascular cerebral este estimat a fi a doua cauză de mortalitate (21.64% din totalul deceselor) și de dizabilitate (11.34% din totalul persoanelor cu dizabilitate) în țara noastră. Tromboliza – singura procedură medicală care i-ar putea salva pe pacienţii cu accident vascular cerebral (AVC) ischemic nu se face în toate spitalele importante din ţară, deşi 4 oameni mor în fiecare oră din cauza unui AVC.

În acest context, USR Vâlcea vede ca foarte benefică publicarea la data de 18-01-2019 de către Ministerul Sănătății în transparență decizională a „Proiectului de ordin pentru completarea Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 450/2015 privind aprobarea modului de administrare, finanțare și implementare a acțiunilor prioritare pentru tratamentul intervenţional al pacienţilor cu accident vascular cerebral acut”, prin care se propune extinderea protocolului către 31 de noi spitale, urmând ca după implementare să existe 41 de spitale capabile să ofere tratament acut intervențional prin tromboliză intravenoasă pacienților cu accident vascular cerebral ischemic acut (AVC) pe raza a 36 de județe și a municipiului București.

Observăm cu regret însă că NICIUN SPITAL DIN JUDEȚUL VÂLCEA să nu se afle între spitalele vizate de minister. USR consideră INADMISIBIL ca pacienții Vâlceni care suferă de AVC, să nu poată beneficia de acest tratament esențial care va fi curând disponibil în aproape toate celelalte județe din țară. Criteriile de eligibilitate pentru spitale, enunțate atât în ordinul 450/2015 cât și în proiectul de completare mai sus menționat, sunt următoarele:

existența unui serviciu de gardă de neurologie în regim de premanență, 7/7, 24/24,

existența unui computer tomograf funcțional în regim de permanență 7/7, 24/24,

existența unui serviciu de gardă de radiologie în regim de permanență, 7/7, 24/24.

USR Vâlcea solicită de urgență Spitalului Județean Vâlcea, Consiliului Județean Vâlcea și Președintelui Constantin Rădulescu să facă publice motivele pentru care Vâlcenii nu pot beneficia în prezent de acest tratament esențial în caz de AVC. De asemenea, solicităm să se facă publice demersurile pe care Preș. Constantin Rădulescu și Consiliului Județean Vâlcea le-au luat sau le au în vedere pentru ca Spitalul Județean Vâlcea să respecte toate cele 3 criterii de eligibilitate, și să fie inclus în programul național de tromboliză cât mai curând cu putință.

Conducerea Spitalului Județean Vâlcea este responsabilă direct de faptul că în această unitate sanitară viața pacienților care au suferit un atac vascular cerebral nu este salvată prin metoda trombolizei. Cei care conduc această unitate sanitară au la dispoziție toată infrastructura necesară pentru această procedură.

Voi urmări, de la momentul publicării în Monitorul Oficial al ordinului de ministru pe tromboliză modul în care acest spital va aplica măsurile stabilite de minister. Dacă această procedură nu va începe în cel mai scurt timp voi cere demiterea conducerii spitalului pentru incompetentă și rea voință.” a declarat Emanuel Ungureanu, deputat USR, vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților

Consiliul Județean Vâlcea are obligația să ofere vâlcenilor aceeași șansă la un tratament care le poate salva viața pe care o au românii din toate celelalte județe ale țării. Pacienții Vâlceni merită mai bine!”

Concluzia?

Atragem atenția managerului Dan Ponoran că promovarea problemelor cu care se confruntă, în mass-media locală, nu înseamnă o bilă neagră în mandatul pe care îl exercită, ci este doar un ajutor. Lipsa candidaților = lipsă informare în masă a posturilor scoase la concurs, așa cum mai sus menționam. Deci, nu mai promovați doar lucrurile bune, ci și cele care nu au o rezolvare, cum e cazul medicilor radiologi.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.