293 total views

În ultima perioadă tot mai mulți colegi din presă acordă o atenție sporită problemelor apărute în gestiunea deșeurilor din municipiu și din județ. Ultimul intrat, cel mai probabil la comandă, este colegul care publică articole în apărarea lui Nicolaescu de la Sacomet și a Romprest Energy SRL, dar și alte articole în care acuză vechiul operator și facilitățile dezvoltate și operate de acesta.

Și este foarte bine că scriem din ce în ce mai mulți, opinii cât mai diverse, poate se mai îmbunătățește ceva în dezastruoasa situație a deșeurilor din Vâlcea și din România. Numai că, în goana după senzațional, se face rabat de la munca de documentare, informare și înțelegere a domeniului despre care se fac articole, iar asta duce la pierderea credibilității pentru autor. Odată ce ai publicat informații care nu au fost bine documentate și verificate și ai tras concluzii care se dovedesc ulterior neadevărate, cititorii își schimbă părerea despre autor, iar această scădere de încredere se transferă și asupra articolelor din domeniile de activitate în care autorul este bine documentat și unde concluziile sunt bine trase și cât se poate de relevante.

Exemplul cel mai recent este un articol apărut într-un ziar online, articol în care se concluzionează că, cităm: “ În Vâlcea există o singură staţie specială pentru o asemenea operaţie, la Feţeni. Este exclus ca Urban să aibă contract de tratare a levigatului cu staţia de la Feţeni, întrucât ar fi recunoscut asta public, nepunând în discuţia aşa – zisul contract cu Apavil.”

( articolul complet aici: http://www.gazetavalceana.ro/2018/03/07/urban-sa-incearca-sa-mistifice-adevarul-sediul-din-ramnicu-valcea-este-un-risc-pentru-mediu/ )

Colegul dacă făcea o simplă căutare pe internet despre “Fețeni stație epurare levigate” găsea  procesul verbal al ședinței consiliului local din 31 August 2016 unde, la pagina 22 (vezi document atașat) este consemnată declarația primarului Gutău Mircia, în care se precizează, cităm:


“…. Am căutat și am găsit sprijin din partea APAVIL-ului și domnului Jianu vreau să îi mulțumesc pe această cale, că ne-a găsit soluția prin principiul vaselor comunicante am cumpărat 5 km de țeavă pentru a monta deasupra levigatului ca să golim în teava de jos până la râul Olt. Am încercat să mergem cu 3,5 km sus în canalizarea pluvială din cartierul Goranu dar câțiva oameni de treabă au canalizarea lor băgată în canalizarea pluvială și le-a apărut miros în casă și au făcut scandal inclusiv la Avocatul Poporului și am suspendat această lucrare. În aceste condiții vom veni cu conducta suspendată până la râul Olt pentru a goli apa. După ce golim apa, levigatul îl vom lua cu vidanja și îl vom duce la stația de epurare și după aceea vom începe această operațiune de așezare a gunoiului menajer pornind din partea de jos cum scria în fișa de funcționare.


Despre ce “epurare a levigatului la stația de la Fețeni” faci vorbire, colegu’ ?

Pentru că depozitul Fețeni, cu toată “stația specială de epurare” pe care o are, și care dacă te documentai puțin aflai că nu funcționează de ani buni, Fețeni duce levigatul cu vidanja tot la stația de epurare Apavil. Mai mult decât atât, primarul Gutău Mircia a dispus să se tragă o conductă, pe 5 km, direct din depozit până în râul Olt!!! și lichidele acumulate în depozitul de deșeuri să se deverseze în râul Olt !!! Asta în condițiile în care în autorizația de mediu a depozitului Fețeni scrie cu totul altceva. Autorizarea funcționării s-a făcut în cu totul alte condiții. Care condiții bineînțeles că nu se mai respectă.

Dar interesează pe cineva?

În concluzie stimate coleg, când îți pui semnătura pe un articol este indicat să te și documentezi temeinic înainte și să îți redactezi propriile concluzii. Chiar dacă sunt diferite de cele “comandate”. Dacă îl faci numai pentru faptul că ți-a oferit cineva o prăjitură … să nu te superi când cititorii te confundă cu cel care ți-a comandat articolul. Și e păcat! Părerea mea este că, la chestiuni politice ești foarte bun.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.