234 total views

Preşedintele şi premierul par să dea înapoi în chestiunea alegerilor în două tururi. La presiunea PNL, Guvernul Cioloş ia în calcul angajarea răspunderii în Parlament privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi, deşi riscă să fie demis. Jocul liberalilor avantajează, indirect, şi UNPR în negocierile la sânge pe care le poartă cu PSD.
Klaus-Iohannis-si-Dacian-Ciolos

Preşedintele Klaus Iohannis a spus clar, ieri, că şi-ar dori primari aleşi din două tururi, şi a crescut astfel presiunea asupra lui Dacian Cioloş pentru ca acesta să modifice legea alegerilor locale, anunţă EVENIMENTUL ZILEI. „E o idee foarte bună, însă intrebarea care se pune, sigur, este dacă se mai poate schimba legea acum, cu aşa puţin timp înainte de alegeri. Dar asta este, cum a fost şi anul trecut, o decizie a partidelor parlamentare şi într-o oarecare măsură şi a Guvernului. Eu le doresc să găsească cea mai înţeleaptă soluţie”, a spus preşedintele. De remarcat totuşi că, în 2015, şeful statului nu a avut nici o obiecţie la sistemul de alegere într-un singur tur. În luna iunie a anului trecut, el a promulgat fără nici un fel de obiecţii legea alegerilor locale, deşi putea fie să o retrimită la Parlament, fie să o atace la Curtea Constituţională.

Primul care a dat dovada de înţelepciunea dorită de Iohannis a fost, evident, Dacian Cioloş. Care, deşi taman declarase că „nu este democratic“ ca o lege adoptată de Parlament să fie modificată de guvern prin ordonanţă de urgenţă, a făcut o piruetă şi nu numai că a anunţat că va discuta cu partidele varianta ordonanţei de urgenţa, dar, afirmă ROMÂNIA LIBERĂ, a şi supralicitat arătând că ia în calcul inclusiv modificarea legii prin asumarea răspunderii.

Amabil, premierul Cioloş a purces pe loc să facă pe plac preşedintelui. Acesta, citat de GÂNDUL, susţine că va discuta cu partidele despre modificarea legii electorale astfel încât primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin. Şeful Guvernului nu a mai fost aşa de tranşant ca în urmă cu o săptămână când le-a spus liberalilor că nu va da o ordonanţă de urgenţă pentru a modifica regulile cu cinci luni înaintea alegerilor. Cioloş a spus că studiază toate variantele, inclusiv cea a asumării răspunderii guvernului.

Declaraţia vine în contextul în care, în urmă cu doar cinci zile, aminteşteCOTIDIANUL, premierul a respins o astfel de posibilitate pe motiv că „nu este democratic ca o lege adoptată de Parlament să fie modificată de Guvern prin OUG“. La începutul săptămâni trecute, liberalii i-au cerut premierului Dacian Cioloş să emită o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legii în sensul alegerii primarilor în două tururi de scrutin.

Vestea este însă foarte proastă pentru PSD-ul care tocmai s-a scuturat de UNPR şi de ALDE, ceea ce înseamnă ca Iohannis poate încropi de o majoritate ad-hoc, aşa cum s-a întamplat şi la învestirea Guvernului Cioloş. Iar dacă planul reuşeşte şi se trece la alegerea primarilor din două tururi, cel mai păgubit partid va fi PSD-ul, care, susţine NAŢIONAL, va pierde astfel, cu certitudine, primarii care altfel ar fi rămas în „portofoliul“ lui până în 2020.

Pe de altă parte, procedura de angajare a răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege poate duce la demiterea acestuia. Prina ceastă procedură, explicăADEVĂRUL, premierul vine în faţa Parlamentului cu proiectul legislative – în cazul acesta de modificare a legii electorale – îl prezintă, iar în termen de trei zile partidul sau partidele care se împotrivesc legii pot depune moţiune de cenzură. Dacă moţiunea trece, Guvernul este demis. Dacă moţiunea nu trece, legea se consideră adoptată.

Distribuie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.