64 total views

Veştile din Polonia sunt din ce în ce mai tumultoase. Modul în care gândesc membrii actualului Guvern polonez, devoalaţi de nişte înregistrări ambientale, aruncă întreaga lume politică europeană şi mondială într-un haos. Ultimul pe lista celor care spun lucruri trăznite este ministrul de externe, Radoslaw Sikorski, care discutând cu fostul ministru al finanţelor ,Jacek Rostowski, se exprimă la adresa Statelor Unite astfel :

“Tu ştii, că Alianţa Polonezo-Americană nu valoarează nimic? Ea este chiar dăunătoare, pentru că oferă Poloniei un fals sentiment de securitate”. Şi cum parcă n-ar fi fost de ajuns, ministru de externe polonez continuă: “Intrăm în conflict cu Germania, cu Rusia şi vom considera că totul este nemaipomenit, pentru că le-am “supt-o” americanilor. Este complet naiv!”.
Rămâi siderat când vezi atâta lipsă de consideraţie din partea unui oficial polonez, care ar trebui să mulţumească în permanenţă SUA pentru ajutorul dat de această ţară, Poloniei.
Uită oare oficialul polonez că SUA a şters jumătate din datoria de 40 miliarde de dolari pe care o avea Polonia la FMI în 1986?
Putea oare Sindicatul Solidaritatea să apară şi să câştige puterea în Polonia în 1991, dacă nu ar fi beneficiat de sprijinul direct al Departamentului de Stat al SUA ?
Cum să iei în derâdere o Alianţă militară ca NATO, singura capabilă să se opună expansionismului rusesc şi care garantează prin art. 5 al Cartei NATO, ajutor pentru orice membru atacat de o terţă ţară?
Cum să interpretezi Departamentului de Stat al SUA ideea că Germania şi Rusia sunt supărate pe apartenenţa Poloniei la NATO ?
Oare eforturile economice şi militare ale SUA, vis-a-vis de Polonia, merită o asemenea nerecunoştinţă din partea polonezilor ?
Pentru flancul Nordic al apărării NATO din Europa, o asemenea poziţiei a Poloniei, este un dezastru în modul cel mai clar şi credem că se impune de urgenţă, ca în Polonia să vină alţi guvernanţi cu idei adevărate atlantice şi democratice. Oare pe oficialul polonez nu-l mustră conştiinţa faţă de cei 20.000 de semeni ai săi ucişi de ruşi în pădurile de la Katyn ? O asemenea monstră de nerecunoştinţă faţă de o ţară care te-a sprijinit în permanenţă pe drumul democraţiei, nu cred că am mai văzut-o vreodată!

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.