111 total views

Articol scris de Sorina Ionaşc, gandul.info

În Constituţie nu va fi precizat niciodată faptul că preşedintele României nu are voie să poarte tricouri cu siglele unor partide sau că nu are voie să semneze petiţii ale unor formaţiuni politice. Sau că nu are voie să strige pe fiecare străduţă din ţară „votaţi partidul X, că eu aşa fac”. Constituţia unei ţări nu este nici cod vestimentar, nici cod de conduită. Constituţia unei ţări este legea fundamentală, la care se aliniază toate celelalte legi. Iar conduita şi ţinutele vestimentare şi le stabileşte fiecare preşedinte în parte, respectând demnitatea funcţiei, atât legal, cât şi moral. Domnule preşedinte, doriţi să faceţi campanie electorală? Foarte bine, dar nu o faceţi în calitate de preşedinte al României.

„În vacanţă poţi să te îmbraci cum vrei”, s-a apărat, cu o ironie groasă, Traian Băsescu, în faţa acuzaţiilor venite din partea premierului Victor Ponta privind implicarea sa în campania electorală a Partidului Mişcarea Populară. Fotografiile care au făcut turul internetului îl arătau pe Traian Băsescu îmbrăcat cu un tricou alb, cu numele şi sigla PMP. Nimic greşit, sugerează preşedintele. Legal, putem spune că are dreptate. Moral însă, este discutabil.

Traian Băsescu e trecut prin multe. Experienţa, mai ales cea politică, i-a creat un soi de bagaj de cunoştinţe şi de abilităţi de a jongla cu atât de multă graţie, inclusiv cu textele legislative, încât uneori ajungi să-i dai crezare chiar şi fără să vrei. Traian Băsescu este genul de politician care „îţi dă cu legea în cap”. Are o satisfacţie enormă atunci când, dorind să-şi arate argumentele, citează din legi, decizii ale CCR sau din Constituţie. Numai că el rescrie fiecare text legislativ, îl traduce şi îl adaptează într-o interpretare personală.

S-o luăm pe rând. Articolul 84 din Constituţie spune clar: ”În timpul mandatului, Preşedintele României nu poate fi membru al unui partid şi nu poate îndeplini nici o altă funcţie publică sau privată”. Curtea Constituţională, prin avizul 1/2007, folosit de şeful statului ca scut, spune şi el că, într-adevăr, preşedintele României are voie la opinii politice, acestea fiind oricum acoperite de imunitatea pe declaraţii, ca în cazul deputaţilor şi senatorilor (art. 72 din Constituţie).

„(Preşedintelui – n.r.) nu i se interzice să păstreze legături cu partidul care l-a susţinut în alegeri sau cu alte partide politice. O asemenea interdicţie nici nu ar fi în spiritul Constituţiei, în condiţiile în care Preşedintele României este ales în funcţie prin sufragiu universal, pe baza unui program politic, şi are faţă de electorat datoria să acţioneze pentru îndeplinirea acestui program. Este evident că, pentru realizarea programului pentru care a fost ales, preşedintele poate dialoga în continuare fie cu partidul din care a făcut parte, fie cu oricare alt partid, care ar sprijini realizarea programului[…]Curtea constată că Preşedintele României poate, în virtutea prerogativelor şi a legitimităţii sale, să exprime opinii şi opţiuni politice, să formuleze observaţii şi critici cu privire la funcţionarea autorităţilor publice şi a exponenţilor acestora, să propună reforme sau măsuri pe care le apreciază dezirabile interesului naţional”, se arată în avizul 1/2007 al CCR.

Sau, în traducerea lui Traian Băsescu, „un preşedinte nu vine de undeva dintre nori, ci rămâne în relaţie cu partidul”. La rigoare, putem observa că nu PMP este partidul care l-a făcut pe Traian Băsescu preşedinte. Nici prima oară, nici a doua oară.

Nimeni nu poate fi atât de naiv, încât să creadă că preluarea fotoliului prezidenţial echivalează cu pierderea memoriei şi a afinităţilor politice. PSD poate fi doar ipocrit, atunci când citeşte articolul 84, în mod diferit acum decât atunci când îl avea la Cotroceni pe Ion Iliescu. Dar manifestările lui Traian Băsescu, precum afişarea în tricoul cu PMP, acel pui răzvrătit al PDL, alături de Elena Udrea, sunt mingi la fileu mult prea tentante încât să nu punctezi politic, aşa cum o face acum dl. Ponta.

Numai că lui Traian Băsescu îi scapă un aspect important. Da, e adevărat că în vacanţă poate să se îmbrace cum vrea, însă vacanţa nu este din faţa electoratului. Preşedintele în vacanţă nu înseamnă vacanţă de la preşedinţie. Nu înseamnă că, în zilele libere, funcţia supremă în stat se şterge cu un burete şi preşedintele poate să facă ce vrea, cum vrea. Faptul că Traian Băsescu ţine cu PMP, cu Elena Udrea, sau cu cine vrea el, este un aspect care-l priveşte, aşa cum ne-a zis şi CCR, are dreptul la opţiuni politice. Dar afişarea aproape sfidătoare a lui Traian Băsescu, îmbrăcat cu tricoul cu PMP şi declaraţiile explicite privind modul în care va vota sunt mai mult decât simple opţiuni politice. Sunt tehnici de marketing politic şi electoral.

Evident că în Constituţie nu va fi precizat niciodată faptul că preşedintele României nu are voie să poarte tricouri cu siglele unor partide sau că nu are voie să semneze petiţii ale unor formaţiuni politice. Sau că nu are voie să strige pe fiecare străduţă din ţară „votaţi partidul X, că eu aşa fac”. Constituţia unei ţări nu este nici cod vestimentar, nici cod de conduită. Constituţia unei ţări este legea fundamentală, la care se aliniază toate celelalte legi. Iar conduita şi ţinutele vestimentare şi le stabileşte fiecare preşedinte în parte, respectând demnitatea funcţiei, atât legal, cât şi moral.

Domnule preşedinte, doriţi să faceţi campanie electorală? Doriţi să ajutaţi PMP să câştige locuri de europarlamentar, să crească în ochii electoratului? Foarte bine, libertatea de exprimare are prioritate. Dar nu o faceţi din calitatea de preşedinte al României. Asta înseamnă să folosiţi cea mai înaltă funcţie în stat în scop pur electoral, în interesul unor terţi, nu în interesul public, al tuturor cetăţenilor acestei ţări. Or, cel puţin moral, aşa ceva nu se cade.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.