303 total views

Discursul lui Gabriel Liiceanu de săptămâna trecută, din Parlamentul European, nu a rămas fără ecouri. Dimpotrivă, acestea au ajuns până în Râmnicu Vâlcea, acolo unde primarul Mircia Gutău a decis că este cazul să riposteze, şicanându-l pe directorul Editurii Humanitas, ca „pedeapsă“ pentru că „ar fi făcut de râs Români

 

Gutău

”Nu ştiu cum ajung toţi ăştia pe acolo (Parlamentul European – n.r.). Se duc şi fac România de râs. Drept urmare, am decis să-i retrag domnului Liiceanu dreptul de a mai ocupa spaţiul cu titlul gratuit şi vom acţiona conform legii”, a declarat primarul Gutău, citat de publicaţia locală Info Puls.

Liiceanu

”Ce să spun? Una peste alta, îmi pare rău că domnul primar, în loc să fie, cum se zice, „ca un bun român” alături de mine, simte nevoia să ţină partea hoţilor. Şi apoi mai am o nedumerire: cu titlul meu de „cetăţean de onoare al oraşului Râmnicu Vâlcea” cum rămâne? Îl dau înapoi odată cu spaţiul librăriei? Căci dacă am dezonorat România la Bruxelles, am dezonorat, implicit, şi Râmnicu Vâlcea”…

“Întors de la Bruxelles (…) am avut senzaţia că sunt sancţionat pe linie de partid”

Mă întorc zilele trecute de la Bruxelles şi, de cum ajung la Otopeni, aflu că, întrucât spusesem în Parlamentul European că ţara mea se duce la fund din cauza marii corupţii şi a eforturilor pe care le face nou instalata putere de a pune hăţuri justiţiei şi a-şi scăpa hoţii de condamnări, fusesem declarat trădător de ţară, mergător cu pâra la „Înalta Poartă” şi alte prostii şi delicatesuri de genul ăsta lansate de adevăraţii iubitori de ţară, îngrijoraţi de soarta penalilor noştri. Apoi, neîntârziat, arătându-şi fidelitatea faţă de marii primejduiţi ai partidului, apare, îmbrăcată în haine patriotice, şi reacţia edilului din Vâlcea. Îmi va lua librăria! Mă va pedepsi aspru! Nu merit, sicofant cum sunt, generozitatea mai marilor locului! În prima clipă, am avut senzaţia că sunt sancţionat pe linie de partid. Totuşi, nu eram membru PSD. Nici nu mă dusesem la Bruxelles ca CEO al grupului Humanitas, ci doar ca cetăţean ultragiat de ce păţeşte ţara lui.

Liiceanu

”Pe urmă, tot căutând un mobil al năpraznicei reacţii, mi-am zis că primarul s-a gândit să alinieze judeţul Vâlcea la cel de obârşie al şefului său din PSD şi, întrucât Teleormanul nu are nici o librărie pe teritoriul său, ci doar înfloritoare ferme de porci, extrem de profitabile graţie banilor bruxellezi, firesc era – din spirit de solidaritate – să le închidă vâlcenilor librăria Humanitas”.

E drept, justificase hotărârea printr-o minciună: nu era firesc, spusese la conferinţa de presă ad hoc, să acorde gratuităţi pe spaţiile primăriei unui om „care şi-a făcut de ruşine ţara la Bruxelles”. Nu prea înţelegea, continuase luat de avânt retoric, cine îi trimisese „pe ăştia” acolo (derbedei de-alde mine şi Liviu Avram) să le spună străinilor că suntem pe ultimul loc al Europei din pricina celui mai organizat jaf naţional pus la cale de-a lungul a trei decenii de politicienii noştri în frunte cu PSD-ul. E în regulă, mi-am zis, omul loveşte şi el cum poate, dar nu mi-a fost limpede de ce trebuie să plătească bieţii cititori vâlceni pentru setea de răzbunare a edilului lor. Apoi, a doua zi, i s-o fi spus edilului nostru că se grăbise şi gafase. Că nu e un gest inteligent politic să loveşti în cultura locului. O mai fi aflat că spusese neadevăruri (Humanitas plăteşte chirie, cum ziceam, şi spaţiul nu e un cadou al primăriei), că locul lipit de librărie, după cum am aflat din ziarul Info Puls din 24 martie 2017, e închiriat unui deputat care plăteşte Primăriei lunar suma de 78 de lei… Şi atunci a revenit a doua zi, îndulcind tonul.

cititi mai mult pe adevarul.ro

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.