114 total views

Foame mare în tagma arhitecţilor vâlceni. Membrii  Uniunii Arhitecţilor din România, filiala Vâlcea, în frunte cu preşedintele Cristian Dinulescu, au început să facă pelerinaj în  Consiliul Judeţean Vâlcea, la etajul 1, pentru a-şi aranja nişte contracte sau în cel mai nefericit caz un job la stat. În discuţiile cu actuala conducere a CJ, arhitecţii s-au declarat dispuşi să lucreze la stat, deşi până-n criza economică au refuzat toate posturile scoase la concurs de primăriile judeţului din cauza salariilor prea mici.

foto/viatavalcii.rointalnire-arhitecti-21082015

Primăria Râmnicului a stat o bună bucată de timp fără arhitect din această cauză. În prezent, investiţiile au picat, ce-a fost de construit s-a construit şi arhitecţii sunt dispuşi să se muncească şi pe câţiva ,,arginţi” care vin lunar. Criza financiară a trezit şi spiritul civic în membrii Uniunii Arhitecţilor din Vâlcea care după un sfert de secol de somnolenţă au început să critice ,,faţa” oraşului. Arhitecţii acuză lipsa unei viziuni în dezvoltarea urbanistică a judeţului, a municipiului Râmnicu Vâlcea şi a staţiunilor din zonă  care ,,ar trebui să fie prioritatea zero pentru autorităţile judeţene în ceea ce priveşte o dezvoltare turistică legată cu una de urbanism şi arhitectură”. N-a scăpat nici proiectul de modernizare a Pieţei Centrale a Râmnicului.

Pe scurt, arhitecţii s-au oferit să dea consultanţă gratuită autorităţilor locale pe proiectele de dezvoltare urbanistică. O propunere suspectă ţinând cont de avariţia celor care au lansat-o.

Reacţia arhitecţilor la sărăcie este mai mult decât penibilă, toate planurile de urbanism şi proiectele demarate în oraş au la bază semnătura unor firme de  arhitectură, a unui arhitect, nu a aprozariştilor din Piaţa Centrală. Oraşul, cu bune şi rele, este opera arhitecţilor vâlceni. În fapt, arhitecţii vâlceni vor contracte directe cu statul, fără licitaţii pentru că nu îndeplinesc condiţiile cerute de caietul de sarcini. Până în present, toate construcţiile proiectate de arhitecţii vâlceni au avut vicii crase de proiectare care au dus fie la modificarea parţială a proiectului, fie la majorarea  cheltuielilor.

 

 

 

 

 

Distribuie

Un comentariu

  1. Sunt curioasa si eu sa aflu numele urmatorilor arhitecti:
    1. Cei care au proiectat Parcarea subterana din centrul orasului, fara sa stie exact natura subsolului excavat, fara sa tina cont de cladirile inconjuratoare, de latimea strazilor unde au plasar guri de acces la pasajele de subtraversare a stradutelor etc.
    2. Cei care au proiectat noua gara a orasului si au hotarat demolarea garii vechi de peste 100 de ani, copie a garii ditr-o celebra statiune austriaca, in picioare si astazi.
    3. Cei care au acceptat construirea biloiului de la River Plazza fara respectarea cerintelor obligatorii din legile urbanistice actuale: re-plantarea copacilor si a spatiilor verzi rase de pe fata pamantului din fostul parculet, amplasarea la mai putin de 50 de metri de SINGURUL pod de acces rutier in oras dinspre Dragasani, ingreunand si blocand chiar traficul masinilor etc.
    …Si ma opresc. Ca sunt prea multe greseli, poate VOITE sau poate din PROSTIA si NESTIINTA arhitectilor, in Rm.Valcea in ultimele mandate ale primarilor bagati la puscarie…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.