209 total views

În urma unui act de gelozie, în primele zile din septembrie, în cartierul Ostroveni a avut loc o crimă.

Potrivit publicaţiei “Viaţa Vâlcii”, victimă a fost Elena Pârvu, în vârstă de 61 ani, iar între aceasta şi soţul său, Gheorghe Pârvu, exista un conflict mai vechi, cel din urmă susţinând că Elena Pârvu îl înşela cu un alt bărbat. În timp ce victima dormea, suspectul, cuprins de gelozie şi fără să stea pe gânduri, s-a dus în bucătărie, a luat un cuţit şi pur şi simplu i-a tăiat gâtul soţiei.

crima

Despre scandalurile dintre soţii Pârvu, vecinii aveau cunoştiinţă, la fel şi de faptul că aceştia erau de confesiune Adventişti sau că bărbatul era gelos din fire şi se certau mai mereu, chiar de când a luat-o de nevastă iar ea avea doar 17 ani.

Femeia se loveşte de slaba reacţie a autorităţilor

De la vecini am aflat că bătrânul a premeditat crima, ascuţea cuţitele constant şi o ameninţa că o omoară, că o să aibă soarta Elodiei, iar în noaptea crimei, acesta avea cuţitul pregătit. Într-o zi, după o altă ceartă, ca multe altele, femeia fuge la un vecin de frica soţului iar acesta sună la 112. Poliţia în loc să-i sfătuiască într-un fel sau altul, să sesizeze cadrele medicale cu un posibil caz psihiatric şi fără să îi îndrume spre o consiliere psihologică, îi amendează pentru tulburarea liniştii. Amândoi erau bolnavi, soţul criminal este diabetic, cu Accident Vascular Cerebral (AVC), în trecut şi Parkinson, iar ea era cam surdă. Femeia putea fi sfătuită de organele de poliţie despre posibilitatea de a consulta un avocat pentru obţinerea unui Ordin de protecţie cu evacuarea scandalagiului sau alte sfaturi, dar nu au făcut acest lucru preferând doar să le dea amendă. Că-i mai simplu aşa pentru toată lumea, nu? Vecinii susţin că au sesizat de mai multe ori poliţia, dar aceştia nu au luat nicio măsură.
După ce a adormit, în miezul nopţii femeia a fost atacată brutal de soţul criminal. Biata femeie a avut un înger, prima lovitură neatingându-şi destinaţia, lama cuţitului lovind maxilarul. Dar, trezindu-se din somn, a încercat să se opună atacului, nefiindu-i auzit ţipătul şi nereuşind să smulgă cuţitul din mâinile atacatorului, bătrânul i-a aplicat lovitura fatală în zona gâtului (se pricepea, doar sacrificase peste sute de porci la viaţa lui, după propriile-i laude). După ce şi-a omorât nevasta, liniştit, şi-a înştiinţat copiii despre crima comisă, nu înainte de a spăla lama cuţitului…
Bătrânul a fost arestat preventiv şi îi va expira măsura, urmând ca Tribunalul Vâlcea să verifice legalitatea măsurii preventive şi, în caz de emitere a Ordonanţei de către Parchet, să menţină măsura. Soţul criminal riscă 25 de ani de închisoare.

Lipsa de reacţie a autorităţilor şi lipsa unui program de protecţie al victimelor violenţelor familiale duce de foarte multe ori la astfel de crime.

Ne amintim de cazul bolnavului psihiatric cu schizofrenie paranoidă şi discernământ abolit, din Ostroveni, care la fel a băgat cuţitul de 2 ori într-o femeie, lipsit de supravegherea celor care îl aveau în grija (părinţii care l-au scos din spital), a unei reacţii întârziate a autorităţilor.
Aici, femeia a scăpat cu viaţă, dar a rămas cu grave sechele pentru toată viaţa… Dar nu norocul trebuie să caracterizeze societatea civilă, ci acţiunea preventivă a instituţiilor abilitate: poliţia, spitalele de psihiatrie că nu îi ţin internaţi, rudele care nu reacţionează deloc.

Protejarea victimelor

Se poate configura un program comun care să aibă ca obiectiv protejarea victimelor, dar şi a bolnavilor psihici, prin consiliere calificată privind conştientizarea urmărilor şi să li se ofere soluţii: internare temporară în centre de violenţă familială pentru victime, o continuă evaluare şi observare clinică a agresorilor mai ales cunoscuţi cu antecedente psihice, îndepărtarea din locuinţă a membrilor familiei pe o perioadă determinată (prin Ordin de protecţie)

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.