284 total views

Candidaţii la alegerile prezidenţiale s-au lansat în competiţia pentru alegerile din noiembrie.De astăzi încolo, lupta se va purta pentru transformarea realităţii politice din România în realitatea electorală pe care candidaţii vor să o impună drept minunata lume nouă a campaniei electorale.

Principalii competitori sunt candidatul PSD, Victor Ponta, care a avut parte de o lansare grandioasă pe „Arena Naţională” din Capitală, şi candidatul Alianţei Creştin Liberale (ACL), Klaus Iohannis, care şi-a rostit discursul în cadrul unui miting organizat chiar în faţa Guvernului. Din urmă vin însă şi candidatul Partidului Mişcarea Populară, Elena Udrea, care s-a lansat printr-un marş a cărui destinaţie a fost tot Palatul Victoria, Călin Popescu Tăriceanu, candidat independent, care şi-a lansat candidatura în Parlament, în prezenţa a o mie de susţinători, şi independenta Monica Macovei, care completează tabloul cu o candidatură lansată în cadrul unei conferinţe de presă. Discursurile de lansare sunt menite să mobilizeze baza partidului şi, practic, dă tonul întregii campanii.

Ponta, o doză de „naţionalism“

La discursul de lansare a folosit sloganul de la alegerile europarlamentare: „Mândri că suntem români!“. Se pare că Ponta păstrează aceeaşi strategie de campanie pusă la punct pentru alegerile europarlamentare. Şi-a creat o strategie de comunicare anti-Băsescu, învăluită în conceptul de Mare Unire şi se prezintă drept un preşedinte al tuturor. De ce vorbeşte despre Băsescu? Este simplu. Aşa se face campanie! Vorbind negativ despre activitatea predecesorului, electoratul asta aşteptând în campaniile electorale. Temele invocate în discursuri sunt menite să acopere criticile adversarilor, referitoare la perioada guvernării.

 Iohannis, neamţul care tace şi face!

Klaus Iohannis şi-a lansat candidatura printr-un miting în faţa Palatului Victoria, urmat la doar două zile de lansarea programului prezidenţial la Palatul Parlamentului, în faţa Biroului Naţional Permanent, lideri ACL, senatori, deputaţi, dar şi oameni de afaceri, probabil posibili sponsori ai campaniei acestuia. Iohannis are un discurs “prea liniştit” pe care îl prezintă sub sloganul „România lucrului bine făcut“. Se prezintă ca un preşedinte care tace şi face şi se pune în antiteză atât cu Ponta, cât şi cu ceilalţi candidaţi. Putem spune că este aceeaşi idee ca la Victor Ponta, dar comunică altfel. A avut o lansare calmă în faţa Guvernului, un miting unde a demonstrat că, există putere!

Udrea, frumoasa care dă cu mopul!

Elena Udrea şi-a lansat candidatura la alegerile prezidenţiale în cadrul unui marş care a avut drept punct de pornire Sala Palatului din Bucureşti şi care s-a încheiat în faţa Palatului Victoria. „Nu sunt un politician perfect, nu sunt un om perfect, dar sunt cel mai bun candidat şi voi fi cel mai bun preşedinte “, a spus Udrea, al cărei discurs a inclus numeroase critici la adresa Guvernului Ponta. „Victor Ponta îşi face petreceri de ziua lui de milioane de euro, iar copiii nu au abecedare în clasa I şi în clasa a II-a, dar vrea să le dea tablete! Guvernul Ponta, zero realizari, o mie de minciuni. Aşa că, îl deconspir eu: Victor Ponta este agentul secret 000! dar vine noiembrie şi Ponta pleacă acasă”, a strigat Udrea de pe scena amplasată în Piaţa Victoriei. Discursul împotriva premierului Victor Ponta, asumat de Udrea, a arătat că se doreşte a fi succesoarea lui Traian Băsescu. Şi totuşi, discursul Elenei Udrea este incoerent prin sloganul “România Frumoasă!”. Candidata la prezidenţiale fructifică tot ce ţine de imaginea sa de doamnă, de femeie frumoasă, dar vrea să arate că poate să dea cu mopul şi să pună şi o cască pe cap într-o uzină. Susţine că este urmaşa lui Băsescu, dar platforma justiţiei o preia Macovei, spune că este de dreapta, dar se dă cu proletariatul şi se îmbracă în uniformă de muncitor. Este o incoerenţă!

Tăriceanu, un discurs confuz

Călin Popescu Tăriceanu a preferat una dintre sălile Parlamentului pentru a-şi lansa candidatura la alegerile prezidenţiale. „România, a şaptea putere a Europei“ este titlul proiectului său prezidenţial şi fraza-cheie din discursul rostit la eveniment. Tăriceanu capitalizează, astfel, imaginea creată în timpul mandatului de premier, candidatura este nedefinită, iar lumea nu ştie din partea cui candidează. A rămas în mintea oamenilor prin conflictul cu Traian Băsescu, iar singurul lui punct forte este experienţa în fruntea Guvernului.

„un fel de Moise“

Monica Macovei şi-a lansat proiectul prezidenţial în cadrul unei conferinţe. „România trebuie să devină ţara în care ne place să trăim, o ţară prosperă! Nu vom fi opulenţi niciodată, dar putem fi prosperi! O ţară sănătoasă, cu spitale bune, o ţară din care doctorii să nu mai plece! O ţară cu tineri bine educaţi, un popor educat şi sănătos! O ţară guvernată cinstit şi sobru!“, a spus Macovei în discursul de lansare şi şi-a îndemnat susţinătorii ca, măcar în primul tur, „să voteze cu inima“. Din slogan poate fi percepută drept omul unei singure idei: Macovei – mai bună ca ei! Discursul candidatei are şi puncte forte, dar şi dezavantaje, după ce s-a comparat cu Nelson Mandela, riscând să fie criticată că se crede un soi de Moise

De astăzi încolo, lupta se va purta pentru transformarea realităţii politice din România în realitatea electorală pe care candidaţii vor să o impună drept minunata lume nouă a campaniei electorale.

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.