1,011 total views
Operatorul de salubritate al municipiului a luat la mișto autoritățile locale prezentându-le două utilaje mobile pentru demo ca fiind Stația de Sortare/Tratare deșeuri municipale în amestec. Aceștia susțin că investiția privată va completa Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) în județul Vâlcea, justificându-se astfel investiția de aproximativ 1.000.000 de euro care a fost finalizată cu șase luni înaintea termenului prevăzut de autorizația de construire. Mai mult, operatorul susține că instalațiile testate permit tratarea unei cantități de 20 tone/oră, aproximativ 80.000 tone/an și acest motiv permite cu ușurință ca Stația nouă construită, să deservească Zonele 1,3 și 4 prevăzute în proiectul SMID care are mari probleme și este deja fazat.
Cât de mult desconsideră Romprest conducerea județului?
În acest sens, autoritățile locale care au participat la probele utilajelor mobile oferite de Romprest, au avut parte de cea mai mare păcăleală și minciună de pe plaiurile vâlcene . Cum se poate ca un producător să-ți aducă două utilaje mobile pentru demo, de prezentare și tu să le dai drept “Stație de Sortare/Tratare deșeuri municipale în amestec? Aia e “Stație de Sortare” ? Acelea au fost, că nu mai sunt deja la locația respectivă, două utilaje mobile, care unul toacă și altul cerne. Asta e tot. Unde sunt reciclabilele pe sorturi: PET, hârtie-carton, sticlă, metal, etc ? Unde sunt sortatorii, cei care selectează de pe banda de sortare materialele reciclabile pe fracții? Cu acele două utilaje mobile o să se facă, în cel mai bun caz, numai deșeuri pregătite pentru fabricile de ciment. Nu vă e rușine? Chiar așa de proști ne credeți? Drept dovadă la ora actuală nici utilajele nu mai sunt la “Stație”, au plecat să facă demo în alte localități. “Stația” a rămas numai o jumătate de hală.
Autoritățile tac, Romprest își face de cap!
Acum înțelegem de ce nu am primit nici un comunicat de presă din partea oficialităților în care să se laude pe unde au mai fost, ce au mai făcut, pentru că de fapt, nici nu au participat la acest demo, au trimis angajați din cadrul instituțiilor pe care le conduc. Au sfidat invitația operatorului, iar operatorul și-a bătut joc de ei printr-un comunicat remis presei, în care se laudă că au fost încantați. Romprest spune – ”au fost încântați de ceea ce au văzut și au efectuat documentări asupra tehnologiei folosite”. Cine? Oficialitățile care nu au fost prezente, ele au fost încântate și au efectuat documentări? Câtă bătaie de joc! Cât de mult disprețuiește Romprest autoritățile locale dacă le supune la astfel de situații jenante? De ce autoritățile se lasă batjocorite de acestă societate? De ce nu remit un comunicat de presă dezmințând cele spuse de Romprest în comunicat? Cum își permite Romprest să spună că ”Stația” lui va completa SMID și tu Costi Rădulescu să taci? Cum să spui că vei deservi Zonele 1,3 și 4 din SMID și tu Costi Rădulescu să taci? Avem oare președinte de Consiliul Județean? Rușine! Toată conducerea județului și a municipiului se lasă batjocorită de acest operator murdar, la propriu!
Nici o oficialitate nu a fost prezentă la probele utilajelor demo
De la Consiliul Județean au participat două persoane de la departamentul programe externe. Am întrebat și la Primărie cine a participat, dar nu avem până acum un răspuns. De la Agenția de Protecție a Mediului Vâlcea nu a participat nimeni, cum era și normal, ei nefiind specialiști în așa ceva, deci participarea lor nu-și avea rostul. APM pot fi invitați și pot participa la finalizarea lucrărilor, adică la recepția Stației, fiind cei care vor autoriza funcționarea instalațiilor, dacă au fost respectate condițiile impuse de către aceștia. De la ADI Salubritate a participat Sorin Alexandru care susține că nu a fost încântat de ceea ce a văzut și că sub nici o formă această stație nu va completa proiectul SMID. De la Garda de Mediu se știe că nu avem cu cine să stăm de vorbă. Aceștia au fost cei care au/n-au participat, dar ”au fost încantați!”
Costurile achiziționării utilajelor în factura populației!?
Așa cum vă spuneam, utilajele nu mai sunt la stația respectivă, nu sunt cumpărate la ora actuală de operator, dar se pare că se poartă negocieri pentru achiziționarea lor. Mai mult, graba cu care vor să achiziționeze aceste utilaje (săptămâna care vine) se datorează raportului pe care aceștia trebuie să-l remită executivului local pentru a sta la baza unui proiect de hotărâre ce va scădea prețurile atât la persoanele fizice cât și la persoanele juridice în urma eliminării taxei de depozitare la groapa de gunoi. Credem că aceste costuri de achiziționare ale utilajelor se vor regăsi în fișa de fundamentare prezentată pentru scăderea prețului. Vom urări cu maximă atenție ce va depune Romprest la proiectul de hotărâre. Avertizăm executivul local să facă același lucru, altfel cu siguranță tot ceea ce înseamnă Romprest pe plan local se va lăsa cu dosare penale 100%. Toți consilierii locali care au votat de fiecare dată pentru Romprest, vor da socoteală în fața legii! Va veni și acel timp. Nimic nu trece neobservat, chiar dacă durează!
În loc de concluzii
Să vedem autorizația de mediu, dacă locația și instalația respectă condițiile legislației în vigoare! Romprest mai are fix un an de contract, iar investiția nu este justificată, fiind foarte, dar foarte târziu efectuată. Mai mult, ne permitem să credem că nu vor achiziționa aceste utilaje și că totul este doar o mare păcăleală. Prețul de achiziție este de 440.000 de euro fără TVA.