306 total views

Vizita premierului Dacian Cioloş la Berlin nu a întredeschis poarta Schengen. Dimpotrivă, România a aflat că există o nouă condiţie: ori face ciocu’ mic în privinţa cotelor de refugiaţi, ori îşi ia adio de la spaţiul Schengen.

Ciolos si Merkel

Discuţiile Merkel – Cioloş au vizat viitorul spaţiului Schengen, securizarea graniţelor Uniunii Europene, problema refugiaţilor şi dezvoltarea relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări, anunţă ROMÂNIA LIBERĂ. Legat de spinoasa problemă Schengen, Dacian Cioloş a încercat să afle poziţia Germaniei în privinţa aderării României, exprimindu-şi speranţa că, date fiind „progresele tehnice şi eforturile de combatere a corupţiei” făcute de ţara noastră, evenimentul va avea loc în „perioada următoare“.

Evitând să spună da sau ba, Angela Merkel a afirmat iniţial că ea personal crede în continuare în valabilitatea şi actualitatea proiectului Schengen, dar că trebuie mai întâi rezolvată urgent „problema migraţiei ilegale“. Abia după aceea i-a spus premierului român că nu este cazul să-şi facă speranţe: „E corect că România a făcut foarte multe eforturi şi reforme în apărarea graniţelor, aşteptăm însă următorul raport al Comisiei privind corupţia. Aşteptăm să vedem că în acest raport se regăsesc toate eforturile României de a combate corupţia astfel încât România să adere pas cu pas“, a spus Merkel, citată de ADEVĂRUL.

Imediat, remarcă NAŢIONAL, cancelarul german l-a avertizat pe Cioloş (şi prin el întreaga Românie) că de fapt nu vom pupa aderare la Schengen dacă nu dăm dovadă de „solidaritate“ acceptând fără murmur cota de refugiaţi decisă de mai marii UE.

Şi prima vizită oficială a preşedintelui Klaus Iohannis în calitate de şef de stat trebuia să fie tot în Germania, pe 11 februarie, dar aceasta a fost anulată şi reprogramată din cauza decesului fostului preşedinte Richard von Weizsacker. Etnic german, Klaus Iohannis se mândreşte cu o relaţie privilegiată cu Germania. Cu ocazia vizitei de anul trecut, aminteşte EVENIMENTUL ZILEI, Iohannis a punctat că România contează pe sprijinul Germaniei pentru aderarea la Schengen, dar Merkel nu a făcut nicio promisiune.

Oricum, fostul preşedinte conservator francez, Nicholas Sarkozy, a apreciat că spaţiul de liberă circulaţie Schengen practic nu mai există şi a cerut Uniunii Europene să-şi schimbe abordarea privind criza provocată de afluxul de migranţi extracomunitari, anunţă COTIDIANUL. „Schengen a murit. Este urgent nevoie de o politică comună privind imigraţia“, a indicat actualul lider al opoziţiei franceze. El a avertizat şi asupra consecinţelor grave ce ar putea rezulta dacă Europa va continua politica „naivă“ favorabilă primirii refugiaţilor.

După insuccesul repurtat în privinţa Schengen, premierul Dacian Cioloş a declarat, la întâlnirea cu diaspora românească din Germania, că Guvernul doreşte ca alegerile din toamnă să fie un exemplu de bună organizare, anunţă ANTENA3. „Alegerile pe care le vom organiza în toamnă, la care veţi participa şi dumneavoastră, trebuie să fie un exemplu cum sunt organizate alegerile, chiar dacă va fi pentru prima dată când vom aplica şi legea votului prin corespondenţă şi, ca orice început, pot să fie dificultăţi, dar împreună vom încerca să ne pregătim în aşa fel încât să vă putem da posibilitatea tuturor şi dumneavoastră să beneficiaţi de aceste noi oportunităţi’, a afirmat premierul.

Deşi la ora actuală sunt apropiaţi, preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş pot deveni adversari politici, mai ales după ce, prin câteva din acţiunile întreprinse, Dacian Cioloş a lăsat impresia că ar fi tentat, pe termen lung, de o implicare politică. Pentru a calma deocamdată spiritele, afirmă GÂNDUL, Cioloş a anunţat, tocmai în Germania, că îşi va păstra independenţa politică până la finalul mandatului de prim ministru şi că nu va candida la alegerile din 2016.

„Am decis să-mi păstrez această independenţă (politică -n.r.) până la capătul mandatului şi să nu mă prezint la alegerile din 2016, tocmai pentru a-mi păstra credibilitatea că ceea ce vreau să fac ca şi prim-ministru şi ceea ce acest guvern vrea să facă este ceea ce spune. Vrem să ne concentrăm mai ales pe un fel de a face administraţie în România pentru a creşte eficienţa şi credibilitatea administraţiei pentru că din prespectiva mea şi din prespectiva noastră, ca Guvern, creşterea încrederii în stat porneşte mai ales şi în primul rând de la calitatea administraţiei publice în raport cu cetăţeanul şi în raport cu misiunile pe care le are“, a spus Cioloş în discursul la Ambasada României la Berlin, în cadrul vizitei oficiale din Germania.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.