184 total views

Conducerea Faurecia a avut săptămâna trecută, pe 28 mai, prima întâlnire cu reprezentanţii autorităților locale vâlcene ,,cu privire la perspectivele și planurile de dezvoltare ale companiei în Râmnicu Vâlcea”. Un anunţ aşteptat mai mult de politicienii vâlceni care au început să-şi facă campanie electorală pe spatele unor investitori interesaţi mai mult sau mai puţin de Vâlcea.

Săptămâna trecută, disperat de comentariile acestora, prefectul Dumitru Cornoiu a declarat cinic că e dispus să-şi sacrifice cota de ţuică, adică plantaţia de pruni, în favoarea investitorilor francezi, doar, doar, va scăpa de scandalul mediactic în care a fost târâtă firma franceză. Prefectul a declarat că pune la bătaie 50 de ha de teren, nu 10 ha cât au cerut francezii. Prefectul a declarat că în cadrul discuţiilor s-a pus accent în mod deosebit pe recrutarea de resurse umane, atât prin intermediul canalelor de recrutare proprii companiei franceze, cât şi prin campaniile derulate cu sprijinul AJOFM.
,,În ultimile două luni, Faurecia a recrutat în oraşul Râmnicu Vâlcea 180 de persoane, locaţia actuală ajungând la un număr total de 450 de angajaţi. Producătorul de componente auto a decis recent atribuirea unui nou proiect locației vâlcene, pentru compania Renault. De asemenea, compania ia în calcul să mai aducă în fabrică încă un proiect nou, pentru încă 400 de salariaţi. În acest fel, Faurecia va deveni unul din angajatorii majori din regiune , fiind şi primul din domeniul automotive . Dat fiind succesul înregistrat de proiectele derulate în fabricile Faurecia deja existente la nivel național, compania si-a exprimat interesul în continuarea politicii de dezvoltare, atât la nivelul județului Vâlcea, cât și în celalalte zone ale țării.”, a menţionat prefectul într-un comunicat de presă. Nimic despre mult discutatele ha solicitate Primăriei Râmnicului, solicitare imposibil de acceptat din motive obiective: municipalitatea nu are disponibile, la un loc, 10 ha de teren. Propunerea făcută de unul dintre consilierii judeţeni de preluare a câtorva ha de teren de la USG, printr-o compensare cu exceptarea de la plata taxelor pe o perioadă de 5 ani, este de-a dreptul nerealistă. Primăria nu poate prelua un teren decât printr-un contract de vânzare – cumpărare deoarece, USG este o firmă cu capital privat. USG poate tranzacţiona afacerea direct cu Faurecia, pentru costul corect, dacă francezii sunt interesaţi de zonă, urmând ca municipalitatea să-i scutească de la plata impozitelor şi taxelor conform legislaţiei.

Matei îi spune lui Gutău să tacă

Primarul Gigi Matei şi-a exprimat disponibilitatea în acest sens la discuţiile cu reprezentanţii Faurecia, rezumatul acestora a fost transmis presei într-un comunicat de presă, comunicat care s-a dorit a fi şi o replică la acuzaţiile fostului primar Mircia Gutău, acuzat de alungarea firmei Pirelli pe timpul ultimului său mandat de edil al Râmnicului.

„În urma multelor şi – în majoritate – fantezistelor opinii vehiculate în mass-media referitoare la subiectul „Faurecia”, pentru corecta informare a cetăţenilor municipiului trebuie să fac următoarele precizări:
În urma demersurilor susţinute pe care le-am făcut pentru atragerea unor investitori importanţi în Râmnicu Vâlcea, în data de 23 ianuarie 2015, am avut la Primăria municipiului o întâlnire cu o delegaţie a grupului francez Faurecia, condusă de Jean-Luc Tete, vicepreşedintele Diviziei Comfort and Trim Systems – Automotive Seating, alături de Fabrice Didillon, Director de operaţiuni, şi de Mircea Bucur, Directorul general al Faurecia Seating Tălmaciu. În cadrul întâlnirii au fost abordate, conform solicitărilor investitorilor francezi, următoarele subiecte de discuţii: crearea unei linii de transport urban de călători în zona noii fabrici, facilitarea publicităţii pentru angajări de personal pe autobuzele de transport în comun ale SC ETA SA, crearea unei comisii pentru accelerarea obţinerii aprobărilor necesare, repararea străzii Depozitelor (unde există deja un punct de lucru al Faurecia) şi eventuala schimbare a denumirii străzii în str. Faurecia, facilitarea sprijinului din partea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă pentru activităţile de angajare de personal şi demersuri pentru crearea unor clase de cusătorie în învăţământul profesional local. Nu au existat discuţii pe marginea terenului necesar construirii viitoarei unităţi de producţie, acest aspect urmând să fie soluţionat de către investitori, în regim privat.
Aşa cum au subliniat membrii delegaţiei, discuţiile aveau un caracter exploratoriu în perspectiva posibilei înfiinţări la Râmnicu Vâlcea sau în împrejurimi a unei fabrici de componente auto ce ar urma să creeze aproximativ 1.600 de noi locuri de muncă, decizia finală aparţinând board-ului Faurecia, în funcţie de mai mulţi factori.
Cu această ocazie, i-am asigurat pe investitorii francezi de tot sprijinul administraţiei locale municipale, de la îndeplinirea solicitărilor prezentate şi până la acordarea tuturor facilităţilor fiscale prevăzute de legislaţia în vigoare, atitudinea reprezentanţilor Municipalităţii fiind primită cu satisfacţie de către membrii delegaţiei. Din primul moment şi până în prezent am considerat intenţia companiei franceze una extrem de serioasă, cu atât mai mult cu cât reprezentarea în cadrul acestor discuţii exploratorii era la unul din cele mai înalte niveluri ale conducerii firmei.
La acest moment, disponibilitatea de colaborare a Primăriei municipiului pentru realizarea acestei investiţii rămâne neschimbată. Suntem dispuşi să facem toate demersurile necesare legale pentru ca această firmă de anvergură mondială să investească în Râmnicu Vâlcea sau în împrejurimi. Din câte cunosc, nu s-a luat, încă, o decizie finală privind locul în care va fi demarată investiţia şi rămân încrezător că această intenţie se va concretiza într-un final aici, spre beneficiul atât al comunităţii locale, cât şi al companiei, care va avea, astfel, posibilitatea angajării unor lucrători conştiincioşi şi competenţi.
În acelaşi timp, vreau să subliniez că speculaţiile complet nefondate lansate de diverse persoane asupra a ceea ce trebuie şi ce nu trebuie să facă Primăria municipiului – venite chiar din partea unora care, la momentul la care aveau la dispoziţie pârghiile necesare, au reuşit ”performanţa” de a alunga din oraş investitori serioşi – sunt de natură a pune piedici intenţiei companiei franceze, care monitorizează la cel mai înalt nivel toate apariţiile în mass-media”, se precizează în comunicatul primăriei.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.