160 total views

Peste 40 de copii cu autism, părinţi şi consilieri din cadrul Direcţiei de Protecţie Socială şi a Centrului de Servicii Terapeutice pentru Copilul cu Autism “Mara”, împreună cu colaboratorii – Asociaţia “Autism Vâlcea”şi CSEI Băbeni, au organizat săptămâna trecută o acţiune de sensibilizare a opiniei publice în legătură cu autismul. Evenimentul a avut loc la Cinematograful Geo Saizescu din municipiul Râmnicu Vâlcea.

Copiii au pus în scenă minisceneta „Reţeta cu bucluc”, un dans modern, un moment muzical şi un moment poetic. În cadrul celuaişi eveniment au fost expuse lucrările de pictură realizate de un fost dintre foştii beneficiar al Centrului Mara, integrat în prezent în învăţământul de masă. Acţiunea s-a finalizat cu o lansare de baloane de culoare albastră, în semn de adeziune la campania globală “light it up blue”.

Acţiunea a fost un succes faţă de anii trecuţi când foarte puţini părinţi acceptau să apeleze la specialiştii Centrului de Servicii Terapeutice pentru Copilul cu Autism-Mara. Centrul a fost înființat în 2009, de Primăria Rm.Vâlcea, respectiv Direcția de Protecție Socială, în parteneriat cu Asociaţia Autism Vâlcea și Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Băbeni şi oferă gratuit servicii de reabilitare: psihodiagnoză, ludoterapie, kinetoterapie, artterapie, terapii ocupaționale, psihomotrice, ale limbajului și comunicării pentru 35 copii, dar şi servicii suport pentru părinți: consiliere, rețele de sprijin comunitar, training în vederea dezvoltării abilităților de comunicare cu copiii cu autism. Virginia Fulgescu, directorul Direcţiei de Protecţie Socială, din cadrul Primăriei, a specificat că toate cheltuielile de funcționare sunt suportate integral din bugetul local.

O parte din cheltuielile specialiştilor centrului sunt suportate din sponsorizări. Directorul Direcţiei de Protecţie Socială a declarat că, deşi adresabilitatea a crescut în ultimii ani, doar 40 de copii beneficiază de asistenţă din cauza numărului redus de locuri, mare parte din familiile cu astfel de probleme fiind obligate să apeleze la centre private unde serviciile sunt destul de scumpe. Selectarea copiilor se face în funcţie de capacitatea acestora de adaptabilitate la programa consilierilor şi instructorilor, doar cei cu şanse fiind acceptaţi în program.
O terapie într-un centru privat ajunge lunar la 6-7 milioane lei, un preţ imposibil pentru familiile cu venituri mici. Deşi vindecarea autismului pare o cauză pierdută există părinţi care luptă de ani buni în aceste programe fie pentru stoparea bolii la nivelul la care a fost depistată, fie pentru integrarea copiilor în învăţământul de masă.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.