209 total views

Anul acesta se împlinesc, de Sfânta Mărie Mare ( 15 august), 300 de ani de la martirajul Voievodului Constantin Brâncoveanu. Cei 26 de ani de domnie ai lui Constantin Brâncoveanu ( 1654-1714) au reprezentat o perioadă de creştere economică a Ţării Româneşti şi de asemenea un avânt extraordinar al Culturii Naţionale Româneşti.

Născut în judeţul Olt, la Brâncoveni, făcând parte dintr-o veche familie boierească din Oltenia, Constantin Brâncoveanu, nepot al Domnului Şerban Cantacuzino, a moştenit de la părinţii săi o avere enormă de care în timpul domniei sale, s-a ocupat să o sporească. Datorită acestei priceperi în “a face bani”, turcii l-au poreclit pe Voievodul muntean “altîn-bei” sau “prinţul de aur”. Om de o cultură extraordinară, Constantin Brâncoveanu a reuşit să influenteze în bine cultura românescă lăsând moştenire un stil arhitectonic propriu şi numeroase cărţi tipărite în principal în limba slavonă, cărţi care au îmbogăţit cultura noastră naţională.

Constantin Brâncoveanu a oscilat in politica externă între Imperiul Otoman şi Imperiul Hasburgic, reuşind printr-o reală reţea de spionaj, să aibă ştiri proaspete chiar înaintea conducătorilor celor două Imperii.
Mai mult, Constantin Brâncoveanu a încercat şi o apropiere de Ţarul Rusiei, Petru cel Mare, dar în ultimul moment, trădarea unuia din boierii săi, respectiv, Spătaru Toma Cantacuzino ( vărul său), l-a determinat să se retragă din alianţa cu Imperiul Ţarist.

Printr-o politică de corupere a marilor demnitari otomani, Constantin Brâncoveanu a reuşit să fie confirmat Domn pe viaţă, în 1699 şi de asemenea, în 1703. Căderea sa în dizgraţia turcilor s-a datorat unei “boli” a boierilor români, care se întâlneşte şi astăzi la politicienii noştri, boala de putere.
Chiar rudele sale, cele mai apropiate din familia Cantacuzino, l-au trădat şi l-au pârât la Istambul, că Domnitorul este aliatul secret al Ţarului Petru cel Mare. Din această cauză în 1714, în apropierea sărbătorilor Paştelui, Constantin Brancoveanu a fost mazilit de către un trimis special al sultanului şi întreaga lui familie a fost dusă la Istambul, unde Domnitorul a fost torturat pentru a dezvălui turcilor locul unde-şi ţinea averea.

În speranţa că va obţine clemenţă pentru el şi familia sa, Brancoveanu a dezvăluit turcilor locul unde-şi ţinea averea, dar acest lucru nu l-a salvat, iar în ziua de 15 august 1714, atât el, cât şi cei patru fi ai săi, respectiv, Constantin , Ştefan, Radu şi Matei, împreună cu ginerele său Ianache Văcărescu, au fost ucişi de turci, prin decapitare. Demn de remarcat este că, ei au avut opţiunea de a scăpa de pedeapsa cu moartea dacă ar fi trecut la religia islamică, dar dând dovadă de carater şi de dragoste faţă de credinţa ortodoxă, au refuzat şi astfel, au devenit martiri recunoscuţi în 1992 de Biserica Ortodoxă şi trecuţi în calendarul Ortodox.

Corpul şi capul lui Constantin Brâncoveanu a fost recuperat de soţia acestuia, doamna Maria şi aduse în Bucureşti la Biserica Sfântul Gheorghe cel Nou, o bijuterie arhitectonică, ctitoria domnitorului, la noi în judeţ.
Constantin Brâncoveanu şi-a ales locul în care dorea să fie înmormântat şi a creeat o capodoperă a stilului Brâncovenesc, respectiv, Mânăstirea de la Hurezi, care are Hramul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Din păcate, până în prezent testamentul Domnitorului nu a putut fi îndeplinit şi corpul său încă nu şi-a aflat odihna veşnică în incinta Mânăstirii Hurezi. Sperăm ca în acest an, declarat anul Sfinţilor Martiri Brâncoveni, Biserica Ortodoxă Română să fie de acord cu transferarea osemintelor Voievodului, de la Bucureşti la Mânăstirea Hurezi.

Şi dacă veţi merge să vizitaţi Mânăstirea Hurezi, vă adresăm invitaţia să vedeţi şi sora cea mică a acestei Mânăstiri, Mânăstirea Surupatele, aflată pe teritoriul comunei Frânceşti, judeţul Vâlcea, ctitorie a Doamnei Maria, soţia Domnitorului Constantin Brâncoveanu.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.