1,165 total views
Consiliul Județean se grăbește să dea în administrare echipamente de 1 milion de euro deși la stația de compost nu se face compost. Ar fi pentru a doua oară când se face o astfel de greșeală majoră. Exemplul cel mai bun este graba cu care s-au achiziționat containerele, care au fost date prin procese verbale UAT-urilor și care nu pot fi utilizate până la finalizarea SMID, dar se deteriorează pe fiecare zi ce trece, fiind expuse în soare, ploi, îngheț. Cine va plăti, când ele nu vor mai fi bune pentru a fi utilizate? Probabil consiliile locale ale UAT-urilor (primăriile).
imagine 29 iulie 2017
Vor face consilierii județeni dezbatere pentru echipamentele de 1 milion de euro?
În ședința de luni 31 iulie, consilierii județeni ar trebui să facă dezbatere pentru o mai bună cunoaștere a problemelor existente la stație și să solicite atât președintelui CJ, cât și primarului municipiului, un punct de vedere cu privire la dezastrul vizibil existent la stația de compost Râureni. Îi ajutăm, în acest sens, gratuit, doar de data aceasta, înainte de ședință și le atragem atenția că se impun niște verificări, dar și întrebări pe care le pot adresa în dezbatere pentru a nu vota în necunoștință de cauză. Romprest a închiriat toată stația de compost unde își desfășoară activitatea și este foarte normal să vă întrebați următoarele:
- În momentul actual primăria Râmnicu Vâlcea a investit aproape 3 milioane de euro în Stația de compost care are o capacitate de 14.000 t/an și care în ultimii ani nu a produs nici un gram de compost. De ce credeți că dacă mai vine și Consiliul Județean cu o investiție de 1 milion de euro în utilaje se va produce ceva acolo?
- Ce garanție aveți că și după finalizarea acestei investiții stația de compost nu va fi în continuare utilizată tot de Romprest în cu totul alt scop?
- În acest moment, Stația de compost este ocupată și folosită de un operator privat în alt scop. Consiliul Judetean cum se asigură că utilajele vor fi folosite de cine trebuie și în scopul care au fost achiziționate?
- În cazul unei apariții de distrugeri la utilajele achiziționate de CJ, cine garantează, sub ce formă și pe cheltuiala cui că se va remedia situația?
- E o certitudine că în momentul actual stația de compost nu produce nimic. Ce garanție aveți că după investiție Stația de compost va produce în fiecare an minim 41.000 tone?
- Ce se va întâmpla dacă în continuare nu se va produce nimic la stația de compost sau se va produce mai puțin decât ați prognozat prin investiție? Cum se mai justifică investiția făcută?
Echipamente de 1 milion de euro
Consiliul Județean Vâlcea, printr-un proiect de hotărâre va da în folosință în următoarea perioadă (30 de zile) către municipiul Râmnicu Vâlcea, echipamentele necesare dotării Stației de compost de la Râureni, în cadrul proiectului ”Sistem de Management Integrat al Deșeurilor solide în județul Vâlcea” (SMID Vâlcea). Acestea sunt- un tocător pentru deșeuri municipale și opt seturi de compostare, toate în valoare de 1 milion de euro.
imagine 29 iulie 2017
În proiectul de hotărâre se specifică exact care sunt condițiile de administrare a echipamentelor, dar și obligațiilecontractuale cum ar fi:
– Menținerea unui sistem propriu de evidență contabilă care să permită control/audit;
– Să se raporteze semestrial timp de 5 ani de zile veniturile generate de stația de compost;
– Să se raporteze către CJ cantitățile de compost realizate anual;
– Să se mențină instalațiile și echipamentele în stare de funcționare;
– Să se urmărească comportarea în exploatare a instalațiilor și echipamentelor în perioada de garanție contractuală.
29 iulie 2017
Totul este corect, atât darea în administrare cât și declararea acestora de interes public județean, dar intervine, în acest moment, lipsa siguranței acestor echipamente, atâta timp cât în interiorul stației de compost Râureni activează Romprest, operatorul local, care a distrus efectiv tot ce înseamnă exteriorul stației.
29 iulie 2017
Cu alte cuvinte, concret, cine va administra echipamentele în valoare de 1 milion de euro, cu un Romprest care face acolo legea? De când este stăpânul stației, zona a devenit infectă, reclamațiile au curs pe la toate instituțiile abilitate, exteriorul stației este distrus în partea unde ei depozitează ilegal, iar tot ce înseamnă perimetrul stației este plin de șobolani. Adică lăsăm bunuri de 1 milion de euro pe mâna cui? Trebuie solicitat din partea dumneavoastră, stimați consilieri județeni, ca municipiul să vină cu clarificări despre activitatea operatorului în interiorul stației. Adică o dovadă că stația de compost se folosește ca stație de compost și nu depozitare deșeuri menajere, care este total ilegal! Bunurile judetului se află acum în interiorul stației, unde operatorul se plimba ca la el acasă.
29 iulie 2017
Se mărește capacitatea de producție pentru compost, dar la stație nu se face compost!
Stația a fost utilată cu echipamentele respective pentru a i se mări capacitatea de producție, de la 14.000 tone/an, la 41.000 tone/an, a compostului și să poată să funcționeze ca un tot, iar județul propune prin proiect de hotărâre să le dea în administrare municipiului. Constantin Rădulescu, cine va avea acces la echipamente? Cine va lucra la ele, că sunt și alții care trec pe acolo și este foarte important să se știe care este statutul stației în momentul de față. La ora actuală stația este folosită doar de Romprest, municipiul nu face nici un gram de compost.
29 iulie 2017
Atâta timp cât Romprest funcționează prin contract la stație și intră- iese cum vrea pe poartă, fără înregistrare, fără cântărire, depozitează containere, deșeuri, a stricat construcția, corect este ca primăria municipiului să-și clarifice situația din stația de compost și să revină la starea pe care o are prin proiect, adică să facă compost. Deci, gândiți-vă de trei ori înainte să aprobați! Nu vă grăbiți, cum v-ați grăbit cu containerele care acum zac în soare, ploi, îngheț. Cereți clarificări și documente oficiale.
29 iulie 2017
În loc de concluzii
Ne întrebăm și noi, oare organele abilitate ale statului nu vor dori să verifice totuși cum gestionați dvs aceste fonduri? Cum aveți grijă ca banii investiți să fie folosiți pentru ceea ce au fost investiți și obținută finanțarea? Sunt fonduri europene!!! Reguli stricte! Concret, dacă primăria ia utilajele de la CJ să mărească capacitatea și nu face ceea ce a spus că face, 41.000 tone/an sau mai rău, folosesc stația în alt scop și există documente în acest scop, există dovezi irefutabile -vezi contract închiriere Romprest, pentru transfer deșeuri, vezi poze, filme, articole – atunci este foarte posibil ca CJ pe baza unei sesizări să fie obligat de comisiile speciale de gestionare fonduri europene, să dea banii inapoi. Cine va da banii înapoi domnule Rădulescu? Cine va da banii înapoi domnilor consilieri? Un minim de calcul – 1 milion de euro îi împărțim la 33 de consilieri și ne dă cam 30.000 de euro/consilier.
SUCCES!
29 iulie 2017
Imagini de astăzi 30 iulie de la Stația de compost Răureni!