1,538 total views

…anul 2024, estimarea optimistă pentru depozitul Roești și finalizarea SMID

În Consiliul Județean, doar angajați de „calitate” și un președinte pe măsură, care pentru a treia oară publică anunțul de participare pentru achiziția publică de Servicii de actualizare a documentației tehnico-economică faza Studiu de fezabilitate (SF), pentru obiectivul de investiții „Fazarea proiectului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor Solide în județul Vâlcea”.

Facem câteva precizări cu privire la anunțurile anterioare și care au fost anulate din două considerente: lipsa ofertanților înscriși și abateri grave de la legislație.

Primul anunț – noiembrie 2018

Consiliul Județean publică anunțul mai sus prezentat cu o valoare de 254.550 lei, iar procedura a fost anulată automat deoarece la data limită de depunere ofertă nu au existat ofertanți înscriși.

Al doilea anunț – februarie 2019

Consiliul Județean publică același anunț, dar de această dată cu o valoare de 550.000 lei, iar procedura este anulată pentru „abateri grave de la prevederile legislative afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului pentru că în mod eronat a fost prevăzută achiziția serviciilor menționate ca făcând parte din proiectul de finanțare nerambursabilă menționat, în condițiile în care aceasta ar fi trbuit prevăzută distinct în bugetul județului Vâlcea”.

Concluzia anunțurilor anulate?

În opinia noastră, angajații administrației județene care s-au ocupat de întocmirea documentației de achiziție ori s-au crezut șmecheri ori au dorit să-și bată joc de cineva. Dacă în noiembrie 2018 anunțul are o valoare de 254.000 lei și la doar două luni distanță același anunț are o valoare de 550.000 lei, putem spune că intenționat s-a publicat valoarea mică la primul anunț (știindu-se că la suma respectivă nu se va înscrie nimeni) ca la a doua publicare suma să poată să fie ridicată mult peste prima (mai mult decât dublată) și astfel preferatul achiziției să fie răsplătit peste măsură pentru prestația serviciilor. Unde am putea oare să încadrăm eroarea de calcul: la prostie, hoție, incompetență? Dar abaterile grave de la legislație, unde să le încadrăm? Tot la prostie, hoție, incompetență sau la fals în declarații publice? Crede cineva că cei care au întocmit documentația nu știau din ce bani se va plăti achiziția? Clar știau!

Ce le spune Rădulescu și Marin primarilor?

Că va curge numai lapte și miere și că SMID în 3-4 luni va funcționa sub conducerea noului președinte Adrian Cosac care se va implica și va face toate demersurile necesare pentru ca documentația pentru licitația regională să fie gata în cel mai scurt timp și astfel edilii să se bucure de un nou operator ce nu îi va mai șantaja cu prețuri închipuite și de care se tot plâng în ultima perioadă.

Ce nu le spune Rădulescu și Marin primarilor?

revizuirea studiului de fezabilitate a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor solide în județul Vâlcea atinge și alte cauze obiective care BLOCHEAZĂ în acest moment aprobarea și lansarea procedurilor de ACHIZIȚIE PUBLICĂ pentru delegarea contractelor de operare a facilităților realizate și a serviciilor de salubrizare pe raza întregului județ, iar acestea sunt:

– modificările demografice care nu corespund previziunilor de la momentul elaborării studiului de fezabilitate în anul 2008

– modificarea indicilor de generare a deșeurilor, conform noului Plan Național de Gestionare a Deșeurilor aprobat în decembrie 2017

– modificările legislative importante înregistrate atât în domeniul gestionării deșeurilor cât și în cel al achizițiilor publice

Mai mult, actualizarea documentației, adică revizuirea SF-ului implică:

– realizarea de studii de teren pentru amplasare CMID Roești, studii topografice, studiu geotehnic, studiu hidrogeologic, studiu de soluție pentru consolidarea amplasamentului, elaborarea Devizului General – adică menținerea valorilor pentru serviciile, bunurile și lucrările realizate și/sau contractate, actualizarea Analizei cost-beneficiu, elaborarea documentației tehnico-economice pentru obținerea certificatului de urbanism, reconfirmarea avizelor și acordurilor prevăzute în certificatul de urbanism și în final elaborarea Caietului de Sarcini pentru proiectarea și execuția CMID Roești.

Care este adevărul?

Rezultatul achiziției SF-ului pentru CMID Roești probabil îl vom vedea la anul pe vremea asta, când ori totul este bine ori putem avea surpriza să aflăm că în urma actualizării documentației tehnico-economice vom avea studii care nu vor permite construirea CMID, că analiza cost-beneficiu va fi una cu un buget depășit de cel prevăzut ori că la licitația pentru proiectarea și execuția centrului nu va participa nimeni, suma contractată nejustificându-se pentru serviciile prestate de către un terț.

Dacă avem norocul ca studiile să fie favorabile, analiza cost-beneficiu să nu depășească valoarea luată în calcul, iar la licitația pentru execuția CMID să avem un constructor, probabil că în cel mai fericit caz prin 2024 am putea vorbi de un SMID finalizat. Dar la cum se acționează în CJ avem mari rețineri. SF-ul încărcat în sistemul electronic de trei ori este o dovadă a „capacității” de care dau dovadă anumiți angajați în frunte cu șeful lor.

Se tot vehiculează că primarul Mircia Gutău dă drumul la depozitul Fețeni pentru tot județul. Așa să fie? Foarte bine! Cum? Depozitul Fețeni nu poate deservi decât Zona 1 și Zona 3 din SMID și atât, iar acest lucru este specificat inclusiv în Caietul de Sarcini pentru SF Roești.

Ce va funcționa în 3-4 luni? Ce licitație pentru delegarea contractelor de salubrizare? Vom vedea!

Asta este opinia noastră despre SMID – proiect nefinalizat de peste 10 ani de către angajații Consiliului Județean Vâlcea, depatamentul implementare proiecte, în frunte cu șefa lor Carmen Alexandrescu.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.