175 total views

Este compus din presedintele Consiliul European, presedintele Comisiei Europene si un reprezentant din fiecare cele 28 state membre, fie seful guvernului, fie seful de stat. Consiliul European este descris ca autoritatea politica suprema a Uniunii fiind implicata activ in negocierea schimbarii tratatelor, definind politicile Uniunii Europene si strategiile.

Consiliul European isi foloseste rolul conducator pentru a media disputele intre statele membre, rezolva crizele politice si dezacordurile referitoare la politici si probleme controversate. Actioneaza ca un “sef de stat colectiv” si ratifica documentele importante, cum ar fi de exemplu tratatele si acordurile internationale alaturi de Parlamentul European.

Prin tratatul de la Lisabona semnat de statele membre UE, la 13 decembrie 2007 si intrat in viguare la 1 decembrie 2009 Uniunea Europeana va avea personalitate juridica, functia de presedinte al Consiliului European fiind transformata intr-una permanenta de “Presedinte al Uniunii”, cu un mandat de doi ani si jumatate. Drept prim-presedinte a fost ales belgianul Herman Van Rompuy ( eurodeputat al partidului  PPE).

Sediul Consiliului European este la Bruxelles

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.