723 total views

…pentru continuarea unei construcții bisericești, adresându-se acestuia prin intermediul unei scrisori lăsate chiar la biserica mănăstirii ridicate de Gigi Becali, la Comanca-Băile Olănești.

Comuna Oteșani, din județul Vâlcea, este formată din satele Bogdănești, Cârstănești, Cucești, Oteșani și Sub Deal. Este o cumună situată în partea centrală a județului, la aproximativ 10 km sud de orașul Horezu, fiind accesibilă pe drumul național DN 65C, Craiova-Horezu.

Ne oprim la satul Cârstănești, din comunca Oteșani, unde preotul Bădiță Gheorghe administrează prin credință și tradiție, așa cum se arată în scrisoare, două sfinte locașuri: Biserica Adormirea Maicii Domnului – parohială în satul Cârstănești și Biserica Sfânta Cuvioasă Parascheva – filie în satul Bogdănești.

Deși comuna Oteșani are o populație îmbătrânită, locuitorii acesteia și-au dorit ca lângă biserica veche de peste 300 de ani să mai construiască un nou lăcaș de rugăciune. Pentru că fondurile au fost limitate, iar lucrările nu au mai putut fi continuate, comunitatea s-a gândit să apeleze la omul de afaceri Gigi Becali, cunoscut pentru donațiile pe care le face bisericilor și nu numai, pentru că altcineva nu are cine să le sară în ajutor.

Totuși, înainte să se ceară ajutorul latifundiarului, au fost făcute și alte demersuri. De exemplu, comunitatea s-a adresat Consiliului Local Oteșani, care întrunit în ședința ordinară din decembrie 2021, a luat act de cererea acestora înregistrată la sediul Primăriei Oteșani, și însoțită de documente justificative, prin care solicită acordarea unui sprijin financiar. Astfel, consilierii locali, în unanimitate, au hotărât acordarea din bugetul local a sumei de 12.845 lei pentru realizarea unor lucrări de amenajare a căii de acces, la cimitirul Cârstănești. Deci, nu pentru lucrări de continuare a lăcașului de rugăciune.

Surse apropiate publicației ne-au relatat mai multe despre încercarea construirii lăcașului, dar și despre greutățile pe care le-au întâmpinat doar pentru că comunitatea este administrată de un primar liberal. Acum, chiar dacă la început ne-a fost greu să acceptăm ce auzim, la finalul discuțiilor am rămas inclusiv cu un gust amar.

Politic, comunitatea, pentru această construcție, nu este ajutată cu nici un leu care ar putea veni de la Primărie prin CL, Consiliul Județean Vâlcea sau chiar prin alocare de fonduri de la Arhiepiscopia Râmnicului. Primăria și Arhiepiscopia se pare că nu au bani, iar către CJ Vâlcea nu s-a îndreptat nimeni. Iată ce spune comunitatea implicată în acest proiect de construcție al așezământului bisericesc, prin care fiecare generație își construiește propria biserică în/și prin care își dobândește, la nivel personal și comunitar, sensul, împlinirea și mântuirea:

„pentru că cea veche nu mai este încăpătoare, ne-am gândit să ridicăm un nou lăcaș pornind cu banii pe care i-am strâns de la oameni, din poartă în poartă. Am încercat să obținem finanțare de la Primărie, dar nu sunt bani, de la Arhiepiscopie ni s-a spus la fel, la CJ Vâlcea nu ne-am mai gândit, știind că cei din satul Oteșani au solicitat un ajutor (la CJ Vâlcea!) și li s-a spus că nu sunt bani. Am zis, dacă CJ nu are 15.000 lei pentru un acoperiș (n.r. – politic au fost refuzați!), că asta voiau ei să schimbe, am zis că nu are rost să mai încercăm. Am discutat și cu oameni politici, nu are rost să menționez nume sau partide, dar am fost sfătuiți să nu încercăm la CJ pentru că primarul este liberal. Noi cei care încercăm să ridicăm acest lăcaș religios nu suntem în partide și nici nu vrem să ne înscriem undeva, dar se pare că asta ne-a afectat și împiedicat să cerem bani de la această instituție. Am văzut ce investiții face CJ Vâlcea la alte biserici, dar se pare că noi nu merităm, că nu facem politică și că primarul e PNL. Acum ne-am hotărât să face niște porți, la stradă, să vadă lumea că se poate urca la lăcaș și să punem ceva gen „cutia milei” undeva, poate strângem așa niște bani, poate așa ne vede și ne aude cineva. Nu prea mai știm ce să facem, cui să ne adresăm și acesta a fost și motivul pentru care i-am scris lui Becali, lăsând scrisoarea la Comanca, la biserică. Orice mică donație ne-ar putea fi de ajutor să continuăm lucrările, să nu se distrugă și ce am reușit să facem”, relatează sursele noastre.

Tragem un semnal de alarmă…,

…către Arhiepiscopia Râmnicului, Consiliul Județean Vâlcea, marii retaileri din județ – Annabella, Boromir, Diana (magazin în Oteșani), Euromarket (magazin în Oteșani) și alții, că sunt destui, să își îndrepte atenția și către comunitatea Oteșani, văduvită de multe, pentru a-i ajuta cu mici sponsorizări pentru continuarea lucrărilor, pentru a nu se degrada de tot ceea ce s-a început (2007 e departe!) și fără a ține cineva cont de culoarea politică a edilului, gândind doar că lăcașul de rugăciune servește întregii comunități, indiferent de profesia, cariera, îndeletnicirea fiecăruia. Să nu uităm, un mod propice de a te promova este să ajuți constant pe cineva!

Ce scriu oamenii afaceristului:

“Către Domnul George Becali,

Subsemnatul, Preot Bădiță Gheorghe, îndeplinind cu umilință și credință slujirea de paroh la Parohia Cârstănești, comuna Oteșani, județul Vâlcea, mă adresez dumneavoastră cu deosebit respect și speranță.

Parohia noastră, inima a trei sate unite prin credință și tradiție, are onoarea de a administra două sfinte locașuri: Biserica Adormirea Maicii Domnului – parohială în satul Cârstănești și Biserica Sfânta Cuvioasă Parascheva – filie în satul Bogdănești. Aceasta din urmă, o bijuterie arhitecturală datând din anul 1730, a fost păstrată până în prezent prin grija și jertfa enoriașilor noștri, ultimele reparații având loc în anul 2023.

În același spirit de păstrare a moștenirii noastre spirituale, în anul 2007 am inițiat construcția unei noi biserici, menită să adăpostească comunitatea noastră în creștere, cea veche fiind neîncăpătoare. Din păcate, construcția a rămas neterminată din cauza lipsei resurselor financiare, iar acum, expusă intemperiilor, clădirea se confruntă cu deteriorări semnificative.

Stimate domnule Becali, cunoscându-vă ca pe un om al credinței și al faptelor bune, ne îndreptăm către dumneavoastră cu o rugăminte profundă. Ne dorim să finalizăm lucrările la noua biserică, însă necesitățile sunt multe și diverse: de la reparații exterioare și izolații, la instalații interioare și elemente esențiale pentru desfășurarea slujbelor în condiții adecvate. Comunitatea noastră, alcătuită în mare parte din persoane vârstnice și fără posibilități materiale, se vede neputincioasă în fața acestei provocări.

În semn de respect și recunoștință pentru tot ce reprezentați, vă invităm cu drag să vizitați Parohia Cârstănești, să vedeți situația cu propriii dumneavoastră ochi și, dacă inima vă îndeamnă, să ne sprijiniți în eforturile noastre de a aduce la bun sfârșit această lucrare sfântă.

De asemenea, suntem dispuși și onorați să ne deplasăm la dumneavoastră în București, dacă agenda dumneavoastră și bunăvoința vă permit să ne primiți pentru a discuta personal despre acest proiect și despre cum ne puteți ajuta.

Conștienți de numeroasele solicitări pe care le primiți și de generozitatea cu care răspundeți mereu apelurilor de ajutor, vă mulțumim anticipat pentru orice sprijin pe care l-ați putea oferi. Fie ca bunătatea dumneavoastră să vă fie răsplătită însutit de Cel de Sus.

În semn al unității și dorinței comune de a vedea biserica noastră reînviată, am atașat la această scrisoare o listă cu numele persoanelor din parohia noastră care își exprimă speranța și credința în sprijinul dumneavoastră generos. Aceste suflete, reprezentând trecutul, prezentul și viitorul comunității noastre, vă împărtășesc recunoștința și rugăciunile lor”.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.