158 total views

Romania va trebui in viitor sa ia masurile necesare pentru a-si armoniza prevederile legale relevante cu propunerile ce au in vedere modificarea normelor europene in domeniul politicii de vize din spatiul Schengen, odata ce aceste propuneri vor deveni parte integranta a legislatiei UE.

Noile propuneri au la baza faptul ca, potrivit unui studiu, procedurile greoaie de acordare a vizelor au dus la “pierderea” unui numar de 6,6 milioane de potentiali calatori, si asta doar din 6 dintre tarile cu cel mai mare numar de vizitatori ai UE.

In plus, norme de acordare a vizelor mai flexibile ar rezulta in cresterea cu de la 30% si pana la 60% a numarului calatorilor, in practica acest lucru insemnand 130 de miliarde de euro in incasari directe (din cazare, mancare, bauturi, transport, divertisment, cumparaturi etc.) pe o perioada de 5 ani si posibila creare a 1,3 milioane de locuri de munca in turism si domeniile conexe, potrivit site-ului reprezentantei CE la Bucuresti

Propunerile respective au
in vedere:
– simplificarea cererilor de viza de scurta sedere – stabilirea unui set mai clar de norme procedurale si accelerarea procesului de acordare a vizelor
– stimularea cooperarii la nivel consular – instituirea unui nou tip de viza – viza de circuit.

Ele sunt concretizate intr-un regulament actualizat privind codul de vize al UE, precum si intr-un nou regulament privind instituirea vizei de circuit. Ambele propuneri de regulamente vor trebui sa fie adoptate de Consiliul de Ministri al UE si Parlamentul European, lucru care se va intampla cel mai devreme in anul 2015. Odata cu adoptarea si publicarea lor in Jurnalul Oficial al UE, ambele regulamente vor trebui sa fie aplicate ca atare de fiecare stat membru.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.