1,292 total views

Social-democraţii au adoptat, ieri, în cadrul Comitetului Executiv Naţional (CExN) Codul de Etică şi Conduită. Acesta prevede, printre altele, mai multe criterii pentru membrii PSD care vor candida la alegerile de anul viitor. Acest act,va fi semnat public de fiecare candidat în parte şi va fi afişat, pe toată durata mandatului, la sediul de partid din localitate, dar şi la sediul autorităţii publice locale unde a fost ales sau la cabinetul parlamentar.

ponta-dragnea

Codul de etică şi conduită al membrilor PSD, stabileşte, ca şi cel al PNL, 10 situaţii în care candidaţilor la ocuparea unor funcţii politice sau administrative alese sau numite, li se poate retrage susţinerea politică. Potrivit proiectului de Cod, pe „lista neagră“ sunt cei care au deţinut funcţii în organele de conducere la nivel central şi judeţean, ale P.C.R., U.T.C. sau U.A.S.C.R, au manifestat un comportament injurios, agresiv sau neadecvat faţă de cetăţeni.

De asemena, cei care au avut atitudini şi declaraţii extremiste sau discriminatorii, de gen, religie sau naţionalitate, au fost membri sau colaboratori ai fostei Securităţi, ca poliţie politică sau au fost dovediţi ofiţeri acoperiţi, înregistrează datorii, ca persoană fizică, la bugetul local, al comunităţii în care candidează, are relaţii comerciale cu instituţia pentru care candidează sau cu instituţiile din subordinea acesteia sau se află în conflict de interese. Social-democraţii care au completat în fals sau cu omisiuni declaraţiile de avere sau de interese, în cazul în care aceste nereguli au fost constatate printr-o decizie definitivă a instanţei, nu vor fi nici ei susţinuţi de PSD.

Cel mai important însă, nu vor avea susţinerea PSD persoanele împotriva cărora s-a început urmărirea penală, au fost trimişi în judecată sau s-a pronunţat împotriva lor o hotărâre judecătorească de condamnare pentru fapte de corupţie, evaziune fiscală sau fapte comise cu violenţă. Ori, exact pentru evaziune fiscală este trimis Victor Ponta în judecată, alături de Dan Şova, încă din luna septembrie.

De asemenea, social-democraţii care au obţinut lucrări, diplome sau alte titluri ştiinţifice prin plagiat sau furt intelectual dovedit prin hotărâre judecătorească nu vor avea spirjinul PSD pentru a ocupa funcţii politice alese sau numite, potrivit proiectului de Cod de Etică. Fostul preşedinte PSD şi fost premier Victor Ponta este unul dintre demnitarii care au fost acuzaţi de plagiat, în 2012. El a fost acuzat că a plagiat teza de doctorat “Curtea Penală Internaţională”, iar, în cazul său există un verdict de plagiat din partea Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti, al cărui absolvent este. În schimb, parchetul a dispus neînceperea urmăririi penale.

Din toate acestea ar putea rezulta că PSD tocmai i-a retras sprijinul politic lui Victor Ponta. Greşit! Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus, miercuri, că noul Cod de conduită al partidului nu este împotriva lui Victor Ponta, adăugând că fostul premier va fi chiar candidatul lor.
„Nu am făcut asta ca să blochez accesul cuiva anume. De ce Victor Ponta să fie împiedicat să candideze? (…) Victor Ponta va fi candidatul nostru, unde vrea să candideze. Victor nu o să fie condamnat. Este vorba de cei dovediţi prin hotărâre judecătorească, nu e cazul la Victor Ponta”, a declarat Liviu Dragnea.

Distribuie

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.