74 total views

Curtea Supremă l-a condamnat pe fostul ministru Codruţ Sereş la patru ani de închisoare cu executare. Judecătorii au decis şi condamnarea directorilor hidroelectrica inculpaţi de procurorii DIICOT. Traian Oprea fostul director Hidroelectrica a fost condamnat la şase ani de închisoare cu executare. În acest dosar, Sereş şi alţi şase directori ai Hidroelectrica au fost acuzaţi de prejudicierea bugetului statului cu 165 milioane dolari. În esenţă, procurorii DIICOT i-au acuzat pe cei şapte că au vândut ilegal energie electrică la preţuri subvenţionate. Decizia Curţii Supreme nu este una definitivă, ea putând fi atacată cu recurs.

În esenţă, dosarul DIICOT este centrat pe contractele băieţilor deştepţi din energie precum Energy Holding. Mai precis, DIICOT a menţionat în rechizitoriu că Hidroelectrica a cumpărat energie scumpă produsă de termocentrale şi a vândut-o ieftin către traderii de energie electrică în baza unor contracte păguboase. Aceste contrate au stat şi la baza intrării în insolvenţă a Hidroelectrica în 2013. Hidroelectrica este din nou în insolvenţă după ce ”băieţii deştepţi” din energie au câştigat o parte din procesele cu administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, care a denunţat aceste contracte.
Condamnări în dosarul Hidroelectrica:

Codruţ Sereş- 4 ani de închisoare cu executare

Iosif Gerogeta – 4 ani de închisoare cu suspendare

Victoria Geormăneanu – 4 ani cu suspendare

George Lavinius Asan – 5 ani cu executare

Nicolae Opriş – 4 ani cu executare

Oprea Traian – 5 ani de închisoare cu eecutare

Eugen Pena – 5 ani de închisoare cu executare

Completul a fost format din judecătorii: Maricela Cobzariu, Lucian Macavei, Sofica Dumitraşcu

Sereş atacă sentinţa cu apel

Fostul ministru al Economiei a declarat pentru gândul că va ataca sentinţa cu recurs şi că nu comentează sentinţa inetanţei. ”Nu vreau să comentez decizia instanţei. Am cerut avocaţilor mei să formuleze cererea de apel după ce va fi motivată sentinţa. ca atare mergem la apel la completul de cinci judecători. În rechizitoriu se menţionează clar că eu nu am nici un aport la creearea presupusului prejudiciu. Eu nu făceam parte dintre cei care ar fi putut produce acel presupus prejudiciu, faptele fiind din 2003”, a declarat Codruţ Sereş pentru gândul

Istoria scurtă a contractelor de la Hidroelectrica

Între 2001 şi 2004 Hidroelectrica a încheiat contracte cu 10 companii: Alro Slatina, Elsid, Electrocarbon şi Electromagnetica, Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, Energy Holding, EFT AG, EFT România şi Euro P.E.C. Aceştia sunt cei 10 băieţi deştepţi despre care vorbeşte administratorul special al Hidroelectrica. În esenţă aceste contracte prevăd că Hidrolectrica vinde energie ieftină sub preţul pieţei către cele 10 societăţi. Aceşti 10 băieţi deştepţi revindeau energia de la Hidroelectrica altor consumatori la un preţ mult mai mare astfel realizând profituri substanţiale. Presa a arătat că acest tip de afacere care este în mod clar păguboasă pentru stat are un caracter transpartinic. Contractele păguboase fiind semnate ori prelungite de reprezentanţi atât ai PSD, PDL sau PNL. O parte din aceste contracte fac obiectul dosarului DIICOT. Dosarul a fost instrumentat de procuroarea Adrian Cristescu de la Seviciul de Combatere a Macro-Criminalităţii Economico-Financiare din cadrul DIICOT.

În acest dosar, fostul ministru al Economiei, Codruţ Şereş, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, în septembrie 2011, pentru că ar fi ascuns activităţile ilegale ale conducerii SC Hidroelectrica SA, în urma cărora s-au adus prejudicii de aproximativ 165 de milioane de dolari.

În rechizitoriul trimis instanţei, procurorii DIICOT l-au acuzat pe Codruţ Şereş de complot şi subminarea economiei naţionale.

În acelaşi dosar, procurorii i-au deferit justiţiei şi pe cei care făceau parte din conducerea Hidroelectrica, respectiv pe Eugen Pena, fost director general, Victoria Geormăneanu, fost director economic, George Lavinius Asan, director furnizare, Nicolae Opriş, fost şef Serviciu Marketing – Furnizare, Traian Oprea, director general, Georgeta Iosif, director economic.

Potrivit probelor din dosar, Eugen Pena a iniţiat şi a constituit o asociere infracţională, împreună cu Traian Oprea, Victoria Geormăneanu, George Lavinius Asan, Nicolae Opriş şi Georgeta Iosif şi au desfăşurat activităţi infracţionale care au produs un prejudiciu considerabil patrimoniului societăţii şi bugetului consolidat al statului.

Activitatea infracţională a vizat modalitatea de contractare a cantităţilor de energie electrică rezultate din producţia proprie şi din achiziţiile de la alţi producători, în condiţii total nefavorabile societăţii şi a condus la imposibilitatea asigurării, în anumite perioade de timp, a rezervei de putere necesare funcţionării în siguranţă a Sistemului Energetic Naţional – ramură strategică a economiei naţionale, aspect de natură să submineze economia naţională.

Fosta echipă de conducere de la Hidroelectrica este acuzată că, în cursul anului 2003, în contextul apariţiei fenomenului de secetă hidrologică pentru fluviul Dunărea şi a prognozelor meteorologice privind situaţia hidrologică pe râurile interioare, nu a invocat clauza de forţă majoră inserată în contractele de furnizare a energiei electrice, până la normalizarea regimului hidrologic, şi nici nu a luat măsuri în vederea renegocierii preţurilor, cu consecinţa înregistrării unei pierderi financiare considerabile de către SC Hidroelectrica SA.

Astfel, în condiţiile efectelor negative ale secetei hidrologice asupra funcţionării în siguranţă a Sistemului Energetic Naţional, acuzaţii nu au procedat pentru reducerea cantităţilor de energie electrică aferente contractelor comerciale încheiate cu consumatorii eligibili şi furnizorii licenţiaţi de pe piaţa concurenţială, ci au acţionat în sensul onorării în totalitate a cantităţilor contractate sau chiar depăşirii acestora, prin achiziţia de energie de la producătorii termo, la preţuri mult mai mari decât cele stabilite conform contractelor de vânzare de energie electrică, au arătat procurorii DIICOT în actul de sesizare a instanţei.

Totodată, în perioada 2002 – 2003, acuzaţii au dispus cumpărarea de energie electrică de la SC Termoelectrica SA la preţuri mari şi au revândut energia electrică către furnizorii licenţiaţi şi consumatorii eligibili la preţuri mult diminuate faţă de preţurile stipulate în contractele încheiate cu aceştia, potrivit procurorilor.
Anchetatorii au mai arătat că, în perioada 2003 – 2004, aceştia au acţionat în sensul încheierii în mod ilegal a unui număr de patru contracte de furnizare de energie electrică, cu majorarea cantităţilor de energie electrică pe o perioadă de nouă-zece ani, deşi SC Hidroelectrica SA nu avea dreptul să încheie în această perioadă contracte pe piaţa concurenţială pentru furnizare de energie electrică şi nici acte adiţionale la contractele aflate în derulare.

În cazul lui Ioan Codruţ Sereş, anchetatorii au stabilit că, în calitate de ministru al Economiei şi Comerţului, a sprijinit gruparea constituită la nivelul conducerii SC Hidroelectrica SA, prin nedenunţarea şi omisiunea sesizării organelor judiciare a faptelor ilicite de care a luat cunoştinţă prin natura funcţiei deţinute, a dispus efectuarea de modificări asupra materialul realizat de Corpul de Control şi nu a luat măsurile care se impuneau pentru ca activitatea SC Hidroelectrica S.A. să se deruleze în mod legal.

În acest fel, acuzaţii au pus în pericol Sistemul Energetic Naţional şi au cauzat un prejudiciu în sumă de aproximativ 5.400 miliarde lei, echivalentul a 165 milioane de dolari, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Procurorii DIICOT au pus sechestru asigurător pe mai multor autoturisme, locuinţe şi terenuri, precum şi pe sume de bani aparţinând inculpaţilor, în valoare totală de aproximativ şase milioane de lei, 400.000 de euro şi 200.000 de dolari, măsura fiind luată pentru acoperirea prejudiciului.

gandul.info

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.