Loading

În trecutul apropiat, parlamentarii județului au fost cei dintâi care au pus umărul la distrugerea firmelor de pe platforma chimică, prin căpușarea lor.

Cu foarte mici excepții, toți au avut contracte de prestări servicii la societățile existente pe această platformă chimică. Cu toate astea, tunurile erau date la vedere. Cei din prezent s-au ales doar cu “solda” de parlamentar și afaceri cu statul. Foarte puțini au rămas pe dinafara mediului de afaceri, iar cei care au rămas au afaceri prospere.

Vâlcea are în prezent doi senatori – Claudia Banu (PNL), notar public și Bogdan Matei (PSD), fost ministru al Tineretului și Sportului cu nota 2,75 obținută la titularizare, dar și sase deputați: Cristian Buican, Laurențiu Cazan – PNL, Daniela Oteșanu, Ovidiu Popa, Eugen Neață -PSD și Ion Marian Lazăr (USR), plecat la final de mandat la Partidul DREPT (Dreptate și Respect în Europa pentru Toți), un partid de traseiști, fără lider, dar care și-a anunțat susținerea pentru Mircea Geoană în schimbul menținerii pe funcțiile din parlament.

Primii trei de pe lista deputaților sunt și cei mai potenți financiar, chiar dacă prestează sub steaguri diferite. Banii nu au culoare politică, de aici și bătălia pentru obținerea unui mandat sau menținerea pe listă, iar ,,cotizația” la partid fiind pe măsura avantajelor. Cine dă prețul corect intră, cine nu așteaptă tura următoare, în speranța că altcineva nu plusează și cu altceva. Lista parlamentară din acest an este cam aceeași, micile schimbări vor fi provocate de partidul lui George Simion, AUR, și cel al Dianei Șoșoacă, SOS, partide care au mari șanse să prindă câte un mandat de deputat, ambele intrând și în Parlamentul European. AUR este asigurat cu un loc de deputat de procentul deținut, loc pe care-l va lua de la PSD.

Județului nostru îi revin șase deputați și doi senatori, iar procentele din sondaje sunt destul de descurajatoare pentru cele două partide consacrate și comasate care vor fi obligate să împartă mandatele cu ,,restul”: PSD – 30%, PNL – 18 %, AUR -14%. SOS-ul Dianei Șoșoacă se situează undeva la 6%, adică peste pragul necesar intrării în Parlament.

Astfel, PSD are șanse la cei doi deputați Ovidiu Popa, preferatul președintelui Constantin Rădulescu, și Eugen Neață, favoritul primarului Mircia Gutău. Daniela Oteșanu riscă să rămână pe dinafară, nu pentru că n-ar fi în “grațiile financiare” ale conducerii, ci din cauza scorului partidului de 30%. Se pare că sacrificatul de serviciu va fi senatorul Bogdan Matei, unul dintre comunicatorii partidului, care va fi retras din cursă în favoarea lui Lucian Rădulescu (vorbește târgul), fratele președintelui Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu, omul care se ocupă cu adevarat de organizarea filialei. Matei va fi ,,redistribuit” altundeva, undeva tot bine. În politică, favoriții nu sunt lăsați în urmă, la niciun partid.

În zona așa zis de ,,dreapta”, la PNL, singurul asigurat este liderul filialei județene, veșnicul deputat Cristian Buican, care este întotdeauna primul pe lista Camerei Deputaților, indiferent de rezultatele obținute în alegeri. Mandatul deputatului Laurențiu Cazan este pus sub semnul întrebării din cauza procentului slab de 18 % la care este cotat PNL în sondajele de opinie, locul lui ar putea să revină AUR sau partidelor de dreapta mai mici, cum ar fi USR, REPER etc, dacă vor face o construcție unică de dreapta.

Senatoarea Claudia Banu ar putea să rămână sau nu pe lista PNL, menținerea ei depinde de scorul obținut de PNL, chiar dacă se vehiculează ideea înlocuirii ei cu un favorit de la centru. Scenariul este puțin posibil ținând cont de un amănunt esențial, că liderul Cristian Buican nu va accepta niciodată în ograda sa o persoană greu de controlat. Surse la vârful AUR au declarat că filiala vâlceană are o listă cu candidați proprii, George Simion fiind convins că AUR Vâlcea va avea cel puțin unu sau doi deputați. S.O.S-ul, partidul Dianei Șoșoacă, are candidați și la Vâlcea, lista este deschisă de Ion Nicolae, liderul organizației județene. Potrivit scorului de la alegerile europarlamentare are toate șansele să câștige un loc de deputat.

Cel de-al șaselea mandat de deputat ar putea reveni fie USR, printr-o puțin posibilă alianță de dreapta, fie PSD prin redistribuire. La senat, cel de –al doilea mandat se joacă în funcție de rezultatul primului tur al prezidențialelor și ar putea reveni PSD sau PNL. Cam așa se arată viitoarea echipă de parlamentari vâlceni care „ne vor bate clopotele”, în următorii patru ani.

Practic, vom avea aceiași oameni cu aceeași mentalitate, aceeași viziune și aceeași indiferență pentru soarta celor care le vor plăti indemnizațiile și bonificațiile, pentru că nu alegătorii îi trimit în Parlament, ci liderii lor, cei care fac listele. Alegătorii votează o listă, nu omul de pe listă. Să votăm omul pe care îl dorim și nu cel impus de partid, ar trebui să avem vot uninominal. Nu avem! Ar trebui, dar nu se vrea! Asta ar însemna o schimbare majoră a legii electorale, o schimbare prin care clasa politică ar fi obligată să se redefinească. În plus, ar costa- o scump, mult prea scump, pentru că ar fi o lovitură dată clicii de partid.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.