107 total views

2 – 4 aprilie 2008, a însemnat data la care la Bucureşti, la Palatul Parlamentului a avut loc şedinţa Summitului NATO. Pe ordinea de zi , unul din puncte prevedea posibilitatea ca Georgia şi Ucraina să devină membre ale Tratatului Atlanticului de Nord, situaţie însă care a întâlnit vetto-ul Federaţiei Ruse.

Preşedintele de atunci al Federaţiei Ruse, una şi aceeaşi persoană cu actualul, Vladimir Putin, ameninţa voalat puterile occidentale că orice tentativă de absorţie a celor două state în NATO va declanşa riposta fermă şi hotărâtă a Federaţiei Ruse. Planificatorii militari ai NATO, precum şi şefii serviciilor secrete ai ţărilor membre ale Alianţei, nu au considerat, că ameninţările preşedintelui Putin pot fi transpuse în realitate. Din această cauză , preşedintele georgian, Mihail Saakaşvili, a iniţiat în august 2008, deci la patru luni după summit, recuperarea celor două provincii georgiene, locuite de minoritarii ruşi, Abhazia şi Osetia de Sud, care în acel moment îşi declaraseră independenţa şi solicitau alipirea la Federaţia Rusă.

Atacul armatei georgiene a determinat o ripostă extrem de dură a armatei Federaţiei Ruse, care în acel moment era staţionată la graniţele Georgiei, rezultatul fiind că în 48 de ore, armata georgiană a fost destructurată , încetând orice acţiune armata. Acel conflict a fost îngheţat la momentul august 2008, cele două regiuni separatiste Abhazia şi Osetia de Sud, fiind din acel moment sub ordinele Kremlinului şi nu sub cele ale Tbilisului.

Acea experienţă se pare că a fost uitată de analiştii occidentali care în ianuarie 2014, au încercat desprinderea Ucrainei de lângă Federaţia Rusă, fără să-şi aducă aminte de avertismentul lansat în 2008 de către ministrul de externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov. Acest avertisment făcea trimitere la eventualitatea dezmembrării Ucrainei în cazul în care această ţară ar face pasul de intrare în Uniunea Europeană şi NATO. Urmare, Crimeea este deja în componenţa Federaţiei Ruse, partea Estică şi de Sud a Ucrainei este în război civil cu şanse foarte mari de desprindere de Ucrainei şi alipire la Federaţia Rusă, iar Republica Moldova prin ricoşeu, va pierde Transnistria.

În momentul în care, în calitatea de planificator militar, îţi greşeşti prognoza, greşeala ta nu înseamnă doar concedierea ta din postul pe care-l conduci, ci şi posibilitatea de a distruge vieţile şi viitorul a zeci sau sute de milioane de oameni.

Vom continua….

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.