130 total views

Statia electrica 110/20 kV Craiova Centru alimenteaza peste 40% din consumatorii craioveni. Statia a fost construita initial in 1979 la cerintele si nevoile tehnologice, cat si la nivelul de consum din acea vreme. Nevoile de dezvoltare ale comunitatii, cat si evolutia tehnologica a echipamentelor au determinat necesitatea retehnologizarii acesteia. Executia lucrarilor a fost demarata in luna aprilie 2012 si s-a finalizat in septembrie 2013.

Pentru finalizare au fost necesare lucrari complexe de aliniere la standarde europene a aparatajului de comutatie 110kV si 20kV, a echipamentelor primare – transformatorii de forta 110/20kV, serviciilor interne de 0,4kv si transformatorii de 20/0,4 kV, a sistemului de protectie si automatizare a circuitelor secundare, cat si a sistemul de operare SCADA. Solutia aleasa pentru echipamentele de comutatie 110 kw a fost sistemul GIS, un sistem modern, fiabil, compact, cu mentenanta redusa. Pentru executia acestora au fost utilizate echipamente romanesti si firme locale de renume, precum: Electroputere, Electromontaj Craiova, Alged Craiova, Servicii Energetice Oltenia.
Peste 40% din locuitorii Craiovei sunt alimentati cu energie electrica din statia interioara de transformare Craiova Centru, fiind beneficiarii directi ai acestei ample investitii. Procesul de modernizare presupune o serie de avantanje, dintre care amintim:

Un numar redus de intreruperi accidentale in alimentarea cu energie electrica a consumatorilor;
O reducere semnificativa a fluctuatiilor de tensiune;
O crestere semnificativa a capacitatii de distributie in concordanta cu nevoile din ce in ce mai mari de consum ale municipiului Craiova.
Principala provocare pe durata desfasurarii lucrarilor a fost reducerea la minimum a disconfortului creat craiovenilor, fapt realizat prin executarea manevrelor de preluare a consumatorilor numai pe timpul noptii si derularea lucrarilor fara retragerea din exploatare a statiei. De asemenea, a fost necesara adaptarea rapida si la conditiile impuse de factori externi, precum restrictiile de trafic, conditiile meteo sau aglomerarea urbana. Drumul catre rezultat a fost determinat de o coordonare exemplara intre echipele de constructori ai cladirii, echipele de constructori pentru aparatajul electric, echipa CEZ de proiect si echipele care asigura aprovizionarea cu materiale si echipamente.
Pentru retehnologizarea si alinierea intregului echipament la standarde europene, cat si pentru a se asigura conditii tehnice pentru functionarea in sistem buclat, au fost desfasurate, in paralel, lucrari de modernizare adiacente realizate la statiile Craiova Sud si Craiovita. Modernizarea statiei Craiova Centru concretizeaza unul dintre obiectivele principale ale Grupului CEZ in Romania, acela de a asigura comunitatii locale infrastructura necesara dezvoltarii pe termen mediu si lung.

Mai multe informatii, puteti regasi pe website-ul companiei, www.cez.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.