126 total views

Articol scris de Cristina Rosca, zf.ro

Frans van Houten (53 de ani), CEO-ul gigantului olandez Philips, cu afaceri anuale de 23,3 mld. euro, spune că România este o destinaţie bună de producţie în contextul în care populaţia este educată, salariile sunt mici şi geo­gra­fic suntem aproape de Occi­dent.

Executivul a venit pen­tru prima dată în România în urmă cu trei zile pentru a avea întâlniri cu mai mulţi reprezentanţi ai clasei politice şi ai mediului privat.

„Ne-am extins producţia de la Orăştie şi acum realizăm şi produse pentru îngrijire orală, respectiv «air­floss», un produs care cu ajutorul unui jet de apă înlocuieşte aţa dentară. Cu cât vânzările acestui produs vor creşte, cu atât ne vom dezvolta producţia din România şi vom angaja oameni noi.“ El mai spune că în Europa Centrală şi de Est compania deţine şapte fabrici, iar regiunea este „eficientă şi apropiată de pieţele vestice“, principalele pieţe de desfacere pentru produsele Philips. Unul dintre principalele motive pentru care giganţii din Vest vin să producă în Est este faptul că salariile sunt de 4-5 ori mai mici decât în Vest. Totuşi, un român în producţia de profil câştigă în medie 2.100 de lei, peste salariul mediu net din economie cu aproape 30%.

„Este o bază bună de operare pentru noi, spre exemplu fabrica de la Orăş­tie deserveşte întreaga Eu­ro­pă.“ În ceea ce priveşte investiţia

într-o nouă fabrică, executivul nu a dorit să ofere nicio informaţie. Compania Philips este prezentă pe piaţa din România cu operaţiuni de distribu­ţie şi producţie, având în 2012 (ultimul an pentru care există informaţii publice) afa­ceri totale de aproape 120 mil. euro

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.