269 total views

Nu am putut să rămânem impasibili la explicațiile nesusținute, dar ”documentate” de un coleg de breaslă care consideră că este cunoscător pe subiecte de mediu și ne simțim datori să nu lăsăm cititorii ”în beznă”. Astfel, salutăm intrarea ”colegului” pe subiectele de mediu din județul nostru. Se vede treaba că munca noastră din ultimii 2 (doi) ani a dat roade și interesul pentru această problematică este în creștere. Totuși, recomandăm, cu căldură, tuturor celor care publică informații pe această temă să se documenteze temeinic înainte, pentru că domeniul este unul foarte specializat, cu un cadru legal specific bogat și în continuă schimbare.

Prima și cea mai gravă problemă de mediu din județul nostru a fost, este și va rămâne pentru mult timp, de acum înainte, groapa de gunoi de la Măldărești. Populația din zonă o să fie grav afectată pentru mulți ani de acum înainte. Așadar, că tot se vorbește despre levigatul nociv din deșeuri, și unde trebuie el tratat, vă reamintim că, pentru toate deșeurile care s-au depozitat la Măldărești, în toată perioada de funcționare a gropii, levigatul s-a scurs în sol și în pârâul Goruneț, fără să fie luată nici o măsură legală de protecție, iar consecințele sunt extrem de grave!

Pânza freatică din toată zona este compromisă total, riscurile pentru sănătatea localnicilor fiind în prezent imense, ținând cont că nu putem să estimăm în bani pagubele produse comunității din zonă, așa cum nu putem să evaluăm ce preț are viața unui om sau viitorul unei comunități pentru următorii 50 sau chiar 100 de ani.

Unde au fost autoritățile statului în toată această perioadă și cum au verificat ele unde se scurge levigatul din deșeurile depuse în groapa de la Măldărești?

O a doua problemă gravă legată de acest subiect o reprezintă acțiunea realizată de Gutău Mircia în calitate de primar al Râmnicului, acțiune prin care, în pofida lipsei tuturor avizelor și acordurilor, a luat hotărârea în perioada 2016 – prezent să deverseze o cantitate imensă de levigat, acumulată în incinta depozitului ecologic Fețeni, direct în stația de epurare care aparține APAVIL. În acest sens a montat o țeavă care a făcut legătura între depozitul Fețeni și stația de epurare APAVIL, prin intermediul căreia a fost deversat tot levigatul acumulat în aproximativ 3 (trei ) ani în depozitul Fețeni. Facem precizarea că stația de epurare care face parte din depozitul Fețeni nu a funcționat o lungă perioadă de timp și credem noi că nici în acest moment nu funcționează.

Dacă la Fețeni există Stația de Epurare și funcționează, de ce mai există acea conductă care leagă depozitul Fețeni de Stația de Epurare Apavil?

O să extindem investigația și în această direcție și vom reveni cu detalii pe acest subiect.

O a treia problemă gravă legată tot de acest subiect, este generată de levigatul din noua “stație de sortare” a operatorului Romprest, realizată de NEW RECYCLING SRL, locată pe platforma chimică Oltchim. Se știe foarte bine că cea mai mare parte a deșeurilor municipale generate în județul Vâlcea provin de pe raza municipiului Râmnicu Vâlcea și implicit aici se generează cea mai mare cantitate de levigat.

Atunci, ne întrebăm, unde și cum este tratat acest levigat?

Solicităm autorităților competente ale statului și prefectului județului Vâlcea ca, așa cum au procedat în cazul stației de sortare de la Stolniceni, să dispună de urgență efectuarea unui control amănunțit la celelalte instalații și locații din județ care au depozitate, depozitează sau procesează deșeuri, respectiv:

1.Depozitul ecologic Fețeni

Dacă stația de epurare funcționează, și dacă da, să se verifice dacă aceasta funcționează la parametrii legali și care au fost perioadele de nefuncționalitate de la inaugurare – 2009 – și până în prezent. 

De ce s-a montat acea conductă care leagă depozitul Fețeni de Stația de Epurare Apavil? Ce se scurge pe aceasta?

2.NEW RECYCLING ( ROMPREST) de pe platforma Oltchim

Care este modalitatea de tratare a levigatului (evidențe și înregistrări ale cantităților de deșeuri pe fiecare tip în parte și de levigat generate), evidențe ale transportului acestora și locațiile unde au ajuns să fie tratate – în special levigatul

3.Depozitul MĂLDĂREȘTI

Referitor la problema levigatului care se scurge permanent din deșeuri în pârâul Goruneț, ce măsuri a luat administratorul depozitului pentru a stopa scurgerea levigatului în sol și în pârâul Goruneț, pentru preîntâmpinarea contaminării iremediabile a pânzei freatice din toată zona?

Revenim cu amănunte

Distribuie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.