737 total views

Pădurea, plămânul verde al lumii!

Pădurea este considerată “aurul verde”, bogaţia cea mai de preţ a omenirii. Până în 1989, guvernele comuniste au promovat o politică de împădurire masivă a României, la un moment dat ţara noastră ajungând să aibă a cincea suprafaţă ca mărime, ocupată cu pădure, din Europa.

După 1989, interesele economice obscure au decimat această avere care nu aparţine actualei generaţii de politicieni, ci este o moştenire pe care trebuie să o conservăm şi să o transmitem urmaşilor noştri. Zilele acestea, pagina întâi a ziarelor şi toate emisiunile tip talk shouw, au tratat subiectul modificării Codului Silvic, modificare iniţiată de un grup de 37 de parlamentari, majoritatea PSD , printre care îi regăsim pe deputaţii Constantin Rădulescu şi Aurel Vlădoiu.

Ce-şi doresc aceşti parlamentari de la pădurea românească?

În primul rând, doresc ca cei care obţin autorizaţie de construire în perimetrul silvic ( pornind de la ideea că acel perimetru le aparţine), să aibă dreptul să defrişeze atât cât doresc domniile lor şi nu doar 200 mp, cum este în prezent. Ca argumentaţie, dl. deputat Vlădoiu, de exemplu, ne oferă situaţia existentă la domeniul schiabil de la Voineasa, unde potenţialii investitori în infrastructura turistică de cazare, nu pot să-şi edifice construcţiile, doarece nu au spaţiu. Dacă stai să gândeşti din punct de vedere economic, problema este corect pusă şi mai mult decât atât, suntem trimişi să vedem şi exemplul unor ţări cu tradiţie în turismul montan, cum ar fi: Confederaţia Helvetică, Franţa sau Italia. De acord, domnule deputat, dar v-aş ruga în modificarea Codului Silvic pe care o susţineţi, să spuneţi şi ce măsuri de constrângere au adoptat aceste state invocate de dvs., pentru cei care construiesc în perimetrul forestier. Autorizaţia de construcţie este extrem de scumpă , iar proprietarul are obligaţia să împădurească pe cheltuiala sa, o zonă dublă faţă de cea pe care o defrişează. În caz contrar, el fiind deposedat de clădirea ridicată.

Controversa care se naşte în jurul acestei propuneri de modificare a Codului Silvic, este următoarea:

• Suntem de acord cu latura economică a problemei care înseamnă zone de cazare pentru turisiti, locuri de muncă sezoniere sau anuale şi infrastructură care să ajungă la aceste zone, care în fapt înseamnă tot locuri de muncă. De asemenea, activitatea turistică este aducătoare de fonduri la bugetul de stat;

• Păstrăm pădurea ca un “plămân verde”, conservând ecosistemul acesteia pentru generaţiile care urmează.

Vă rugăm să observaţi că schimbările climaterice sunt generate în principal, de distrugerea accelerată a zonelor împădurite de pe tot globul. O să lasăm liber accesul la comentariile dvs. pe tema acestui articol, deoarece, considerăm că pentru o astfel de problemă extrem de importantă, ar trebui organizat un referendum naţional.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.