81 total views

Această întrebare simplă, rostită acum la împlinirea a 238 de ani de la semnarea la Philadelfia a Declaraţiei de Independenţă a SUA (a celor 13 colonii britanice din Lumea Nouă, care s-au răsculat împotriva autorităţii suverane), în esenţă pare simplă, dar ca răspuns… poate fi complicată.

SUA reprezintă în primul rând, garanţia libertăţii drepturilor fundamentale ale omului. Începând cu 1776 americanii au statuat în Constituţia lor, libertatea de a te exprima liber, de a fi egal cu oricare din conducătorii ţării, de a putea beneficia de apărarea statului oriunde te afli pe acest glob, de a munci şi de a te bucura de roadele muncii tale fără ca cineva vreodată să ţi le ia cu forţa.

Toate aceste caracteristici ale Statului American au impus pe tot globul, începând din 1776 încoace, respect şi dorinţa de a le urma. Toţi foştii şi actualii dictatori ai diferitelor state, indiferent unde acestea s-au aflat sau se află, au avut o spaimă comună şi anume, intervenţia SUA în respectarea democraţiei şi a drepturilor omului.

Mulţi i-au acuzat pe americani că încearcă să impună democraţia cu arma în mână, de multe ori în ţări, în care se afirma că, democraţia face mai mult rău decât dictatura. Aceste afirmaţii sunt false, pentru că ele reprezintă numai ideea unor minorităţi din acele ţări, majorităţile dorindu-şi cu ardoare să se bucure de libertăţi cetăţeneşti. De-a lungul istoriei sale, America a făcut şi multe erori: războiul din Vietnam, atacarea Grenadei în 1983, ocuparea statului Panama în 1989 sau intervenţia militară împotriva Serbiei în 1999. Dar aceste greşeli pălesc în faţa sacrificiului soldaţilor americani, care pe fronturile de luptă din întreaga lume şi-au dat viaţă pentru ca oamenii din acele zone să fie liberi să vorbească ce vor , să fie liberi să circule unde vor, să se bucure de proprietăţile lor şi să-şi trimită copiii la şcoală unde să înveţe liber, fără îndoctrinări politice.

Pentru toate acestea, iubim America şi încheiem cu “God Bless America!”

Steagul american are 13 dungi orizontale colorate alternativ, 7 în roşu şi 6 în alb, un dreptunghi albastru închis în colţul din stânga sus cu 50 de stele albe, reprezentând statele SUA, iar dungile reprezintă cele 13 colonii iniţiale, care şi-au dobândit independenţa în 1776

 

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.