192 total views

Pretexte ar putea fi sintetizate cam mai toate acţiunile edilitare ale viceprimarului ajuns primar interimar. Transcede din acestea vocaţia de director de firmă de construcţii. Evident, oraşul ajunge ca obiect în multiple relaţii contractuale, în care circulă banii contribuabililor, însă şi ai europenilor, iar în final, concitadinii se aleg în centrul oraşului doar cu câteva mii de metri cubi de beton, în plus.

E păcat că edilul de conjunctură n-a înţeles că dincolo de necesităţile stringente, pe care Râmnicul le reclamă de mai mulţi ani, se află erorile şi interesele care i-au făcut oraşului atâta rău, precum faptul că supra-aglomerarea din Zona Centrală este consecinţa directă a construirii unui Mall în zona 0. Ori soluţia nu era nicidecum o parcare subterană de 100 de locuri, ci modificarea PUZ-ului, aşa încât, să se finalizeze corespunzător, soluţiile tehnice ale construirii unei explanade deasupra Râului Olăneşti, între cele două poduri. Acesta ar fi rezolvat definitiv problema locurilor de parcare în toată Zona Centrală, ar fi decongestionat traficul pe artera îngustă a străzii Regina Maria şi ar mai fi salvat aproape un hectar de spaţiu verde din parcul de pe terasă. Poate domnul primar interimar nu doreşte reînvierea Râmnicului ca oraş al pensionarilor, aşa cum dorea Frâncu. De aceea, susţinerea acţiunilor instituţiilor şi asociaţiilor culturale este într-un evident declin.

Mult timp s-a vehiculat ideea unificării celor două teatre, Ariel şi Anton Pann, numai că, anumite considerente ce ţin de interese electorale nu impun, pentru moment, o astfel de soluţie, întrucât domnul primar, întreprinzător-constructor, şi-ar urca în cap cam tot ce se pretinde intelectual vâlcean, dar şi tineretul. Şi nu e vorba că acesta l-ar aprecia prea mult, având în vedere refuzul implicării în salvarea echipei emblematice Oltchim, precum şi lipsa de susţinere pentru sport şi refuzul Administraţiei Locale de a susţine financiar echipa de baschet feminin a Clubului Sportiv Şcolar Râmnicu Vâlcea, astfel încât fetele au fost nevoite să se mute la alte cluburi din ţară.
În cazul teatrului, o primă şarjă demolatoare a domnului primar a reuşit: promotorul şi animatorul teatrului Ariel, regizor de excepţie, care este Doina Miclezi. În mod absolut surprinzător pentru naivi, ea nu a promovat examenul pe funcţia de manager. Pregătindu-i-se debarcarea, pentru a pune batista pe corzile ţambalului eventualelor proteste, s-au găsit aşa… după cercetări meticuloase, lipsuri grave manageriale: cică ăla cu deratizarea de la teatru, omorâse mai mulţi gândaci de bucătărie şi ploşniţe, mai mult pe hârtie decât în realitate.
Cu siguranţă, se va găsi vreun agreat (nu agregat) de la staţia de sortare, care să accepte cu supuşenie, recunoştinţă, obedienţă şi mai puţini bani, să conducă actul de cultură teatral vâlcean, spre noi culmi de… anonimat.
Poate domnul primar doreşte un oraş muncitoresc, dacă nu doreşte cultură. Problema e că nu mai prea sunt mici întreprinderi care să-i primească, iar despre muncitori… Anglia, te iubim !
Atunci, poate domnul Matei îşi doreşte un oraş al său, după chipul şi asemănarea sa, cu cât mai multe betoane şi asfalt. Un oraş unde, în centrul civic (?), pensionarii de 80 de ani vor trebui să coboare şi să urce zilnic, câte şapte metri de trepte, pentru a-şi cumpăra franzela şi apa minerală, asta pe lângă cele 7-8 etaje când liftul nu funcţionează. Aşa se vor menţine sănătoşi şi viguroşi. Tocmai de aceea, primarul gândeşte ca Mall-urile să fie în centrul oraşului şi Piaţa Centrală să fie mutată la Simian, lângă Kaufland. Mersul pe jos, face piciorul frumos şi buzunarul gros, investitorului naturalizat sud-american.
Nici nu mai contează că în loc de patru artere de circulaţie în jurul Pieţei, există una singură – Gib Mihăiescu, şi aceea cu sens unic.
Oraşul din mintea domnului primar nu are periferie pentru că nu-i trebuiesc nici locatari şi nici problemele acute cu care se confruntă aceştia, de la utilităţi, la mediu. Aşa încât, oraşul domnului primar, nu va face parte din proiectata Zonă Metropolitană. Tocmai de aceea, a decis să renunţe la proiect. Va transfera în schimb, suburbiile către comunele limitrofe, să se modernizeze şi ele. Atunci va fi cu adevărat numai oraşul său, dar ce pacat… El nu va mai fi primar! (George Danielescu)

 

Distribuie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.