73 total views

Atunci când evaluăm activitatea unui senator, ne uităm să vedem următoarele rubrici: câte interpelări a adresat ministerelor de resort, câte luări de cuvânt a avut în plenul Senatului sau câte iniţiative legislative are. Astăzi am avut prilejul să lecturăm două din întrebările adresate de domnul senator Laurenţiu Coca – PSD, unor miniştri de resort.

sursa foto/https://www.facebook.com/laurentiu.coca/photos

Luni, 16 iunie, domnul Laurenţiu Coca- vicelider al Grupului PSD, în Şedinţa de Plen a Senatului, a adresat întrebări domnului Florin Nicolae Jianu- Ministru delegat pentru IMM-uri, mediul de afaceri şi turism cât şi doamnei Ioana Petrescu- Ministru Finanţelor Publice.

Prima întrebare adresată domnului Florin Nicolae Jianu, ministru delegat pentru IMM-uri, vizează situaţia activelor hoteliere aflate în paragină şi părăsite, şi posibilitatea ca statul să intervină pentru recuperarea lor.

Pe formă, îi dăm dreptate domnului senator să fie îngrijorat de pierderea unor active, care înainte de ’89 produceau bani pentru bugetul consolidat al statului. Pe fond însă, trebuie să-i spunem d-lui senator că domnia sa se interesează de nişte active private care printr-o metodă sau alta au trecut din proprietatea statului în proprietate privată, de cele mai multe ori cu înregistrarea unor pierderi pentru proprietatea de stat. Ar fi fost de dorit ca dl. senator să gândească o iniţiativă prin care operatorii de turism, ce au preluat active de la stat şi nu le-au întreţinut, părăsindu-le, să le piardă în favoarea, fie a statului, fie a unor alţi operatori privaţi, care să le achiziţioneze la un preţ simbolic , eventual la un leu, după modelul german. Interesul bugetului de stat pe care dl. senator trebuie să-l apere, rezidă din interesul de a avea cât mai mulţi contribuabili funcţionali şi nu contribuabili blocaţi. De asemenea, îi sugerăm d-lui senator să aibă curajul să se intereseze şi de patrimoniul Sindicatelor care au preluat “moca “ foarte multe unităţi hoteliere, pe care nu le-au modernizat, sau mai rău, le-au lăsat în paragină. În concluzie, credem că fondul problemei ar trebui aprofundat de dl. senator şi îi urăm să aibă curaj să-i deranjeze şi pe “grangurii sindicalişti”.

La cea dea doua întrebare adresată ministrului de finanţe, referitoare la impozitele plătite de carierele de lignit, trebuie să-i spunem d-lui senator că de asemenea are dreptate pe formă, dar nu pe fond.

Carierele de lignit din Zona Olteniei sunt necesare menţinerii echilibrului social din aceste zone monoindustriale. De asemenea, lignitul este un cărbune mai ieftin decât huila poloneză, chiar dacă nu se poate compara cu puterea calorică a huilei. Acestea ar fi argumentele pro, însă îl rugăm pe dl. senator să ţină cont că bugetul de stat nu poate fi construit cu domenii fiscale în care facem intervenţii de reducere de contribuţii. Să nu uităm că extracţia de cărbune este un domeniu care afectează echilibru ecologic, pe o perioadă foarte lungă de timp şi de obicei, sunt zone care ulterior ridică probleme de îmbunătăţiri funciare. In acest caz, nu ar fi corect să transferăm responsabilitatea unor lucrări de îmbunatăţiri funciare şi de reamenajare a mediului ambiant, unui buget de stat privat de contribuţiile agenţilor economici din minerit.

De aceea propunem o altă măsură şi anume, existenţa unor taxe şi impozite pe o perioadă de cel puţin zece ani de zile, pe care agenţii economici din minerit să le plătească , situaţie care le-ar permite şi acestora o mai bună redistribuire a finanţelor disponibile.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.