4,889 total views

Publicaţiile “Săptămâna în Oltenia” şi “Timpul de Vâlcea” întocmesc sesizarea către DNA privind faptul că Ministerul Educaţiei şi IŞJ Vâlcea tolerează fapte grave şi complicităţi în lanţ bazate pe un posibil imens circuit al şpăgii. De situaţia de la Sanitar nu sunt străini nici consilierii municipali PSD – Adina Dobrete şi Vasile Cocoş, astăzi candidaţi pentru Parlament. Nu că reprezentanţi ai PNL sau altor formaţiuni n-ar cunoaşte şi ei subiectul.

descarcă convocator-9-dec-2016

 

adresa-sanitar

Am realizat de curând, împreună cu colega Claudia Diaconescu de la “Timpul de Vâlcea”, o serie de investigaţii jurnalistice legate de situaţia Liceului Sanitar “Antim Ivireanu” Râmnicu Vâlcea. Trei dintre ele au fost publicate înainte de începerea campaniei electorale pentru Parlamentare. Iniţial, am pornit de la prezumtivul conflict de interese în care s-a aflat consiliera municipală (PER) Maria Bobeanu. Am constatat că protejata lui Gutău s-a bucurat şi de susţinerea Adinei Dobrete (locul trei pe lista PSD pentru Senat, predă ore şi la Sanitar) şi Vasile Cocoş (primul loc pe lista PSD pentru camera Deputaţilor, membru şi el în CA-ul Liceului Sanitar), dar şi a conducerilor Inspectoratului Şcolar Judeţean precum şi liceului – director, din 2013, Paula Fîrtăţescu, profesor de informatică, iar directori adjuncţi, Ramona Daniela Neacşu, profesor de matematică şi Laurenţiu Marin – Badea, profesor de fizică.  Fără complicitatea celor amintiţi, Bobeanu nu ar fi avut atât de mari şanse de a se angaja profesoară la Liceul “Antim Ivireanu”, fără concurs și fără să prezinte documente de calificare profesională şi, să se strecoare ulterior și în CA-ul unității, ca să-și poată da câte ore vrea. Nu exagerăm când afirmăm aceste lucruri pentru că, şi după apariţia primului articol, am fost contactaţi de numeroşi profesori care s-au lovit de abuzurile conducerii liceului în ultimii ani, precum şi de zeci de părinţi care s-au săturat să fie convocaţi pentru o minimă acoperire a belelelor care se petrec acolo.

Pregătire suplimentară GRATUITĂ cu elevii, principala “crimă” comisă de Predoană

Nu ne-a contactat, dar am căutat-o noi, alertaţi de părinţi ai unor elevi după publicarea primelor două articole, exact profesoara cea mai grav expusă, de aproape patru ani, la abuzurile conducerii Liceului Sanitar. Tatiana Predoanăeste titlular de şapte ani la catedra de matematică, cadru didactic cu studii temeinice, examene numeroase absolvite, dar şi cu un mare defect. Este unul dintre profesorii care fac parte din asociaţiile care depun eforturi în domeniul învăţământului remedial. Adică aceşti profesori, în loc să-i şantajeze pe părinţii cu venituri reduse să scoată bani din piatră seacă pentru meditaţii, fac voluntar (adică gratis!) ore suplimentare cu elevii pentru a le da o şansă în plus şi a ridica, totodată, şi rata de promovare a examenului de Bacalaureat, spre exemplu, deci şi pentru imaginea unităţii de învăţământ. Asta e “crima” comisă de Predoană! Îi lasă fără pâine, au considerat, aproape sigur, mulţi dintre profesorii care câştigă sume extravagante din industria cvasiilegală a meditaţiilor, se rotesc în comisiile de examinare şi acordă – aţi ghicit! – notele corespunzătoare elevilor pe care îi pregătesc contracost! Vorba Adinei Dobrete, doar nu se hrănesc cu flori şi mulţumiri! Din această cauză, cei vizaţi, în frunte cu madam Fîrtăţescu, madam Neacşu şi musiu Badea au pornit un război de neobosită hărţuire şi şantaj a ambiţioasei profesoare.

DNA a început urmărirea penală “In rem” pentru situaţia de la Sanitar

În timp, cei trei s-au mai ales şi cu alte motive, pentru că nici Tatiana Predoană n-a stat cu mâinile încrucişate. A contestat, inclusiv la DNA, cu temeinice argumente legale invocate, titularizarea Ramonei Neacşu, a reclamat la minister şi la ISJ situaţia. Până acum, doar procurorii DNA – Serviciul Teritorial Piteşti s-au mişcat mai serios, fiind începută cercetarea penală “In rem” pentru situaţia de la Liceul Sanitar. Ministerul şi IŞJ confirmă încă o dată că oblăduiesc circuitul şpăgilor consistente care ung, se pare, pe toţi decidenţii din sistem. Şi când îi auzi cerând măriri salariale…

Mizerabilele şicane cotidiene la care este supusă Tatiana Predoană (repet, nu e singurul profesor care s-a lovit de probleme de acest gen la Sanitar, ci una dintre puţinii, dacă nu chiar singura, care luptă cu demnitate pentru principiile şi munca ei) s-au înteţit în această vară. Profesoarei i s-a înscenat, cu ajutorul mamelor a doi elevi, una dintre ele şi ea profesoară şi cândva director la Sălătrucel şi tot cândva colegă de partid cu – ce să vezi? – tot Adina Dobrete, reclamaţii privind activitatea didactică şi comportamentul la şcoală. Rapid s-a parcurs procedura şi profesoara a fost supusă analizei Comisiei de disciplină. Numai că, în vară, această comisie a ajuns la concluzia că nicio acuzaţie formulată împotriva Tatianei Predoană nu este întemeiată şi a decis atunci să nu o sancţioneze sub nicio formă pe profesoară. Numai că, observând că ea nu renunţă la procese, nu-şi retrage acuzaţiile de la DNA, i-au respins în CA-ul unităţii cererea de participare la examenul de metodist. Iar în ultima şedinţă a CA, au anunţat şi că va fi supusă din nou analizei Comisiei de Disciplină.

Adjunctul Badea, incompatibilul inchizitor din fruntea Comisiei de Disciplină convocate abuziv

Problema este că, de data aceasta, absolut toţi paşii procedurali parcurşi au fost ilegali, sau cel puţini forţaţi la limita legii. În primul rând, trebuie spus că Tatiana Predoană va fi judecată pentru EXACT ACELEAŞI lucruri care i-au fost imputate şi la Comisia de Disciplină din vară. Abuz vizibil de la o poştă care demonstrează disperarea celor care îl orchestrează de a o distruge psihic şi a o scoate din învăţământ pe profesoara rebelă.

În al doilea rând trebuie spus că Laurenţiu Marin – Badea este incompatibil în calitatea de (veşnic?) preşedinte al Comisiei de Disciplină din moment ce el e printre cei vizaţi de dosarul penal de la DNA.

Ca hărţuirea psihică să fie completă, Tatianei Predoană i-a fost refuzat permanent elementarul drept la informare şi apărare, cu excepţia deciziei CA postate pe site-ul liceului, nicio altă etapă nefiindu-i adusă la cunoştinţă în termenii legali. Până şi conţinutul reclamaţiilor i-a fost adus la cunoştinţă abia vineri, 9 decembrie (deschide pdf ataşt).

În paralel, elevilor de la clasele unde predă profesoara li s-a cerut zilele trecute completarea unor chestionare privitoare la prestaţia la ore a acesteia, sugerându-li-se cam ce să scrie în ele. Totuşi, majoritatea covârşitoare a elevilor, după ce au adus situaţia şi la cunoştinţa părinţilor, au completat chestionarele favorabil profesoarei lor.

De asemenea, au avut loc cel puţin două şedinţe, una tehnică şi una de Consiliu Profesoral, în care au fost prezentate reclamaţiile şi dezbătute în lipsa profesoarei reclamate. Marţi, 13 decembrie a.c., este programată întrunirea Comisiei de Disciplină, conform convocatorului întocmit de Badea, pe care vă lăsăm dumneavoastră plăcerea de a-l analiza şi mai atent. Imediat după şedinţa Comisiei de Disciplină, este convocată de conducerea liceului şi o şedinţă cu părinţii elevilor de la clasa a cărei dirigintă este Predoană, numai că în convocator nu este prezentată explicit şi tema principală de discuţie, ci vag, faptul că li se cere să-şi exprime “opiniile în legătură cu activitatea educativ-didactică desfăşurată cu colectivul clasei”.

Conducerea IŞJ Vâlcea trebuie să demită urgent conducerea liceului şi să dizolve CA

Cel puţin şapte părinţi ne-au trimis fotocopiile invitaţiilor şi ne-au rugat să fim prezenţi la şedinţa Comisiei de Disciplină. Noi am merge, numai că suntem convinşi că prezenţa noastră la întrunire nu va fi acceptată de organizatori. Este, totuşi, un prilej excelent să amintim un alt amănunt ce zugrăveşte aproape complet tabloul general al situaţiei. După publicarea articolelor ce vizau cazul Mariei Bobeanu şi conduceau la concluzia jurnalistică potrivit căreia Consiliul de Administraţie al şcolii trebuie dizolvat şi reconstituit, iar conducerea liceului demisă imediat, am înregistrat la Sanitar două cereri formulate în baza legii 544/2001 privind accesul liber la informaţiile de interes public. Prin acest demers am solicitat copii de pe convocatoarele şedinelor de constituire ale Consiliului Profesoral (care desemnează membri şi în Consiliul de Administraţie) şi ale proceselor verbale întocmite în urma şedinţelor de CP şi CA desfăşurate din momentul constituirii celor două foruri şi până în data înregistrării cererilor (nr. 5003/21.11.2016 şi nr. 5004/21.11.2016), precum şi motivaţiile deciziilor luate în câteva cazuri (respingerea cererii de înscriere la concursul pentru ore cu plata a profesorului Bogdan Darie şi respingerea cererii de înscriere la concursul de metodist a profesoarei Tatiana Predoană). Am procedat aşa pentru că transparenţa nu e nici pe departe punctul forte al site-ului Liceului Sanitar, pe el fiind postate doar câteva documente, şi acelea lapidar întocmite.

Încă suntem în termenul legal, de 30 de zile, în care conducerea şcolii este OBLIGATĂ să ne pună la dispoziţie documentele solicitate, dar dacă e să ne luăm după ce ne-a povestit un cadru didactic prezent la şedinţa de săptămâna aceasta, ar trebui să ne cam luăm gândul că vom primi răspuns măcar. “Jurnalişii ne-au cerut peste 500 de documente. Nu putem să le dăm. Nici nu vrem, pentru că nu sunt publice. O să-i dăm în judecată pe jurnalişti şi ziare”, ar fi spus adjuncta Ramona Neacşu. O anunţăm, pe această cale, ca îi facem noi, chiar săptămâna viitoare, plângere penală pentru abuz şi alte fapte.

Concluzia episodului patru din ancheta noastră privind Liceul Sanitar “Antim Ivireanu” e cât se poate de simplă: IŞJ trebuie să demită urgent conducerea unităţii de învăţământ! Dacă nu, să-şi dea şi conducerea IŞJ demisia, pentru că se face responsabilă de acoperirea unor abuzuri penale!

Pe aceeaşi temă citiţi şi:

http://www.timpuldevalcea.net/?p=17957

http://www.timpuldevalcea.net/?p=17902

http://www.timpuldevalcea.net/?p=17897

 

paula-sanitar

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.