1,445 total views

….vom afla! Administrarea gunoiului la standarde europene rămâne o problemă pentru majoritatea orașelor din România, țara care mai are multe de făcut în acest sens.

În Vâlcea, există cinci proiecte de management finanțate din fonduri Phare 2004, prin schema de investiții pentru proiecte mici de gestionare a deșeurilor, patru pentru sisteme zonale de colectare selectivă din zona rurală și unul pentru o stație de pretratare a deșeurilor menajere în zona urbană. Strategia elaborată de Consiliul Județean Vâlcea prevede ca Sistemul Integrat al Deșeurilor să acopere 81 din cele 89 de localități din județ.

Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) de la Roești este o investiție pe care Consiliul Județean Vâlcea o realizează cu fonduri europene. Reprezentantul județului, Constantin Rădulescu, în aceste zile a fost în vizită de lucru, la Roești, pentru a observa evoluția lucrărilor din șantier. Acesta susține că lucrările sunt în grafic, fiind executate în proporție de 50%, iar în prezent se lucrează la clădirile administrative ale stațiilor de sortare și la halele aferente acestora.

CMID Roești face parte dintr-un proiect mai amplu, pentru care Consiliul Județean Vâlcea a obținut o finanțare europeană de peste 30 de milioane euro, investiția de la Roești fiind ultima care a mai rămas de realizat. La finalizarea lucrărilor, estimate spre sfârșitul lunii octombrie 2023, județul Vâlcea va avea în sfârșit acest depozit ecologic, dar și o stație de sortare și o stație de tratare mecano-biologică a deșeurilor, componente ale Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) care sunt executate, dar nefolosite de ani de zile.

Ce nu se folosește se distruge!

CJ Vâlcea a demarat licitația pentru construirea CMID de la Roești, după ani de așteptări, în aprilie 2020. Procedura a fost una publică, realizată prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), însă, în urma contestațiilor unor operatori care au participat la licitație și a unor proceduri juridice, s-a ajuns la concluzia că licitația trebuie reluată.

În ceea ce privește colectarea deșeurilor la nivelul județului Vâlcea, după 30 de ani de așteptare, vom rezolva și această problemă. Astfel că, documentația de delegare a serviciului cu un singur operator care va realiza colectarea și transportul deșeurilor pentru toate localitățile din județ, precum și operarea stațiilor de sortare de la Brezoi și Râureni, a fost publicată în SEAP, termenul de depunere a ofertelor fiind 10 martie 2021.

Tot atunci, Rădulescu își propunea ca până finalul anului județul să aibă un operator de salubrizare desemnat, care să presteze acest serviciu la nivelul întregului județ. Am ajuns în primăvara lui 2023 și pe lângă faptul că nimic din acest proiect nu este funcțional, serviciul de colectare și depozitare a deșeurilor nu a fost scos la licitație. Mai spunea Rădulescu, în urmă cu 3 ani: „am încredere că , de săptămâna viitoare, vom face pașii finali pentru rezolvarea problemei colectării și depozitării deșeurilor din județ. Am încredere în colegii mei primari, oameni buni care își doresc rezolvarea acestei probleme”.

În loc de concluzii,

Problema gunoiului este departe de a fi rezolvată în județul Vâlcea! Nici viitorul apropiat nu oferă motive de optimism, toate licitațiile, inclusiv pentru atribuirea contractului de delegare prin concesiune a serviciului de colectare, transfer și sortare a deșeurilor, fiind ratate! Rădulescu a deschis iar „cutia Pandorei” și povestea din spatele ei, a gunoiului, nu a sensului și originii expresiei…

Vom reveni pe acest subiect, curând!

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.