232 total views

articol scris de Sorina Ionaşc, gâandul.info

M-am tot întrebat ce se întâmplă, unde a dispărut puzderia de flyere electorale, cu care îmi umpleam zi de zi geanta, unde sunt oamenii ăia insistenţi din corturile electorale care se ţin ca scaiul după tine. M-am frământat, m-am uitat în calendar, am zis că poate am greşit luna şi, de fapt, nu e campanie. Apoi am deschis laptopul şi m-am luminat. Campania electorală s-a mutat pe Facebook.

De obicei, în campanie electorală, cutia mea poştală era burduşită, aproape în fiecare zi, de tot felul de pliante, calendare şi ziare electorale. Acum, nimic. Nici măcar o bucăţică de hârtie cu vreun însemn politic, vreun bileţel din partea primarului, orice. De aproape trei săptămâni, cutiile poştale aşteaptă în zadar. Sunt goale.

M-am tot întrebat ce se întâmplă, unde a dispărut puzderia de flyere electorale, cu care îmi umpleam zi de zi geanta, unde sunt oamenii ăia insistenţi din corturile electorale care se ţin ca scaiul după tine. M-am frământat, m-am uitat în calendar, am zis că poate am greşit luna şi, de fapt, nu e campanie. Apoi am deschis laptopul şi m-am luminat. Campania electorală s-a mutat pe Facebook.

Iar pe Facebook dezmăţul e la cote ridicate. Candidaţi sau nu în cursa europeană, politicienii fac abuz de socializare. Postează poze peste poze, ne dau share la diverse declaraţii, ne întreabă ce mai facem, ne ţin la curent cu programul lor zilnic, ne cer like-uri. Pe Facebook, candidaţii se eliberează de orice inhibiţie, de orice complex sau idee preconcepută şi se pretează la cele mai penibile lucruri.

Cu Elena Udrea cred că ne-am obişnuit. De la pozele în costum de baie, ieşind ca o sirenă din valurile mării, am fi putut spune că nimic nu ne mai poate surprinde. Sunt atât de multe poze pe profilul ei de Facebook pe baza cărora poţi să faci glume proaste, încât ţi-ar trebui, probabil, vreo lună de spectacole zilnice de stand-up comedy. Dar iată cum, cu ajutorul colegului său, Cristian Preda, Elena Udrea a reuşit să urce din nou pe culmile succesului. V-aţi fi imaginat vreodată cum un europarlamentar îi pune coarne (acel gest copilăresc) unei doamne cu aspiraţii la Cotroceni, totul în timp ce amândoi stau în genunchi, pe o plajă, cu nişte rânjete naive pe faţă, mândri că au desenat în nisip? Poate că, undeva, într-un colţ al unei imaginaţii bogate, o astfel de scenă s-ar fi petrecut, însă nu şi în viaţa reală. Iată că m-am înşelat.

Meniul pozelor de pe Facebook nu se termină, din păcate, la Elena Udrea. O avem şi pe Monica Macovei. Alt europarlamentar cu aspiraţii înalte, fost ministru al Justiţiei, a ţinut morţiş să ne arate poza făcută alături de colegul Daniel Buda, ţinând în braţe un iepure de cel puţin 20 de kg. Un iepure european probabil, am putea deduce.

Victor Ponta este clar vedeta vedetelor pe Facebook, la categoria masculină. Poze fără număr, din toate unghiurile, însoţit de toate felurile de oameni. Şi de la celebra fotografie alături de Ciobanul Ghiţă, asezonată cu imaginile din barcă de la inundaţiile din Teleorman, aşteptăm cu nerăbdare şi poze cu animale pufoase, preparând delicatese culinare româneşti sau îmbrăcând ţinute deochiate. Şi ce poate fi mai interactiv decât o aplicaţie-concurs prin care poţi câştiga chiar şi o întâlnire cu însuşi Victor Ponta?

Şi mi-e şi frică să încep cu selfie-urile. Dacă la Maria Grapini, de exemplu, sau la Elena Udrea te-ai fi aşteptat la o astfel de fotografie, ei bine, pe Ecaterina Andronescu, Rovana Plumb sau Norica Nicolai nu mi le-aş fi imaginat aşa niciodată. Dar pe Facebook totul e permis.

Pentru USD aş putea face un capitol special. Vorbim despre pagina oficială de Facebook, aşa cum se autointitulează, a unei alianţe neoficiale. Victor Ponta face referire des la USD, deci ea există, chiar şi fără regim juridic. Cine administrează însă pagina lor de Facebook rămâne un mister pentru mine. Valul de bancuri, de poze pseudohaioase, glume cu tentă sexuală, întrebări sentimentalo-romantice, reguli ale iubirii stabilite de o fată într-o relaţie, citate de suflet, totul cu o frecvenţă de postare ameţitoare. La fiecare 30 de minute, pac, mai apare pe NewsFeed o postare a paginii USD. Şi culmea, niciuna nu are nici cea mai mică legătură cu politicul sau campania electorală.

De fapt, aproape nimic din ce am văzut în ultimele trei săptămâni, de când a început oficial campania pentru europarlamentare, n-are legătură cu Parlamentul European. E linişte în materie de politici europene. Sunt mai importante petrecerile câmpeneşti, postările pe Facebook şi atacurile dintre prezidenţiabili. Pentru că da, campania asta e doar un pretext pentru ca prezidenţiabilii să-şi lipească faţa pe blocuri, garduri, să crească frumuşel în sondaje şi să iasă bine la vot în noiembrie.

P.S. Nu ştiu ce se întâmplă însă cu Crin Antonescu. O fi bolnav poate. Sau poate consilierii lui. Cum de nu s-a aruncat prin nisip sau printre sarmale? Cum de n-a sărit cu paraşuta sau cu vreun balon cu aer? Niciun costum de Arlechino, nimic? Cursa e pierdută.

Distribuie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.