127 total views

Un comunicat de presă, remis către presă, de către biroul de presă al PDL, ne permite să abordăm o temă spinoasă aflată pe agenda existenţială a judeţului Vâlcea – soarta Combinatului Chimic Oltchim.

Organizaţia Judeţeană PDL Vâlcea “o amendează” pe candidata PSD, Adina Dobrete, pentru o afirmaţie făcută de aceasta, referitoare la modalitatea de rezolvare a situaţiei Combinatului Oltchim. Ce i-a supărat pe PDL-iştii vâlceni, este ideea afirmată de candidată, referitoare la sprijinul pe care guvernul PSD al României l-ar putea primi de la Comisia Europeană, condusă eventual, după 25 mai de domnul Martin Schulz, candidatul PSE ( Partidului Socialiştilor Europeni) la funcţia de preşedinte a Comisiei Europene.

Pe formă PDL-iştii au dreptate. Adina Dobrete nu poate induce mesajul unui aranjament politic pentru rezolvarea unei probleme economice într-o economie integrată ca cea a Uniunii Europene. Adina Dobrete, ar trebui să studieze puţin politica ajutorului de stat promovat de Uniunea Europeană, prin articolul 107 alin. 1, din tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene. Ar fi observat Adina Dobrete, că ajutorul de stat dat sub forma unui capital de lucru, nu poate viza rezultatul unui aranjament politic între Comisia Europeană şi Guvernul de la Bucureşti. Pe fond, PDL Vâlcea ar trebui să fie mai tăcut decât călugării care au făcut jurământ de tăcere. Uită oare PDL-ul vâlcean guvernarea 2008 – 2012? Am dori să facă un efort de gândire, dacă nu-i oboseşte prea tare şi să ne lămurească câteva aspecte:

La închiderea rafinăriei Arpechim în 2008 şi implicit la stoparea aprovizionării cu etilenă a Combinatului Oltchim, cum a reacţionat ministerul economiei condus de liderii PDL, Adriean Videanu şi ulterior de Ion Ariton?

În 2010 cu ocazia alegerilor locale parţiale de la primăria municipiului Râmnicu Vâlcea, ce au promis liderii PDL? Traian Băsescu, preşedintele României şi Emil Boc , primul ministru al României, au promis că dacă muncitorii de la Oltchim îl votează pe candidatul de la PDL, Romeo Rădulescu, se rezolvă problema Oltchimului. Nu este cumva acelaşi lucru enunţat şi de candidata PSD, Adina Dobrete?

Cum a influenţat PDL-ul prin reprezentanţii săi în CA Oltchim, intenţia de cumpărare de către combinat cu bani proprii ( 15 milioane de euro), a pirolizei de la Arpechim Piteşti? Ce asigurări a primit managerul Constantin Roibu, un manager de excepţie, că rafinăria va fi repornită şi instalaţia de piroliză va funcţiona asigurând etilena de funcţionare a combinatului? Era oare posibil ca ministerul Economiei, guvernele Boc de la 1 – 8 să asigure 3, 2 milioane tone anual de ţiţei necesare funcţionării rafinăriei?

Care erau indicatorii economici în 2011, care au permis Consiliului de Administraţie de la Combinat să majoreze cu 50% salariile angajaţilor? Dacă Combinatul înregistra pierderi în cuantum de aproximativ 500 milioane euro, prin ce artificiu contabil s-au mărit salariile dacă nu printr-o măsură de un populism ieftin şi dezgustător?

În concluzie, PDL-ul trebuie să intre pe subiectul Oltchim” într-un jurământ de tăcere” şi în următorii zeci de ani să facă penitenţă şi să ceară iertare muncitorilor de la Oltchim pentru gogoşile înşirate.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.