173 total views

62 de persoane vârstnice mai sunt instuționalizate în Căminul de bătrâni din orașul Bălcești, după ce în urmă cu puțin timp, au mai decedat trei. Dintre aceștia, 33 sunt netransportabili și sunt îngrijiți la pat de cei 32 de salariați ai căminului.

camin batrani

Condițile de viață ale acestor bătrâni, proveniți din toată țara, sunt din ce în ce mai aspre datorită lipsei banilor.
Povestea Căminului de bătrâni de la Bălcești începe prin anul 2011 când, în baza unei Hotărâri de Guvern, premierul de atunci, Emil Boc, desființează, dintr-o trăsătură de condei, 67 de spitale din țară. De ”binefacerile” HG nr.2012/ 2011 a beneficiat și Spitalul Orășenesc Bălcești, care la vremea aceea asigura servicii medicale atât pentru locuitorii orașului, cât și pentru cei din cele 12 localități limitrofe, însumând circa 55 000 de suflete.
A urmat un program de interes național, numit pompos: ”Dezvoltarea rețelei de cămine pentru persoane vârstnice”, la care a aderat și proaspătul desființat spital din Bălcești, devenind astfel Cămin pentru bătrâni. Fondurile necesare finanțării acestui Program, erau asigurate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale. Aceste fonduri urmau să se termine la finele anului 2015, însă, pe la finele lunii octombrie, Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale a elaborat un Proiect de hotărâre privind prelungirea perioadei de finanțare a Programului. În prezent, nu se știe nimic despre soarta acestui Proiect.
Deși între Consiliul local al orașului Bălcești și Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale s-a încheiat un contract de finanțare, primul în calitate de contractor și cel de-al doilea în calitate de autoritate finanțatoare prin Agenția Județeană pentru Prestații Sociale Vâlcea, contract care a suferit modificări de termene și de valoare prin câteva acte adiționale încheiate ulterior, în luna decembrie a anului trecut Consiliul local Bălcești a adoptat un Proiect de hotărâre pentru desființarea Căminului de bătrâni. În acest sens Comunicatul de presă al Consiliului Județean stă mărturie: ”Pe data de 8 decembrie 2015, Primăria orașului Bălcești a solicitat, prin adresa nr. 18056, preluarea Căminului pentru persoane vârstnice de către Consiliul Județean, cel mai târziu la data de 01.01.2016” arătând că domnul primar Ion Curelaru ”a pus pe ordinea de zi a ședinței Consiliului local Bălcești, din luna decembrie 2015, un Proiect de hotărâre pentru desființarea respectivei instituții începând cu 01.01.2016”. În prezent, CJ face diligențele necesare preluării pe la ministerele care trebuie să aprobe acest lucru.
Această situație de facto nu ar fi trebuit să se întâmple din moment ce la înființarea acestui cămin s-a încheiat acel contract de finanțare iar Consiliul Local Bălcești și-a asumat o responsabilitate prin adoptarea Hotărârii nr. 42, care la punctele 8 și 9 aprobă ”asumarea finanțării costurilor de capital, precum și plata datoriilor rezultate prin preluarea patrimoniului unității sanitare desființate din bugetul orașului Bălcești, dar nu din sumele primite prin Program”. Un buget destul de subțire, spunem noi, ținând cont de situația economică a localității care nu a fost mai deloc sprijinită cu fonduri de la Consiliul Județean, repartizate așa cum știm după ochi frumoși. Astfel că primarul Curelaru s-a trezit cu o grea povară în spate, încercând să ia decizii disperate sau să forțeze într-un fel mâna Consiliului Județean pentru a fi sprijinit financiar. Situația în ansamblul ei este destul de critică, Consiliul Județean fiind nevoit să ia decizii urgente pentru salvarea bătrânilor condamnați la moarte prin înfometare.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.