1,632 total views
În ceea ce privește depozitarea gunoiului de către operatorii de salubritate, O.U.G nr. 31/2013 reglementă taxarea progresivă a depozitării, 50 lei/tonă în 2014, 80 de lei/tonă în 2015, respectiv 120/lei pe tonă, din 2016. Legea 384/2013 a introdus însă, creșterea taxei la 80 lei/tonă de la 1 ianuarie 2017, respectiv la 120 de lei/tonă de la 1 ianuarie 2018.
Așadar, constatăm că Noul Guvern al României a publicat în seara zilei de 30 iunie, orele 22.00, în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 506/30.06.2017, Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu.
Stilul Dragnea revine prin darea de O.U.G. noaptea pe furiș și ca să treacă peste orice alte discuții sau consultări și cum se spune în popor, să închidă gura lumii, a pus noul Guvern “la bătaie” . Astfel, nici nu s-a instalat bine (1 ZI) Guvernul Tudose și hop că avem prima anulare de taxă și anume, taxa de 80 lei/tonă pentru depozitare deșeuri.
Taxa de încasare pentru deșeurile inerte și nepericuloase încredințate în vederea eliminării finale prin depozitare se anulează începând cu 1 iulie 2017 și va reveni, conform Ordonanței, cu anul 2019 și va fi de 80 lei/tonă pentru anul respectiv, iar începând cu anul 2020 va fi de 120 lei/tonă. Obiectivul anual de reducere a cantităților de deșeuri municipale eliminate prin depozitare va fi pentru anul 2017 (cât a mai rămas) 25%, pentru 2018 – 35% și încâpând cu 2019 – 45%.
S-au modificat și cheltuielile curente și de capital ale Administrației Fondului ce se asigurau din Fondul de mediu, în limita a 5%, iar O.U.G. Tudose aduce o majorare de încă 5% adică, de la 1 iulie cheluielile vor fi de 10% la acest capitol.
Nici taxa contribuției, nu a scăpat, în valoare de 100 lei/tonă, datorată de unitățile administrativ-teritoriale, sau, după caz, subdiviziunile administrativ- teritoriale ale municipiilor, în cazul neîndeplinirii obiectivului anual de reducere a procentului cantităților de deșeuri eliminate prin depozitare din deșeurile municipale colectate prin operatorii serviciului public de salubrizare, plata făcându-se pentru diferența dintre cantitatea corespunzatoare obiectivului anual de diminuare și cantitatea efectiv încredințată spre reciclare. Astfel, de astăzi 1 iulie, contribuția UAT nu va mai fi de 100 lei/tonă, ci de 50 lei/tonă.
Această taxa de depozitare se aplică în toate țările europene și avea ca scop încurajarea colectării selective și reciclarea gunoiului. Deși a intrat în viguare la 1 ianuarie 2017, după ani de zile în care a fost amânată, astăzi Guvernul Tudose, după doar 6 ( șase ) luni de la aplicare, o aruncă ”la gunoi în groapa de depozitare”, clar din motive politice.
Această eliminare de taxă este una dată fără consultarea opiniei publice sau cu factorii economici implicați. Este dată la comandă și ne arată maniera următoare de lucru a Guvernului Dragnea-Tudose, guvern de sacrificiu care are o misiunie clară, aceea de a ”reînvia” și aproba ORDONANȚA 13, cea care priviește graţierea şi modificarea codurilor penale, invocând necesitatea punerii în acord a deciziilor Curţii Constituţionale cu legislaţia penală.
Această anulare de taxă ar putea îngropa România, iar anularea ei, se pare, este pentru politicienii care au promis că nu scumpesc gunoiul (nu facem referire la Vâlcea, ci la general) sau că e gratis, iar odată cu includerea taxei s-au făcut de kko. Gura târgului spune că unii ar fi suportat taxa de la ei ceea ce este foarte ilegal, dacă au făcut așa ceva, făcându-se astfel presiuni pentru anularea acesteia și nu este exclus să auzim nu doar din târg acest lucru, ci și oficial. Și atunci să vezi horă! Suntem convinși că această anulare de taxă va fi îndelung dezbătută de canalele media naționale, bună vreme de timp. Așteptăm reacții!
Anularea taxei de depozitare va bucura societăți precum ROMPREST care activează în județe si orașe unde nu au stație de sortare și care duc totul la groapa de depozitare fără să facă nici o sortare.
Români, pregătiți-vă! Dragnea va fi prim-ministru !
Mai puteti citi și “Taxa de depozitare, între necesitate și nepăsare”