370 total views

…un proiect gata din 2012 a pierdut sesiunea de finanțare 2007-2013 și 2014 – 2020 și probabil că va aștepta acum sesiunea de finanțare 2021 – 2027 și asta pentru că, proiectul deși este făcut nu poate fi implementat datorită unui litigiu creat de Primăria Voineasa prin primar. De menționat, edilul din Voineasa nu rezolvă intenționat litigiu fiind vorba, la mijloc, de documente false și astfel nu acceptă să-și facă pe teritoriul lui un proiect de peste 5 milioane de euro. E normal să nu rezolve litigiu, s-ar afla despre documentele false folosite pentru un alt proiect despre care vom face public, cât de curând, mai multe informații de interes public, tot bombă și care se regăsește pe masa organelor de cercetare.

Mai știe cineva ceva de proiectul Adventure Park – 2012? Despre el facem vorbire…

Vreun consilier județean are vreo informație în acest sens? Nu! Dacă avea făcea public informații importante cum ar fi, cheltuirea din bani publici a unui SF care va trebui reluat și evident din nou plătit. Cine va plăti SF-ul pierdut al acestui proiect care face obiectul unei sesizări la organele competente? Dar dacă proiectul nu se va mai face sub nici o formă, cine va plăti SF-ul? Cât să mai suporte vâlcenii să plătească din banii lor proiecte fără cap, iar cei care aprobă să-i doară undeva în condițiile în care cei care au aprobat trebuie să plătească acești bani care sunt pagubă în buget, pentru că un SF plătit care s-a efectuat pentru un proiect, care din varii motive nu a fost implementat, este pagubă în buget care trebuie recuperată.

Care este litigiul pentru care proiectul nu a putut fi implementat?

Prin proiect s-a urmărit obținerea de fonduri structurale europene prin Programul Operațional Regional valabil doar până în anul 2013 și nu fonduri guvernamentale. Proiectul are la bază un parteneriat din care face parte Consiliul Județean Vâlcea, comuna Vaideeni și comuna Voineasa, iar partenerul Vaideeni pentru implementarea proiectului a pus la dispoziție suprafața de 4,5 hectare de pe Muntele Bora, teren care le aparține, dar se află pe raza comunei Voineasa.

Litigiu?

Păi, primarul comunei Voineasa, „marele” liberal Stanciu Gheorghe, a formulat mai multe cereri în instanță prin care a solicitat anularea actelor de proprietate a mai multor suprafețe de teren printre care și cea mai sus menționată, suprafață de teren ce viza investiția. Dar, conform acțiunii, Primăria Voineasa solicită în instanță ca terenul să nu mai aparțină Primăriei Vaideeni, ci să intre în patrimoniul statului român, lucru care ar duce clar la imposibilitatea de a obținute fonduri europene pe acet teren, dacă Primăria Voineasa ar câștiga în instanță anularea actelor de proprietate, statul fiind neeligibil. Toată acțiunea liberalului Stanciu are la bază o doză crasă de invidie, combinată cu prostie și măgărie, și tindem să credem că mai este un creier în spatele lui care a dictat și încă dictează cum să facă.

De ce spunem asta?

Cum mama dracu să-ți pui singur bețe în roate și să-ți impiedici propriile investiții doar ca să faci jocurile unui constructor care îți umple buzunarele cu frimituri? Cum să dai Stanciule, în luna august 2013, în judecată Primăria Vaideeni, să ceri anularea actelor de proprietate a suprafeței de teren, și la fix 30 de zile să semnezi, alături de Vaideeni și CJ Vâlcea – partenerii tăi, un memoriu în care scrie clar că terenul se află în proprietatea comunei Vaideeni, pe teritoriul administrativ al comunei Voineasa”?

Răspunde cineva la întrebări? Stanciu, Rădulescu, Alexandrescu, Băluță, Năstăsescu, cine?

Stanciule, dacă știai că sunt probleme cu suprafața respectivă de teren, de ce ai semnat memoriul? De ce ai acționat în instanță partenerul de proiect? De ce ți-ai înșelat ambii parteneri? De ce vrei ca terenul să intre în patrimoniul statului să nu mai poți accesa fonduri europene pe el? La general, de ce ar face cineva așa ceva? Ce interese ascunde acest demers al marelui Stanciu? A urmărit cu adevărat cineva implementarea proiectului? Dacă da, de ce s-a ajuns aici? Interesează pe cineva acest lucru? Răspunde cineva la aceste întrebări?

Pentru că Ion Cîlea nu mai este, o întrebăm pe doamna de la etajul 5 din CJ: cum a acceptat ca acest Stanciu să înșele cei doi parteneri – CJ și Vaideeni – și să ne spună și nouă cine suportă paguba produsă prin neimplementarea și neexploatarea acestui proiect? Cum a monitorizat ca și manager de proiect, cu titulatură de „mare” director general, implementarea lui? Concret, ce a făcut pentru acest proiect de s-a ajuns aici? Cine se mulțumește doar cu veniturile dintr-un proiect nefinalizat și încredințat spre realizare de venituri direct la mica înțelegere? Mica înțelegere a cui? Între cine și cine? Cu aprobarea cui?

Din cauza acestui demers în instanță terenul a devenit litigios și deci neeligibil, consecința fiind aceea că a fost pierdută finanțarea din fonduri europene care trebuia să asigure implementarea acestui proiect. Mai mult, același edil Stanciu încalcă acordul de parteneriat numărul 9136/15.12.2012 unde la pct. 8 se specifică că partenerii au stabilit că toate „părțile au obligația să se asigure că nu vor desfășura alte activități economice în scopul obținerii de venituri din echipamentele achiziționate prin proiecte sau din utilizarea infrastructurilor construite în afara activităților pentru care au fost finanțat proiectul prin acordarea dreptului de utilizare a acestora de către terțe părți”, și ia naștere contractul de asociere în participație nr. 6579/21.12.2012, încheiat cu SC Quasar Industries SRL, convenind fără acordul partenerului Vaideeni și fără acordul CJ Vâlcea, să exploateze în comun infrastructura de agrement sportiv din Voineasa pe care au denumit-o „Ski Resort Transalpina”, adică exact infrastructura pe care trebuia să se implementeze, în baza contractului, proiectul.

Iată declarația din iulie 2016 a președintelui CJ Vâlcea – Rădulescu Constantin

„Vreau să mulţumesc domnului Prefect şi domnilor primari ai comunelor Voineasa şi Vaideeni, precum şi tuturor celor implicaţi în realizarea Adventure Park. Este un proiect important pentru judeţul Vâlcea, care are mari şanse să se realizeze. Tocmai de aceea, luni, 18 iulie 2016, începând cu orele 12.00, am invitat la sediul Consiliului Judeţean pe cei implicaţi, dar şi pe cei care trebuie să sprijine acest proiect. Această întâlnire face parte dintr-o gândire de acţiuni comune la nivel instituţional, pentru că am stabilit cu domnul Prefect ca lunar să avem întâlniri şi demersuri comune, în condiţiile legii, pe diverse teme de interes public pentru locuitorii judeţului nostru. Aş putea afirma, fară să greşesc, că judeţul Vâlcea este un loc binecuvântat de Dumnezeu din punct de vedere al frumuseţilor naturale, dar şi al obiectivelor turistice. Motorul redutabil al dezvoltării economiei judeţului Vâlcea îl constituie, fără îndoială, şi turismul, tocmai de aceea potenţialul uriaş turistic nu poate fi pus în valoare decât prin derularea unor proiecte viabile şi realiste. La fel de adevărat este şi că locuitorii judeţului trebuie să aibă alternative de recreere şi îngrijire balneară, atât în timpul sezonului estival cât şi pe durata iernii. Tocmai de aceea ne dorim ca infrastructura turistică de agrement existentă la Voineasa să atragă, şi pe timp de vară, cel puţin la fel de mulţi turişti, ca şi iarna şi sunt convins că un parc de aventură, situat într-un cadru natural unic prin frumuseţea sa, va pune judeţul Vâlcea pe harta turismului de profil. De altfel, consider că turismul trebuie să fie o prioritate de dezvoltare la nivelul judeţului nostru, deoarece constituie unul dintre cele mai dinamice sectoare de activitate pe plan mondial şi, în acelaşi timp, unul dintre cele mai importante generatoare de locuri de muncă.” – susţine Constantin Rădulescu, preşedinte Consiliul Judeţean Vâlcea.

Concluzia?

Domnule Rădulescu, Adventure Park s-a distrus, SMID e distrus. Concret, ce alte demersuri ați mai făcut de la iulie 2016 și până în prezent pentru acest proiect? Ați avut măcar o singură discuție cu Stanciu, Năstăsescu sau Băluță, să vedeți de ce a acționat Stanciu în instanță primaria Vaideeni pentru anulare acte proprietate? Știți de acest litigiu? Ați studiat dosarul?

Despre Adventure Park

Obiectul general al proiectului îl reprezintă valorificarea potențialului turistic din Munții Lotrului prin dezvoltarea infrastructurii turistice în vederea creșterii economice și atragerii de noi investiții. Cererile de finanțare pentru proiect au putut fi depuse continuu începând cu 23 octombrie 2012 și este de pe vremea conducerii Ion Cîlea – Bogdan Pistol cel care declara la vremea respectivă, mai 2014, că „datorită economiilor realizate în urma licitaţiilor pentru investiţiile prin POR 2007-2013, proiectul „Adventure Park” a primit şi ultima aprobare dinaintea semnării contractului de finanţare. „Contractul de finanţare va fi semnat cel mai probabil în această vară. Investiţiile cuprinse în acest proiect vor fi realizate prin POR 2007-2013, Axa Prioritară 5, D.M.I. 5.2.. Beneficiarii proiectului sunt Consiliul Județean Vâlcea – lider de proiect și lider 2 și 3 – Comunele Vaideeni și Voineasa.

Pentru părțile implicate:

Acest articol considerați-l un semnal de alarmă și să sperăm că cine trebuie va lua atitudine! Am încercat să nu acuzăm pe nimeni și am adresat prin intermediul articolului întrebări de bun simț la care sperăm să răspundă cineva, dar dacă nu se vor lua măsuri vom da calificativele necesare pentru „meritele” celor implicați. Întregul articol se bazează pe documente oficiale primite pe adresa redacției. Vom reveni și cu alte informații de larg interes, legate de același subiect.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.