158 total views

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Economiei, Bogdan Badea, a participat, joi 26 septembrie 2013, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului UE Competitivitate.

Reuniunea, la care au participat reprezentanții ministerelor economiei din statele membre, a fost coordonată de Evaldas Gustas, ministrul lituanian al economiei. Comisia Europeană (COM) a fost reprezentată de Antonio Tajani, vicepreşedintele COM, comisar pentru industrie şi antreprenoriat. Principalele teme de discuție s-au referit la stabilirea condiţiilor cadru pentru creşterea competitivităţii industriei la nivel european, întărirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii și susţinerea industriei europene de apărare.

În privința competitivității industriei, Secretarul de Stat, Bogdan Badea, a subliniat faptul că obiectivul creșterii procentului industriei prelucrătoare, în PIB-ul UE, la 20%, până în anul 2020, reprezintă o prioritate. “Pentru atingerea acestui obiectiv sunt esențiale investiţiile în inovare şi în competenţe, în sisteme de fabricaţie avansate, utilizarea standardelor, creşterea accesului la finanţare şi dezvoltarea unei infrastructuri adecvate.”, a declarat reprezentantul ministerului român al economiei. Acesta a adăugat faptul că una dintre cele mai importante preocupări ale reprezentanților industriei românești este prețul energiei. “În acest context, consider că este necesară aplicarea, cât mai rapidă, a măsurilor incluse în Planul de Acţiune pentru Siderurgie, care fac referire la impactul preţului energiei și, de asemenea, extinderea acestora și la alte sectoare energo-intensive.”, a completat oficialul român.

În cadrul dezbaterii cu privire la competitivitatea întreprinderilor mici și mijlocii, oficialul român a apreciat că monitorizarea aplicării “Small Business Act” şi raportarea în cadrul Semestrului European, prin intermediul reprezentanţilor pentru IMM-uri (“SME Envoys”), amplifică vizibilitatea aceste problematici şi susține recunoaşterea importanței IMM-urilor în economia europeană.

Referitor la tematica industriei europene de apărare, Secretarul de Stat, Bogdan Badea, a prezentat poziția României din postura de Coordonator al Direcției Industria de Apărare și Probleme Speciale în cadrul Ministerului Economiei. Domnia sa a accentuat faptul că industria de apărare are un rol strategic care trebuie susținut printr-o cooperare strânsă între statele membre. Oficialul român a prezentat care sunt, în viziunea României, cele mai importante măsuri pentru întărirea competitivităţii acestui sector:
• Standardizarea – necesitatea corelării standardelor europene cu prevederile standardelor NATO, în scopul asigurării interoperabilității în teatrele de operații;
• O abordare comună a certificării – reducerea costurilor pe ciclul de viaţă al produselor din domeniul apărării şi accelerarea punerii acestora pe piaţă;
• Cartografierea competenţelor existente şi identificarea competenţelor necesare pentru viitor și corelarea acestora cu programele de înzestrare ale forţelor armate naţionale.
• Aplicarea politicilor energetice în sectorul apărării, cu prioritate a celor care vizează eficienţa energetică.
• Îmbunătăţirea securităţii aprovizionării şi europenizarea lanţurilor industriale de aprovizionare.

 În toamna lui 2008, cu două luni înainte ca PNL să piardă guvernarea, Bogdan Badea a fost avansat din funcția de consilier municipal în Râmnicu Vâlcea în cea de director de dezvoltare la Electrica. Bogdan Badea, de profesie inginer, din luna iunie, ocupă funcţia de secretar de stat în Ministerul Economiei şi se ocupă de industria de apărare și industria extractivă.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.