138 total views

Proiectul privind crearea unui Centru Multifuncțional de zi pentru Servicii Sociale în comuna Crețeni a fost finalizat. La ora actuală, acesta se află în perioada de implementare și acreditare.

Mai multe informații despre utilitatea acestui centru ne-a oferit însuși edilul comunei, Ion Spârleanu.  „Este vorba despre un centru de zi al cărui scop va fi acela de a ameliora starea psihologică a bătrânilor singuri şi vulnerabili, prin diverse activităţi distactive, creative şi spirituale, îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor vârstnice şi prevenirea instituţionalizării acestora. De asemenea, în incinta Centrului va exista și o cantină socială în cadrul căreia vor fi prestate servicii sociale gratuite persoanelor aflate în situaţii economico-sociale deosebite, servicii care vor consta în pregătirea și servirea unei mese, zilnic,  în limita alocaţiei de hrană prevăzute de reglementările legale. De serviciile acestei cantine vor beneficia 32 de persoane defavorizate din comuna noastră. Prin rotație, câte opt bătrâni vor fi aduși, zilnic, dimineațala Centru, iar seara vor fi duși înapoi fiecare la casa lui. Momentan, nu vom putea oferi servicii sociale decât pe timpul zilei, dar peste cinci ani, așa cum prevede legea, vom putea schimba destinația centrului și-l vom putea transforma într-un Cămin de Bătrâni.“

Proiectul privind Centrul Multifuncțional de Servicii Sociale a fost depus în cadrul Programului Operaţional Regional, Axa prioritară 3 „Îmbunătăţirea infrastructurii sociale”, Domeniul major de intervenţie 3.2 „Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale”, având o valoare totală de investiție de 1.707.226,91 lei, din care finanţarea nerambursabilă este de 1.225.717,93 lei, iar contribuţia beneficiarului de 183.726,36 lei reprezentând cofinanţare cheltuieli eligibile şi asigurarea cheltuielilor neeligibile, inclusiv TVA aferent acestora.

Până când Centrul Multifuncțional va fi transformat în Cămin de Bătrâni, Consiliul Local al comunei Crețeni a găsit o modalitate pentru a-i ajuta pe cei care se află în situații limită în ceea ce privește situația socio-economică. ”Datorită faptului că traversăm o perioadă foarte grea, economic vorbind, și numărul celor fără adăpost crește pe zi ce trece, ne-am gândit cum să le venim în ajutor. Am început reabilitarea unei locuințe care rămăsese în paragină și în care pe vremuri locuia medicul comunei. Este vorba despre trei camere, o bucătărie și o baie. Lucrările de reabilitare și modernizare sunt finanțate din fonduri proprii, printr-un proiect local. Investiția se va ridica la cifra de 200.000 lei”, ne-a mai spus primarul comunei Crețeni, Ion Spârleanu. ( Sima Andreea)

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.