6,107 total views

…compania Sarcom, producătorul brandurilor de vopsele Sticky și Coral, care produce și vinde produsele proprii sub cele două branduri, în 31 de județe din România, fiind prezentă atât pe segmentul de piață cu prețuri scăzute și accesibile, cât și în zona premium. Gama companiei deși numără peste 350 de produse amintim – vopsea lavabilă, tencuială, vopsea email sau diluant.

În 2020, cu 116 angajați, producătorul a înregistrat afaceri de aproape 57 de milioane de lei și un profit net de 12,3 milioane de lei. După cifra de afaceri, Sarcom ocupă locul cinci în topul producătorilor de lacuri și vopsele cu capital românesc. Fabrica de lacuri și vopsele își are sediul în localitatea Mihăeşti, județul Vâlcea, unde produce şi vinde vopsele sub brandurile Sticky şi Coral, fiind activă pe piaţă din 1993.

Marinică Potop, director și acționar al acestei companii, susține că anul 2020 a fost un an foarte bun, chiar dacă totul a fost atipic, vânzările fiind mutate în lunile mai şi iunie, scăzând în lunile iulie şi august. În trecut, vânzările cele mai bune erau înaintea Sărbătorilor Pascale, care în ultimii doi ani nu au mai avut loc. În 2021, producătorul de vopsele Sarcom, când businessul a crescut cu 16%, a investit suma de 300.000 euro, într-o secție de diluanți. Acționarii au continuat investiţiile în terminarea noii secţii de diluanţi, modernizarea şi automatizarea ambalării şi a procesului de producţie.

Proprietarii Sarcom spun că este foarte important că firma va rămâne una românească și sunt încrezători că potențialul va fi atins și în următorii ani. Se declară extrem de mulțumiți de vânzarea efectuată și de compania care le va duce succesul antreprenorial mai departe. Deși le pare foarte rău că au trebuit să vândă, știau că doar așa puteau duce mai departe succesul companiei. Prin vânzare!

Contactat pentru un punct de vedere, Marinică Potop, cunoscut de marii retaileri, și nu numai, sub numele de Sabin, susține că dacă nu ar fi fost convins de aceste direcții pentru viitorul companiei, tranzacția nu ar fi avut loc, nu ar fi făcut exitul. „Am vândut pentru că nu am descendenţi care să ducă afacerea mai departe, copiii au alte businessuri şi nu erau interesaţi să continue cu Sarcom. De mai multă vreme exista planul acesta al vânzării. Valoarea tranzacţiei reflectă ceea ce ne-am dorit, a fost de ordinul zecilor de milioane de euro. Rămân cu alte investiţii în domeniul turismului, am un hotel recent finalizat în Călimăneşti şi probabil voi mai dezvolta unul, am terenuri. Rămân activ şi implicat în business, probabil voi porni o afacere nouă“.

Deci, ROCA Investments a cumpărat producătorul de lacuri și vopsele – Sarcom – afacere fondată acum 30 de ani de frații Potop, din Râmnicu Vâlcea. În 2020, compania a avut un profit de 2,5 mil euro, realizând o cifră de afaceri de 56,4 mil lei (11,7 mil. euro), în creştere cu 16,5% faţă de anul anterior (2019).

„Generația primilor antreprenori români de după 1989, care au construit branduri românești solide, cu o excelentă reputație, se apropie de vârsta pensionării. O mare parte dintre ei nu și-au asigurat procesul de succesiune, iar în contextul actual un exit către un investitor strategic este foarte dificil. Din acest motiv am adaptat produsul ROCA la o astfel de nevoie, pentru a conserva valoare și a duce mai departe tradiții în business. Ne responsabilizează această moștenire de a fi continuatorii unei astfel de generații de antreprenori,” declară Rudi Vizental, CEO ROCA Investments, citat de publicațiile centrale.

Așadar, de astăzi, 2 decembrie, pe scaunul directorial al companiei Sarcom va urca Laurența Crudu – CEO la conducerea Bico Industries, producător de plasă din fabrică de sticlă. Cu 25 de ani de management privat în spate, Laurența Crudu, s-a lansat în business în primii ani de după 1989. A lucrat în cadrul a două companii cu capital privat integral autohton, ambele operând pe piața materialelor de construcții, iar la 36 de ani a avut prima experiență în rolul de CEO. În ultimii cinci ani s-a aflat la conducerea Bico Industries, producător de plasă din fibră de sticlă.

Despre ROCA Investments,

parte a Impetum Group, este o companie de private equity care contribuie la amplificarea potențialului companiilor, sprijinindu-le să își dezvolte strategii de business prin care accelerează creșterea valorii lor pe termen lung. Cele 13 companii din portofoliu (din care două inactive) au generat în 2020 o cifră de afaceri cumulată de 98 milioane de euro, un profit operațional (EBITDA) de cinci milioane de euro și au peste 1.000 de angajați.

Ecosistemul ROCA este format în prezent din companiile: BICO Industries (producător de plasă din fibră), Romcargo Maritim (operator portuar), RDF Arad (agribusiness), Electroplast (producător de cabluri electrice), MECANEX (producător de pompe pentru diverse industrii), Piscicola (fermă piscicolă), Artesana (produse lactate artizanale), CAHM (îngrijire personală), Yellow.Menu (restaurant online) şi Sinteza (industrie chimică).

„Laurența Crudu a fost prezentată tuturor angajaților care, în urma ședinței la care au participat, au îndrăgit-o imediat, s-au arătat foarte mulțumiți de cea care va urma să-i coordoneze în activitatea zilnică. Aceasta le-a vorbit despre experiența sa profesională și au înțeles că în continuare compania va funcționa la parametrii normali și chiar mai bine”, mai adaugă Sabin Potop.

Aurel şi Marinică Potop, de astăzi 2 decembrie 2021, nu mai sunt proprietarii Sarcom Vâlcea – producătorul de lacuri și vopsele sub brandurile Sticky și Coral. Tranzacția este supusă aprobării Consiliului Concurenței, iar valoarea nu a fost făcută publică.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.