1,236 total views

Începem acest articol adresând câteva întrebări de bun simț președintelui CJ – Rădulescu Constantin: Ce ați căutat la Urbanowski, patronat polonez privat pe care l-ați denumit generic – partener social, dacă nu puteți să rezolvați problema concedierilor? Cum colaborați în interesul vâlcenilor, dacă nu puteți să-i ajutați într-o situație de acest gen? Ce fel de climat de stabilitatea socială și economică asigură partenerul Ciech Sodă, dacă la o primă majorare de tarif dă oamnenii afară?

Comunicat CJ – februarie 2019

În prima săptămână din februarie, președintele CJ Vâlcea – Rădulescu Constantin – a remis un comunicat de presă în care menționa că „Ciech Sodă SA şi Consiliul Judeţean Vâlcea colaborează în interesul vâlcenilor, deoarece consider că este de datoria mea să asigur o comunicare corectă şi loială în prezent şi în viitor și face parte din categoria partenerilor sociali, denumiți generic de mine, întrucât cei care generează locuri de muncă pentru vâlceni ne sunt parteneri pentru crearea unui climat de stabilitate socială și economică”.

Comunicat Ciech Sodă – martie 2019

Zilele trecute, Ciech Sodă remite un comunicat de presă în care menționează că „ a luat măsuri pentru a diminua numărul de angajați cu aproximativ 20 de procente care reprezintă în jur de 100 de persoane ce vor fi afectate. Drept urmare, Ciech Soda va fi nevoită să își reducă producția de sodă calcinată cu același procentaj, iar pentru a evita creșterea pierderilor care ar putea duce la închiderea uzinei, compania este nevoită să reducă numărul de angajați”.

Adrian Mugioiu – martie 2019

Declanșându-se scandalul disponibilizărilor, liderul Sindicatului ”Sodistul” nu stă și se uită și face demersuri pentru corectarea celor afirmate de către conducerea Ciech Sodă și înregistrează astfel la Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea o adresă prin care solicită organizarea de protest sub formă de marș și miting pe traseul Platforma Chimică – Râmnicu Vâlcea – Prefectura – Consiliul Județean, acțiune la care vor participa aproximativ 300 de angajați sau foști angajați care și-au arătat deja intenția să li se alăture în acest demers. Prin protest, angajații vor protesta pentru retragerea „planului de concediere colectivă” și menținerea numărului de locuri de muncă cu personal angajat existent la data de 21 martie 2019. Protestatarii vor purta pe brațul stâng banderole albe.

Comunicat CJ Vâlcea – martie 2019

Dar, tot în urma celor sesizate, președintele Rădulescu iese cu un alt comunicat de presă în care menționează că s-a întâlnit, la sediul instituției joi 21 martie, cu reprezentanții CET Govora – Dinu Constantinescu, administrator special și Alexandru Scarlat, administrator judiciar, cei doi dând asigurări că „se vor lua toate măsurile necesare pentru ca aceste operațiuni și negocieri să nu fie viciate în nici un fel prin poziții publice sau alte demersuri, astfel încât, la finalul negocierilor să rezulte un preț corect și benefic atât pentru desfășurarea activității CET Govora, cât și a Ciech Sodă”. Dar, partea interesantă din comunicat o reprezintă finalul acestuia și anume: „având în vedere că din luna mai 2016 CET Govora se află în insolvență, iar CJ Vâlcea nu poate interveni în managementul societății, administratorii CET au dat asigurări că instituția va fi informată, cu celeritate, cu privire la deciziile ce vor fi luate și la evoluția negocierilor”.

Ce înțelegem?

Cu alte cuvinte, încă o dată, conducerea județului ne asigură că va fi doar un intermediar al comunicatelor ce le va remite, dar concret nu poate să facă nimic pentru cei care vor fi selectați a fi disponibilizați. Și atunci, ne întrebăm: cum rămâne cu faptul că Ciech Sodă SA şi Consiliul Judeţean Vâlcea colaborează în interesul vâlcenilor, întrucât cei care generează locuri de muncă pentru vâlceni ne sunt parteneri pentru crearea unui climat de stabilitate socială și economică”?.

Deci, domnule Rădulescu, ați ieșit cu un comunicat în luna februarie și ați spus că v-ați vizitat partenerul social (patronat polonez), dar acest partener social știa de mult timp că va expira contractul de furnizare a agentului termic pe data de 30 martie 2019, deci era cunoscută intenția pe care ne-a prezentat-o în comunicatul remis și nu credem că dvs nu ați știut de acest lucru, CJ Vâlcea fiind unic administrator al CET și cu toate acestea „partenerii” la unison ați ascuns acest lucru.

Domnule Rădulescu angajații Ciech și CET sunt cetățeni români și alegătorii dvs, chiar dacă patronatul este polonez, și trebuie să vă pese în egală măsură și de unii și de alții. Reducerea cu 20% a agentului termic vine la uzină cu reducerea a 20% din personal și oricât am vrea nu găsim o logică. CET reduce livrarea agentului termic cu 20 procente, iar ca și contramăsură și uzina dă afară oameni tot cu 20 procente. Știm cu toții că Soda este o fabrică cu foc continuu, deci instalațiile funcționează non-stop și înțelegem că și cei 590 de angajați existenți sunt insuficienți. Cum explicați acest parteneriat? Este în folosul cui: al cetățeanului vâlcean sau al patronatului polonez?

Discuție Mugioiu – Rădulescu

Liderul „Sodistul” i-a solicitat președintelui să-i spună cum din punct de vedere politic se poate rezolva problema salariaților din mediul privat, dacă pentru învățământ, sănătate, M.A.I., justiție și mai ales pentru constructori, s-a putut duce salariul minim la un nivel de decență și de ce pentru industria chimică nu puteți? Credem că la cele solicitate Mugioiu va aștepta mult și bine un răspuns!

Urbanowski a ascuns intenția concedierilor

Urbanowski știa încă din 2018 la ce pericol este expus prin solicitarea CET Govora de majorarea a tarifului la abur menționând chiar în comunicatul de presă că „în timpul negocierilor de la finalul anului 2018, CET Govora a anunțat CIECH Soda România că nu va dispune de cărbune (lignit) suficient pentru a-i asigura necesarul de abur pentru întreg anul 2019 și că va reduce livrările de abur cu aproximativ 20% după încheierea sezonului de termoficare a municipiului Râmnicu Vâlcea și că numai în primele două luni ale anului 2019 uzina a înregistrat pierderi în valoare de câteva milioane de lei, previziunile aratând că, foarte curând, pierderea pe 2019 va fi mai mare decât cea din 2017”. Astfel, „CIECH Soda România va fi nevoită să inițieze o reducere cu aproximativ 20% a personalului său deoarece operațiunile sale nu pot fi profitabile din cauza majorării semnificative a prețului la abur industrial, aplicată de CET Govora începând cu 1 ianuarie 2019 și în urma creșterii prețului certificatelor CO2”.

20 operatori chimiști, 20 lăcătuși mecanici, 14 TESA, 40 mașiniști instalație și 1 operator date, reprezintă numărul și categoriile de salariați care vor fi afectați de concediere, iar salariile compensatorii vor fi acordate în funcție de vechime și pot ajunge până la 7 salarii medii brute pe societate la o vechime de peste 20 de ani.

Astăzi, la Prefectura Vâlcea, începând cu orele 15.00, va avea loc ședința ordinară a Comisiei de Dialog Social, unde Adrian Mugioiu va prezen ta principalele revendicări ale Sindicatului „Sodistul” cu privire la „Planul de concediere colectivă” notificat de angajatorul Ciech.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.