Loading

Viața la bloc implică acceptarea condițiilor impuse de traiul în comun și mai ales de asociația de proprietari. Numai că, de multe ori, locatarii se confruntă cu probleme cauzate de neregulile făcute tocmai de cei care administrează blocul.

Cu toate astea, există noi reglementări în sprijinul proprietarilor. Potrivit Legii 196/2018, privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, certificatul de calificare profesională reprezintă actul care dovedește calificarea profesională a persoanelor fizice penru a fi administrator de bloc. În municipiul Drăgașani, operatorul regional Apavil, a recurs la debranșări pentru a încerca în ceasul al 13-lea ca asociațiile de proprietari să intre în legalitate, adică să încheie contract prestări servicii între asociație și operator. Se pare că președinții acestor asociații nu întrunesc condițiile mai sus prezentate, adică nu dețin o calificare profesională să administreze conform legii problemele unui bloc. Dacă ar fi fost așa, astăzi cetățenii din Drăgașani sigur nu se confruntau cu această problemă.

 Zeci de postări,

care mai de care, în mare parte majoritatea pe lângă subiect, „explicate” politic de unii, alții și foarte, dar foarte multe răutăți la adresa conducerii Apavil, majoritatea nefondate, privind cazul actual. Lumea vorbește, înjură, urlă, dar nu se documentează. Nu are rost să redăm pasaje din acestea, ne-am pierde cursul informațiilor reale pe care ne dorim să le atașăm prezentului articol pentru o mai bună înțelegere a cetățenilor municipiului Drăgașani, să știe și ei că astăzi suferă din cauza incompetenței administrative, în primul rând a responsabilului cu asociațiile, din Primărie (sigur există, altfel e grav!) și apoi a celor care le administrează blocul – președinte asociație proprietari/administrator.

În blocurile în care apa nu se plătește prin asociație,

în baza unui contract colectiv, ci de fiecare locatar în parte, în baza unui contract individual, furnizorul de apă și canalizare nu poate opri furnizarea serviciilor la nivelul blocului. Nu este însă și cazul blocurilor din Drăgășani, locatarii acestora plătesc apa în baza unor convenții încheiate în urmă cu 10, 12 sau chiar 15 ani și nu în baza unui contract colectiv. Nici un cetățean din Drăgășani care stă la bloc nu are contract de furnizare apă încheiat cu Apavil și nici una din cele 17 asociații. În urma mai multor discuții, unele asociații deși au înțeles importanța acestor contracte, au promis că vin să le perfecționeze, dar nu au mai ajuns. Iată, cetățenii din Drăgășani, în această perioadă, se confruntă cu lipsa apei potabile, fiindu-le sistată din motive administrative greu de înțeles de aceștia. Mai mult, ei au solicitat Primăriei Drăgășani răspunsuri la problema debranşărilor de la furnizarea apei în mai multe zone din oraș, dar nu are cine să-i sfătuiască pe lege, că nu are și ne oprim aici!

Este în interesul tuturor,

această situație nefericită trebuie să fie rezolvată cât mai curând posibil, dar nu oricum, pentru a nu exista recidiva. E bine de ştiut, pentru cei care încă nu știu, că una este politica și alta este administrația care se face pentru cetățean și în folosul acestuia. În aceste zile, din cele 17 asociații existente, 3 sau 4 sunt afectate de întreruperile temporare de apă. Din nefericire, această măsură nepopulară, dar necesară și legală, îi afectează, într-un mod pe bună dreptate perceput de ei ca fiind nedrept, și pe cei care sunt cu facturile plătite la zi, dar este singura modalitate prin care compania de utilități îi poate face să intre în legalitate, după ani și ani de notificări ignorate de reprezentanții asociațiilor de proprietari. Compania de apă, pe lângă faptul că nu are dreptul de a intra în locuințele private pentru o debranşare individuală, aici nici nu poate fi vorba de așa ceva, lipsa unui contract interzicând acest lucru, iar soluția a fost „toți pentru unul și unul pentru toți”, până la intrarea în legalitate.

Cum s-a ajuns aici? 

 Există mai mulți factori care au contribuit la această situație, inclusiv faptul că, până în prezent, Apavil nu a luat astfel de măsuri nepopulare. Cetățenii municipiului Drăgășani, cei care locuiesc la bloc, suferă astăzi din cauza incompetenței administrative și nu din cauza datoriilor pe care le-ar avea la furnizorul de apă, deși sunt. Furnizorul de servicii și municipalitatea trebuie să se concentreze pe întreaga populație. Este important de reținut că mai puțin de 10% dintre scările de bloc din oraş sunt afectate acum de întreruperea apei, şi nu toată sau jumătate din populație, așa cum eronat s-a vehiculat pe rețelele de socializare.

Responsabilități și obligații ale asociațiilor de proprietari

 Situația este foarte complicată de faptul că pentru blocurile de locuințe furnizorul de apă nu are un contract cu rezidenții în mod individual, dar nici cu asociațiile, iar în majoritatea blocurilor de locuințe apa este furnizată printr-o singură conductă principală, motiv pentru care Apavil a recurs la sistarea apei. Asociațiile în cauză de ani de zile tot sunt notificate prin poștă și nu numai, dar se pare că administratorii și președinții nu au comunicat la locatari, iar acum în municipiu este haos.

Asociațiile de proprietari au obligația de a informa locuitorii în timp util, despre orice adresă primită și care vizează bunul mers al acestora. În realitate, însă, foarte puțini președinți de asociații își îndeplinesc aceste obligații față de locuitori. Se pare că drăgășenenii se confruntă cu această lipsă de informare, atât din partea administratorilor/președinților de asociații, cât și din partea Primăriei care are obligația de a-i ajuta pe aceștia prin departamentul „relații cu asociațiile de proprietari”.

Este nevoie de implicarea tuturor pentru o soluție pe termen lung

 În loc de concluzie, este nevoie de implicarea cât mai multor factori responsabili cu această problem, pentru a rezolva cu succes situația debranşării de la furnizarea apei. Locuitorii mai au opțiunea de a scoate contoarele de apă în casa scării, pe cheltuiala lor. Numai în acest caz, Apavil se poate angaja să gestioneze contoarele de apă din apartamente și din casa scării într-un sistem separat. Cel mai bine ar fi ca această decizie să fie luată de către proprietari în ansamblul lor, adică asociațiile de proprietari ar prelua gestionarea acestor servicii. Este evident că Primăria municipiului Drăgășani nu este mulțumită că operatorul regional a trebuit să recurgă la astfel de soluții, deoarece lucrează pentru un oraș în care toată lumea să beneficieze de servicii de calitate, dar uită că acest lucru presupune și ca toată lumea să plătească pentru aceste servicii și să funcționeze în legalitate.

Conform Legii 196/2018,

înființarea asociațiilor de proprietari este obligatorie în condominiile cu mai mult de 3 unități de proprietate imobiliară, având ca scop întreținerea, repararea, reabilitarea și modernizarea proprietății comune și obligația să încheie contracte de utilități. Aceeași lege spune că primăriile sunt obligat să înființeze un compartiment specializat în sprijinirea, îndrumarea și controlul asociațiilor de proprietari. Dacă eistă acest departament, ce face responsabilul? De ce nu stopează haosul? În Drăgășani s-au făcut investiții, în ultimii 5 ani, de peste 90 milioane lei – stație de epurare nouă, modernă, reabilitare 5 puțuri, rețele de apă și canalizare, etc. Intrarea în legalitate este obligatory, la fel și măsurile mai puțin ordoxe  luate pentru rezolvarea tuturor problemelor existente în afara legii.

IATĂ CE SPUNE PRIMARUL DRĂGAȘANIULUI ÎN 26 FEBRUARIE 2025

„În datele de 21, 22 și 26 februarie, la Primăria Municipiului Drăgășani au avut loc întâlniri între reprezentanții asociațiilor de proprietari si reprezentanții SC APAVIL SA, furnizorul de servicii publice de alimentare cu apă și de canalizare care fac parte din sfera serviciilor publice de interes general. La această întâlnire, alături de mine și de specialiști din cadrul primăriei, a participat domnul subprefect Victor-George Stanculescu. Scopul întâlnirilor a fost rezolvarea pe cale amiabilă a problemei intrării în legalitate în vederea încheierii de contracte de furnizare/prestare a serviciului de apa si canalizare. În urma discuțiilor purtate între cele două părți, reprezentații asociațiilor de proprietari vor organiza adunări generale ale asociaților pentru a se stabili, in urma consultării proprietarilor, care este soluția agreată de aceștia. In temeiul atribuțiilor de îndrumare si control a asociațiilor de proprietari stabilite prin Legea 196/2018 voi sprijini asociațiile de proprietari si voi fi alături de cetățeni în vederea găsirii soluțiilor legale optime. În acest sens am mediat și voi media orice diferend care poate sa apară între asociatiile de proprietari și furnizorii de utilități”. Cum ajută edilul asociațiile, nu știm! Știm însă că conducerea Apavil este dispusă la orice discuție cu persoanele de la bloc ori să ia parte la noi discuții cu asociațiile, primăria sau oricare alți factori decizionali în rezolvarea problemei, cât mai urgent, pentru bunul mers al localității și haosul creat să nu se instaleze și mai mult!

IATĂ CE INFORMEAZĂ CONSILIERUL LOCAL MARIAN ROȘCA

„Astăzi, ora 12:00, la Judecătoria Drăgășani, este programată judecarea Cererii de Ordonanță Președințială, făcută de reprezentanții asociațiilor de proprietari din Drăgășani, prin care se poate suspenda decizia întreruperii apei de către APAVIL, până la identificarea soluției care sa funcționeze. Să sperăm că judecătorii vor înțelege necesitatea acestei măsuri, Drăgășaniul este deja în stare critică, și fiecare zi care trece în această stare agravează și mai mult situația oamenilor”. Ordonanța, deși a fost depusă în data de 14 martie 2025, se pare că nu are obiectul procesual, lipsa contractelor, dar vom vedea!

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.