1,202 total views

Încă din primăvara lui 2021, administrația județeană anunța lucrări de reabilitare și turnare covor asfaltic pe drumurile județene care duc către mănăstirile din județul Vâlcea. În aceste zile, Consiliul Județean Vâlcea, prin societatea RAJDP, a anunțat că a mai modernizat un drum județean care duce către unul dintre cele mai căutate lăcașuri de cult din județul Vâlcea – Mănăstirea Bistrița!

Lucrările au fost executate pe o lungime de 1,2 km și au fost cuprinse în Programul anual de întreținere și reparații a drumurilor județene. Drumul face parte din DJ 646 și traversează comuna Costești. Acest ultim tronson vine în continuarea lucrărilor de asfaltare realizate anul trecut. Cu aceste lucrări, se finalizează modernizarea drumului în zona centrală a localității Costești, din DN 67 și până la Mănăstirea Bistrița. Vorbim despre un drum intens circulat ce pleacă din orașul Băbeni (DN 64) și care traversează comunele Frâncești, Tomșani, Costești și ajunge la Mănăstirea Arnota.

În ultimii ani, administrația județului s-a preocupat ca în județul nostru să existe drumuri bune către lăcașurile de cult, în felul acesta susținând turismul religios aflat pe trend ascendent în ultima vreme. Astfel de lucrări de reabilitare și modernizare pun în valoare interesul județului pentru lucrurile sfinte din județul nostru.

Așa cum este normal, executivul județean își dorește modernizarea drumului de la un capăt la altul (toți cei 40 km), dar pentru a duce la capăt planul administrativ a pregătit documentația necesară în vederea accesării unui proiect european. Cu toate astea, până la deschiderea liniilor de finanțare externă, se va interveni cu lucrări de reparații doar pe zonele cele mai degradate.

Despre Mănăstirea Bistrița,

Ctitorie a boierilor Craiovești Mănăstirea Bistrița datează din jurul anului 1490. Însă, prima atestare documentară a mănăstirii se păstrează în „Hrisovul de danie” datat din 16 martie 1494 aparținând lui Vlad Vodă Călugarul. Din 1497 marele ban Barbu Craiovescu a adus de la Constantinopol moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul (780-842). A fost puternic avariată de expediția condusă de Mihnea cel Rau în 1509. După înlăturarea acestuia, banul Barbu, cu sprijinul lui Neagoe Basarab, o reface între 1515-1519. Pictura a fost atribuită meșterilor zugravi Dumitru, Chirtop și Dobromir de numele cărora se leagă și fresca Mănăstirii Dealu de lângă Târgoviște și executarea lucrărilor în piatră de la ansamblul Curtea de Argeș.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.