2,576 total views
Din 2012 și până în prezent, părintele Arsenie Boca veghează atât biserica monument istoric cu hramul Sfântul Nicolae din Vaideeni, cât și întreaga comunitate din această localitate. Deoarece sculptura este realizată din fibră de sticlă, cu patină de bronz, aceasta este inflamabilă, reprezentând oricând un pericol pentru credincioșii care vin să se închine în sfântul lăcaș.
Poveste de suflet: Sfântul Ardealului a poposit la Vaideeni
Părintele Arsenie Boca, personalitate duhovnicească unică în istoria Bisericii noastre, a fost dăruit de Dumnezeu, Bisericii şi neamului românesc, în vremurile grele ale ateismului comunist spre a arăta prin faptă şi cuvânt frumuseţea sfinţeniei vieţuirii creştine. Sfântul Ardealului, cum este supranumit părintele Arsenie Boca, l-a atras și l-a inspirat, datorită personalității sale de o înaltă statură monahală, și pe sculptorul vâlcean Ivan Jinaru. Maestrul a realizat o sculptură cu imaginea părintelui Arsenie, din fibră de sticlă cu patină de bronz, care a fost amplasată în faţa Bisericii Sfântul Nicolae din Vaideeni. „Rozetele, care se află lângă monument, făcute de însuși părintele Arsenie, au așteptat 25 de ani într-o grădină din localitatea Păclișa, de lângă Hațeg, jud. Hunedoara, până ne-au fost dăruite de un episcop, apropiat al marelui părinte, să le montăm lângă monument. Acestea erau pline de mucegai și mușchi. Au fost recondiționate, patinate și amplasate acolo. Este foarte greu să sculptezi imaginea unei personalități atât de puternice, a unui monah desăvârșit și nu vorbesc aici despre tehnica propriu-zisă ci despre alte detalii, mult mai importante, mai ales pentru suflet. Aici este vorba despre sfințenie”, ne-a spus maestrul Ivan Jinaru.
Ansamblul sculptural național Deceneu și Dacii
În mapa de lucru a maestrului Ivan Jinaru se găsește și proiectul național Deceneu și Dacii, ansamblu sculptural ce ar trebui să fie amplasat în fața Parlamentului României. Despre acest proiect, care îl are ca imagine centrală pe marele preot Deceneu, înconjurat de 12 bărbați daci, precum Mântuitorul Iisus Hristos înconjurat de cei 12 apostoli, a scris și Dinu Săraru: „Remarcabilă ideea sculptorului Ivan Jinaru privind așezarea unui monument în fața Parlamentului. Remarcabilă propunerea lui privind pe Deceneu ca subiect al monumentului și la fel de remarcabil proiectul acestui monument. Sculptorul Ivan Jinaru s-a impus prin lucrări monumentale inspirate de mari personalități ale istoriei naționale. „Apreciez în mod deosebit și abordarea acestui subiect cu mijloace sculpturale clasice, astfel încât clasicismul oferă proiectelor sale și anvergura emoțională capabilă să susțină pedagogic ideea de patriotism.”
Mari personalități ale vieții spirituale și culturale românești au prins viață sub dalta sculptorului Ivan Jinaru, acesta fiind atras, după cum se poate observa din creațiile sale, de marile personalități ale vieții spirituale ale poporului român.
De Înălţare, vernisare Iustin Pârvu
De Înălțare, mare praznic al ortodoxiei, care anul acesta coincide cu o altă importantă sărbătoare Sfinții Împărați Constantin și Elena, sculptorul vâlcean va fi prezent în județul Neamț, la Poiana Teiului, unde va vernisa monumentul în bronz închinat unui alt duhovnic al românilor, părintele arhimandrit Iustin Pârvu.
Sculptorul Ivan Jinaru a realizat și bustul marelui poet național Mihai Eminescu, care se află amplasat la Școala Specială din Bistrița. „ Î.P.S. Varsanufie și-a afirmat dorința de a materializa în bronz sculptura și de a o muta în curtea Arhiepiscopiei Râmnicului”, ne-a mai spus maestrul Jinaru.
Alte imagini din proiect