În cadrul ședinței de astăzi vor fi dezbătute adresele transmise de Arhiepiscopia Râmnicului, în atenția Consiliului Local Municipal, adrese care conțin „nemulțumiri” ale entității bisericești cu privire la doi investitori.
Astfel, în ședința Permanenței Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, din decembrie 2021, s-a luat act de punctul de vedere al arhitectului Dorin Rădulescu, cu privire la edificarea „Ansamblu locuințe colective și funcțiuni complementare – str. Ion Creangă nr 31, beneficiar SC Florin Cioacă – „Vila Noastră” SRL, unde acesta menționează că PUZ-ul în cauză a fost elaborat cu respectarea cerințelor legale.
Cu toate astea, Arhiepiscopia Râmnicului nu este de acord cu propunerea noului Plan Urbanistic Zonal (PUZ), înaintat de societatea mai sus amintită, din mai multe motive. În primul rând că prin construirea drumului la limita vecinătăților le afectează dreptul la proprietate, dar și faptul că nu se respectă regimul de înălțime aprobat prin PUZ, Zona Sud ori indicatorii urbanistici. Mai mult, în memoriul tehnic distanța minimă de construire față de vecinătăți, care în cazul de față ar trebui să fie de minim 10m, dacă se ia în calcul regimul de înălțime propus spre aprobare, nu este precizată.
Tot în ședința din decembrie, s-a luat act de un alt punct de vedere al arhitectului Rădulescu, de data asta cu privire la construire imobil locuințe colective D+P+2-3, intrarea Democrației nr.14, beneficiar Dumitru Elena, prin care se menționează că PUZ-ul în cauză a fost elaborat cu respectarea cerințelor legale și că nu se poate oferi o servitute, întrucât nu sunt vecini cu beneficiarul în cauză. În acest sens, Arhiepiscopia precizează că există puncte de vedere contradictorii ale arhitectului, întrucât într-o adresă din septembrie 2021 sunt vecini cu investitorul Dumitru Elena, iar într-o altă adresă transmisă în noiembrie 2021 nu mai sunt.
De altfel, chiar D.E. a înaintat o adresă Arhiepiscopiei Râmnicului, în octombrie 2021, prin care a solicitat un punct de vedere asupra construirii imobilului respectiv, lucru impus de lege doar în cazul vecinătății. Cursul adreselor nu se termină și aflăm că, în septembrie 2021, Arhiepiscopia a transmis o adresă către Primăria Râmnicului, prin care preciza ca este interesată de demararea în zona respectivă a unui proiect reprezentând biserică și paraclis, creșă și parcare, solicitând în acest sens, pentru Arhiepiscopie, o cale de acces spre intrarea Democrației, în contextul elaborării PUZ, al zonei respective.
Sursele noastre administrative ne-au făcut succint o descriere a situației și se pare că adevărul este undeva la mijloc, deoarece PUZ-ul nu a fost încă supus aprobării, este în dezbatere, dar se va ține cont de orice problemă ridicată în această perioadă pe marginea PUZ-ului/PUZ-urilor. Din informațiile noastre executivul așteaptă corelarea PUZ Arhiepiscopie – PUZ Cioacă – PUZ Annabella, iar după se va supune aprobării. Cu alte cuvinte, fiecare are dreptate, dar nu până la final!