1,018 total views

Curtea de Conturi a României a publicat pe propriul site Raportul public pe anul 2015. Printre entitățile subordonate Ministerului Sănătății, auditate în anul 2016 de experţii instituţiei, se numără Casa de Asigurări în Sănătate (CAS) Vâlcea, unde au fost constatate abateri grave cu prejudicii consistente. În 2015, Preşedinte al CAS Vâlcea a fost Alin Voiculeţ, coleg de partid şi prieten apropiat al actualului Preşedinte al PSD şi CJ Vâlcea, Constantin Rădulescu.

Astfel, experţii au reţinut că nu au fost soluționate 700 de cereri, în sumă totală de 2,177 milioane de lei, reprezentând sume solicitate de angajatori pentru concediile medicale suportate din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) care depășesc contribuția lunară datorată de către aceștia. Tot la CAS Vâlcea, dar şi la alte case judeţene, au fost validate şi decontate nelegal, potrivit Curţii de Conturi, prescripții medicale cu compensare de 90% din prețul de referință al medicamentelor pentru asigurații care beneficiază de pensii de până la 700 lei, dar care realizează venituri și din alte surse. De asemenea, prescripții medicale în regim de compensare de 20%, 50%, 90% și 100% din prețul de referință al medicamentelor (respectiv de cea de veteran, persoană cu handicap, beneficiar de ajutor social, beneficiar de indemnizații de șomaj, revoluționar și altele), au fost validate şi decontate nelegal de instituţia vâlceană unor persoane care nu dețineau legal, potrivit experţilor, calitatea de asigurat de natura celei pentru care au beneficiat de nivelul de compensare. Totodată, CAS Vâlcea a validat şi decontat nelegal în 2015 şi servicii medicale și prescripții medicale pentru pacienții internați în spitale în regim de spitalizare continuă, medicamente eliberate pentru același asigurat, în mod repetat în aceeași lună.

S-a dispus stabilirea şi recuperarea în întregime a prejudiciului

Faţă de acestea, Curtea de Conturi a dispus efectuarea demersurilor în vederea stabilirii întinderii prejudiciului și recuperarea acestuia în integralitate. Raportul public al Curţii de Conturi a României pe anul 2015 poate fi studiat pe site-ul instituţiei – www.curteadeconturi.ro – la rubrica “Publicaţii”.

Din 14 octombrie 2008, Preşedinte al Curţii de Conturi este Nicolae Văcăroiu, fost Prim-Ministru PDSR în perioada 1992 – 1996, ulterior fost preşedinte al Senatului între 2000 şi 2008 (Guvernările Adrian Năstase şi Călin Popescu Tăriceanu).

Pe 1 octombrie 2015, Conducerea CNAS a dispus suspendarea din funcţie a directorilor caselor judeţene de sănătate din întreaga ţară, ca urmare a introducerii de noi indicatori de performanţă. Explicaţia oficială a deciziei a îmbrăcat o formulare elegantă, în sensul că au fost modificaţi indicatorii de performanţă, implicit fiind modificat cu peste 50 % postul suspendat. Ulterior, Voiculeţ nu a oferit declaraţii publice oficiale şi nici nu s-a mai înscris la concurs pentru a ocupa din nou postul de şef al CAS Vâlcea.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.